Seksuel tiltrækning

Foto: Getty Images Man kan godt skrue op og ned for sin seksuelle tiltrækningskraft, siger den canadiske filosof James Giles.

Seksuel tiltrækning

Videnskaben har talt: Disse 6 ting kan gøre dig mere sexet

Kan man skrue op og ned for sin seksuelle tiltrækningskraft? Vi har spurgt videnskaben til råds.

Hvorfor finder vi nogle mennesker mere sexede end andre? Og hvor kommer den seksuelle tiltrækningskraft overhovedet fra?

Det er nogle af de spørgsmål, som den canadiske filosof James Giles beskæftiger sig med i bogen ”Seksuel tiltrækning – tillokkelsens psykologi”, en fagbog om sex og psykologi, der oprindeligt udkom i 2015, men er udgivet i en dansk version i år.

LÆS OGSÅ: Her bliver 13 seje, danske kvinder klippet i København

Her undersøger han forskellige former for seksuelle drifter og argumenterer blandt andet for, at der er forskel på seksuelt begær og seksuel tiltrækning.

"Når vi føler seksuelt begær for andre, opleves det som om, at begæret stammer indefra os selv, mens seksuel tiltrækning kan opleves som en udefrakommende, nærmest magnetisk effekt, hvor man kan have svært ved at kigge væk eller koncentrere sig om andet end den person, man finder sexet," siger James Giles.

Men betyder det så, at vi kan skrue op og ned for den seksuelle tiltrækningskraft, vi kan have på andre mennesker?

Det er et stort spørgsmål, der åbner op for mange forklaringer, siger James Giles, der dog selv er overbevist om, at man godt kan booste sin egen seksuelle tiltrækningskraft.

"Freud mente, at der er en sammenhæng mellem dem, som heteroseksuelle mennesker finder seksuelt tiltrækkende og vores forælder af det modsatte køn, og meget forskning bakker op om denne forklaring. Man er for eksempel mere tilbøjelig til at gifte sig med en person, der har samme øjenfarve, hårfarve og kropsbygning som ens forælder af det modsatte køn[1]. Forskning viser også, at forholdet til ens forælder spiller ind, så hvis kvinden for eksempel har et godt forhold til sin far, vil der være større sandsynlighed for, at hendes kæreste eller mand minder om ham[2]," siger han.

Du kan altså godt øge din seksuelle tiltrækningskraft, men kun til en vis grænse, for du kommer naturligvis aldrig til at ligne mandens mor, hvis du ikke gør det i forvejen, påpeger James Giles.

"Men man minder jo om hans mor i den forstand, at man også selv er en kvinde, så i stedet for at imitere udseendet kan man gøre noget for at fremhæve det feminine ved sig selv. Det var blandt andet noget, som Darwin påpegede på sine rejser: At der på tværs af kulturer er en tendens til, at man overdriver og fremhæver henholdsvis feminine eller maskuline kvaliteter, når man ønsker seksuel opmærksomhed fra det modsatte køn."

Og hvad er det så for nogle ”feminine” sider, man kan fremhæve ved sig selv? Det er der blevet forsket meget i gennem tiden, forklarer James Giles, der gerne vil pege på nogle af de resultater, som videnskaben har påvist om heteroseksuel tiltrækning. Han understreger dog, at folk skal gøre, hvad de har lyst til, og at han ikke vil advokere for, at noget er mere ”rigtigt” end andet.

1. Høje hæle er sexede, men det er ikke skoenes skyld. Det handler i højere grad om, at kvinders gang er forskellig fra mændenes.

"Kvinder har en tendens til at tage kortere skridt end mænd, så kvindens gang er meget anderledes fra mandens gang. De har også mere bevægelse omkring hofterne og bagdelen og bevæger sig generelt mere med kroppen, end mænd gør, når de går. Én af de bedste måder at fremhæve denne forskel på er høje hæle. Folk tror altid, at det er skoene, der er sexede, men studier har altså vist, at det er gangen, der er tiltrækkende[3]."

Hvilken gang finder kvinder så mest sexede hos mænd?

"Det er der ikke meget forskning på. Et studie har vist, at en maskulin gang er mest tiltrækkende hos kvinder[4] – dvs. en hurtigere gang med længere skridt og lidt langsommere bevægelser end kvinder. De har generelt også mere bevægelse i overkroppen og hovedet."

