MAC har hyret Caitlyn Jenner som deres nye ansigt

Foto: MAC MAC har hyret Caitlyn Jenner som deres nye ansigt.

MAC har hyret Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner er nyt ansigt for MAC

Caitlyn Jenner fortæller ærligt om at springe ud i nyt interview.

Nogle få kan måske huske hende som OL-guldvinder af mændenes tikamp i 1976. De fleste lærte hende at kende som Bruce, far til Kylie og Kendall, i reality-showet "Keeping up with the Kardashians". Resten af os fulgte efter, da hun nærmest for åben skærm lod sig transformere til Caitlyn og sprang ud i kjole på forsiden af magasinet Vanity Fair.

LÆS OGSÅ: Kardashians: Derfor er det blevet reality-familien, vi alle sammen taler om

Transkvinden Caitlyn Jenner har vækket både forundring og fascination – og ikke mindst har hun gjort det til sin mission at kæmpe for transkønnedes rettigheder og resten af verdens accept. Det er endnu et skridt på vejen dertil, at hun forleden kunne offentliggøre sit nye samarbejde med MAC.

Bl.a. lancerer hun og makeupgiganten en læbestift med navnet "Finally Free" 7. april. Ikke bare overskuddet men hele indtægten fra salget af den bliver doneret til fonden MAC AIDS Fund Transgender Initiative, der uddeler legater til organisationer, der arbejder for at forbedre livet for transkønnede.

- Der er to ting, vi har brug for fra MAC. Et: Penge – det kommer til at hjælpe mange mennesker. Men nummer to: Vi har brug for et globalt netværk, der virkelig kan gøre en forskel i andre dele af verden, siger Caitlyn Jenner i et interview med MAC.

På de ni måneder, hun selv har levet som transkønnet kvinde, har hun erfaret, at der selvfølgelig er udfordringer for transkønnede i hendes hjemland USA.

- Der er mange ting, vi skal arbejde på, men vi er så meget længere fremme end resten af verden.

I Rusland er det f.eks. ikke muligt at få et kørekort, hvis du lever åbent som transkønnet, fortæller hun.

Navnet på læbestiften, "Finally Free", er da også inspireret af de transkønnedes kamp:

- Det her er, hvem jeg er: Endelig fri, siger hun.

- Så simpelt er det. Ikke flere hemmeligheder. Jeg er fri. Jeg vågnede op den anden morgen, og jeg var glad. Jeg tog tøj på, gik ud, jeg er accepteret af verden, folk er søde. Livet er godt. Jeg er endelig fri.

Og følelsen af frihed står i stærk modsætning til tidligere, fortæller hun i samme interview. De sidste par år har hun været konstant overvåget og forfulgt af Hollywoods paparazzi-fotografer. I forvejen kan det være hårdt at finde ud af, hvordan man skal tackle at springe ud som transkønnet, men hvordan gør man det, når man er med i verdens måske mest sete reality-show og har paparazzoen i hælene?

- Skal jeg stikke af til Alaska? Finde en hytte i skoven og gennemgå min tranformation? Før eller siden ville medierne finde mig ligegyldigt, hvad jeg gjorde. Så jeg måtte gør det offentligt.

LÆS OGSÅ: Bruce Jenner vågnede op og tænkte: "Hvad er det lige, jeg har gjort?"

LÆS OGSÅ: 7 transkønnede, der har ændret verden: Fra Lili til Caitlyn

LÆS OGSÅ: Er han en dreng eller pige? Modebranchen leger med kønnene

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Caitlyn Jenner