Kate Moss

Foto: Getty Images Kate Moss dyrkede i 1990'erne de tynde og overplukkede bryn.

Her er de 8 mest karakteristiske bryn gennem tiden

Du husker sikkert 90'ernes bryn, der lignede, de var på skrump, eller den mexikanske maler Frida Kahlos karakteristiske monobryn? Moden er foranderlig, og det samme er brynene. Her er et tilbageblik i brynhistorien med nedslag i de trends og tendenser, der har defineret og formet dem gennem tiden.

bryn_1.jpg

Markerede og magiske

Ca. 2500 f.kr. 
Markerede, optegnede bryn er ikke noget nyt. Helt tilbage i det gamle Egypten bar både kvinder og mænd en kraftig eyeliner og optegnede bryn, fordi de mente, at makeup havde overnaturlige egenskaber. Og da det selvsagt dengang ikke var muligt at bruge et smart brow-kit fra Benefit Cosmetics, blandede de i stedet kulstof med sortorxid-stoffer, så de kunne male deres bryn mørke, buede og langstrakte. Mange kvinder barberede desuden deres bryn helt af, så de kunne male dem perfekt efter idealet. 

Bryn_2.jpg

The unibrow

Ca. 800-100 f.kr.
Måske troede du, at Frida Kahlo var kvinden bag det ikoniske unibrow. Men faktisk hittede det sammengroede bryn allerede tilbage i det antikke Grækenland og Rom. Skønhedsidealet var den rene, naturlige kvinde, og derfor blev unibrowet anerkendt som smukt. De kvinder, der ikke fra naturens side kunne gro brynene sammen, samlede brynene med farve. 

bryn_3.jpg

Farvel, bryn!

Ca. 500-1500
Efter mange år med fokus på de kraftige, mørke bryn gik det i en helt anden retning i middelalderen. Nu skulle brynene nærmest være ikke-eksisterende a la Mona Lisas, og kvinderne plukkede derfor hårene væk, så panden så stor og lang ud. Nogle lod dem dog dem være og farvede dem røde til ære for Dronning Elizabeth.

Læs også: Test dig selv: Hvad siger dine skønhedsrutiner om dig?

Buskede musehår

1837-1901
I den victorianske tid var makeup noget, som blev forbundet med prostitution. Derfor skulle brynene igen være naturlige og buskede. Nogle kvinder, der ikke havde fyldige nok bryn til at skabe det buskede look, brugte bryn-parykker lavet af musehår. Ja, du læste rigtigt. Små, fine musehår!

bryn_4.jpg

Tynde som nåle

1920’erne
I 1920’erne var makeup ikke længere noget, man fordømte. Nu brugte kvinderne makeuppen til at frigøre sig selv, og mange begyndte at se filmstjerner som idealer for skønhed. Den amerikanske skuespillerinde Clara Bow var trendsættende med sine nåletynde, lange bryn. Brynene blev plukket, tegnet op og forlænget ud til tindingerne. Det var også her, at de første kommercielle bryn-produkter kom på markedet.

bryn_5.jpg

Buede og glamourøse

1950’erne
Hollywood-stjerner som Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn og Marilyn Monroe satte standarden for 50’ernes glamourøse makeup. Der blev hverken sparet på de røde læber eller på produkter og tid til at skabe de perfekte bryn. Brynene skulle være buede. Ikke for tynde og ikke for buskede. Og frem for alt så skulle de fremhæve ansigtet og indramme de smukke øjne.

Læs også: Marie Lodberg: ”Min hud har ikke sovet i et år”

bryn_6.jpg

De forpinte halvfemsere

1990’erne
Du husker måske med gru de tynde, overplukkede bryn fra halvfemserne? Måske er du ovenikøbet en af dem, der i dag ærgrer dig over, at du var lidt for grundig med pincetten? Det er nemlig ikke alle bryn, der har rettet sig igen efter 90’ernes skamplukning. Model Kate Moss og skuespiller Drew Barrymore var nogle af de kendisser, der dyrkede datidens bryn-tendens.

bryn_7.jpg

Naturlig fylde

I dag
De fyldige, buskede, naturlige bryn er tilbage og er i dag en vigtig del af mange kvinders udseende. Det er især topmodellen Cara Delevingne, der har sat standarden for wow-brows anno 2020. Har du ikke fra naturens side fyldigt udseende bryn, så er der ganske mange måder at få dem på: Brow lift, powder brows, 3D-bryn, brow tint, microblading ... Kært bryn har mange navne.   

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed, Makeup og Trends