2. Mænd er ikke så gode til det der med at gro hår, så når kvinder har meget af det, er det et hit.

"Forskning har vist, at hovedparten af mænd foretrækker langt hår på kvinder[5]. Det er interessant at dykke ned i, hvorvidt dette skyldes kultur eller biologi. I mange kulturer er der en tendens til, at kvinderne har længere hår end mændene, og hvis man kigger på vores biologi, så er kvinder klart bedre til at gro hår, end mænd er, fordi mænd typisk mister håret tidligere. 40 procent af mænd får med tiden skaldede pletter, så langt hår er med til at fremhæve en feminin kvalitet."

3. Timeglasfiguren hitter på tværs af kulturer.

"Kvinders timeglasfigur er noget af det, der findes mest attraktivt på tværs af kulturer. Et stort studie har for eksempel vist, at det ikke er kroppens størrelse, men forholdet mellem hoften og livet, der kan være med til at øge den seksuelle tiltrækningskraft[6]. En fyldig bagdel er også med til at fremhæve timeglasfiguren, og det ser vi også hos aberne, hvor hunabernes bagdele svulmer op, når de er brunstige. Biologisk set er det også interessant, at man har fundet en sammenhæng mellem timeglasfiguren og en mere gnidningsfri fødsel samt større sandsynlighed for at kunne få børn."

4. Store øjne er en kvindeting.

"Kvinder har generelt større øjne end mænd, og det gælder især det hvide område i øjnene. En populær måde at fremhæve denne feminine kvalitet på er som bekendt ved at bruge mascara og eyeliner."

5. Rødt tøj er sexet.

"Studier har vist, at rødt tøj er mere seksuelt tiltrækkende end andre farver. Det er også noget, vi kender fra dyreverden, hvor nogle insekter får en knaldrød farve, når de er klar til at parre sig, og nogle pattedyr, chimpanserne for eksempel, får røde bagdele, når de er klar til at yngle. Det er altså en farve, der vækker opsigt."

6. Stemmens toneleje kan også spille en rolle.

"Kvinder har generelt en lysere stemme end mænd, og studier har vist, at mænd generelt er mere tiltrukket af kvinder med stemmer i et lysere toneleje – dog til en vis grænse[7]. Det samme gælder for kvinder, som generelt foretrækker mænd med en dybere stemme end dem selv. En af grundene kan være, at lyse stemmer generelt er et tegn på mindre kroppe, og der er generelt en tendens til, at mænd bliver mere tiltrukket af kvinder, der er mindre end dem selv – og omvendt. Dette bakkes op af forskning, der viser, at større kvinder generelt synes at foretrække dybere stemmer hos mænd[8]. Den dybe stemmer indikerer her, at manden er større end kvinden."


[1] Wiszewska, A., Pawlowskia, B., and Boothroyd, L. G. (2007). Fatherdaughter relationship as moderator of sexual imprinting: A facialmetric study. Evolution and Human Behaviour, 28, 248–252.

[2] Bereczkei, T., Gyuris, P., and Weisfeld, G. E. (2004). Sexual imprinting in human mate choice. Proceedings of the Royal Society London, B, 271, 1129–1134.

[3] Pollick, F. E., Kay, J. W., and Heim, K. (2005). Gender recognition from point-light walkers. Journal of Experimental Psychology, 31, 1247–1265.

[4] MP Provost, NF Troje, VL Quinsey - Evolution and Human Behavior, 2008.

[5] Human Nature, September 2004, Volume 15, Issue 3, pp 251–270, Hairstyle as an adaptive means of displaying phenotypic quality. Norbert Mesko, Tamas Bereczkei

[6] Patzer, Gordon L., Ph.D. Looks: Why They Matter More Than You Ever Imagined. New York, NY: Amacom, 2008.

[7] Collins S. A., and Missing, C. (2003). Vocal and visual attractiveness are related in women. Animal Behaviour, 65, 997–1004.

[8] Cook, M., and McHenry, R. (1978). Sexual attraction. Oxford: Permagon Press.

James Giles

Ekstern lektor i psykologi ved Roskilde Universitet og ekstern lektor i filosofi ved University of Cambridge. Har skrevet flere bøger om sex og psykologi, heriblandt ”Sexual Essays – Gender, Desire and Nakedness” fra 2017, ”The Nature of Sexual Desire” fra 2008 og ”Sexual Attraction: The Psychology of Allure” fra 2015 - på dansk: ”Seksuel Tiltrækning – Tillokkelsens psykologi” fra 2017. Du kan se mere til James Giles her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex, Skønhed og Hud