Trends
Foto: PR Country, cowboystøvler og westernslips.

Er dette sæsonens største – og skøreste – tendens?

Langt ude på prærien er "the place to be" - du skal nemlig være klædt i cowboy-støvler og en hel masse denim, hvis du skal være modesmart.

Langt ude i det vilde vesten finder du inspiration til sæsonens stærkeste tendens. Vi taler denim, cowboystøvler, flæsekjoler, frynser, veste og læderskjorter. Westernstilen går hånd i hånd med countrymusikken, som også har fået en revival. Hverken stilen eller musikken forsøger at pakke noget ind, det er upoleret og autentisk. For hvem gider fake, når man kan få den ægte vare?

Louis Vuitton.Louis Vuitton. Foto: PR. 

 

En kort læderjakke med nitter og en læderrem i halsen, der simulerer westernslips hos Louis Vuitton. Cowboyhat og læderbælte med westernspænde hos Versace. En lang læderfrakke med blomsterapplikationer og bredt revers hos Céline. Læderfrynseskjorter hos Acne Studios. Denim på denim og cowboystøvler hos Calvin Klein Jeans. Og hele kollektionen hos Chloé var dedikeret til cowgirlen i os alle, med flagrende Laura Ingalls-skørter og broderier på skjorten. Der er intet at stille op, designerne er vilde med Lucky Luke-referencerne. Også herhjemme hvor bl.a. Baum und Pferdgarten dyrker flæser på skjorterne, masser af denim og præriekjoler, der ville være en gave for enhver stylist ansat på en westernfilm.

Baum und Pferdgarten. Foto: PR. 

– En vild flæsebluse til et par herreinspirerede bukser eller et fuldt denimlook under en oversize og klassisk camelfrakke. Det er det spøjse og retro-twistet, der giver noget dybde og ekstra til et look, siger Rikke Baumgarten, der sammen med sin partner Helle Hestehave har skabt western-inspirerede design denne sæson, som fortsætter ind i efterår-/vinter-kollektionen 2018.

LÆS OGSÅ: Den ultimative liste over sæsonens nye skønhedsprodukter

Det er cowboys med seksløbere og sheriffer med en stjerne på brystet. Det er saloner, frække damer og hurtige heste. Den gode og den onde. Sådan er westernfilm. Færdig bum. Nok er det karikeret optegnet, men også nemt at forstå. Det er ind til benet, ingen kryptiske mellemregninger her, og det tiltaler os.

– Der er noget romantiseret og hårdt over western-universet. På den ene side har vi bløde flæser, bølgende kjoler og en nærmest eventyrlig fortælling om noget, der var engang. På den anden side har vi rå denim, klodsede støvler og noget voldsomt maskulint og nærmest karikeret. Det er netop det miks, der skaber noget fantastisk. Klassiske kendinge som Dolly (Parton, red.) er en tydelig inspirationskilde, da det netop er det lidt overdrevne og kitschede, der er sjovt at lege med ved country-universet. Men det skal selvfølgelig omfortolkes og bruges på en moderne og nedtonet måde,  siger Helle Hestehave.

Chloé. Chloé. Foto: PR. 

For ja, måske er det lige til den voldsomme side at trække i fuldt Dolly-gear med frynset pailletbesat skjorte, en lillebitte flæsedenimnederdel og tunge boots. Men det er, som om den skandinaviske stil er knap så minimalistisk og småkedelig, som den tidligere har været, og vi er klar til at invitere mere farverigt og skævt tøj ind i garderoben.

LÆS OGSÅ: Vi tror, vi har fundet sæsonens flotteste kjole – og den koster bare 179 kroner

Ned i en pøl af whisky

Det er ikke blot på catwalken, at det vilde vesten udfolder sig. På Spotify bliver countrymusik streamet i stor stil. Justin Timberlakes nye album Man of the Woods klinger henad country, selv om manden, der er fra Tennessee, countrymusikkens delstat, ikke selv mener, det er sådan, landet ligger.

– Albummet er opkaldt efter min søn. Hans navn (Silas, red.) betyder ‘fra skoven’, så hold op med at fortælle mig, at jeg har lavet et countryalbum, har han udtalt.

Men han kan altså ikke løbe fra, at et af numrene på albummet hedder Flannel, og at han i musikvideoen til titelnummeret dasker rundt i en skov i flannelskjorte og cowboybukser og drikker store fadbamser med nogle hillbillies og danser squaredans med konen Jessica Biel. Men Kylie Minogue står gerne ved, at hun er influeret af country på sit nye album Golden, som hun har indspillet i Nashville. Det var Taylor Swift, der for alvor satte gang i den nye bølge af country, da hun i 2008 udgav albummet Fearless, som blev det bedst sælgende i 2009. Men altså, country er ikke længere, hvad det har været.

Céline.Céline. Foto: PR. 

– Countrymusikken er af natur en simpel og reaktionær musikgenre, forstået på den måde, at den gør en dyd ud af at sige tingene, som de er – eller burde være. Countrymusikken kalder en skovl for en skovl, og en utro mand for en spade. Ingen følelse er for stor eller lille til at kunne bære en sang, men selv om det til tider bliver meget sørgeligt, er genren også god til at hjælpe dig ud af balladen igen. Ja, konen er skredet og har taget hunden og huset med, men hør her, det går nok. Nu får du lov til at gå ned med flaget i en pøl af whisky og selvmedlidenhed, men så hanker du også op i dig selv og kommer videre. Countryen er din lyttende og forstående veninde, som du slæber med på bar, når alt er kaos, og du har brug for en, der kan trøste dig, og derefter give dig et spark i røven, siger Søren McGuire, der er journalist på P3 og countryekspert. “The way I see it, if you want the rainbow, you gotta put up with the rain.” Det har Dolly Parton sagt. Hun er klog. Livet er ikke lutter lagkage, og det er netop countrys styrke. 

LÆS OGSÅ: Her er sæsonens vigtigste trends

– Der er et gammelt ordsprog, der siger, at country er “three chords and the truth,” altså, at det vigtigste i countrymusikken er sandheden. Sådan er det nok ikke længere, hvor countrymusikken i stigende grad har bevæget sig ind på pop- og rockmusikkens banehalvdel – og omvendt. Omdrejningspunktet i de fleste countrysange er dog stadig det, der betyder noget for de ‘simple’, hårdtarbejdende lyttere: kærlighed, Gud, fædreland og fest. For bro-countryen og den mere poppede del af countrystjernernes vedkommende er det dog mest bare kærlighed og fest. Mange tror stadig, at country er en politisk (læs: republikansk) musikgenre, men det er faktisk ikke længere tilfældet. I takt med, at countrymusikken er blevet ung og urban, er den også blevet upolitisk. Det kan især høres i den såkaldte bro-country, bro som i ‘bror’, ikke ‘Langebro’, hvor sangene ofte handler om sådan noget med at sidde og drikke kolde bajere på ladet af en pickup-truck ved søen i måneskinnet sammen med en masse smukke unge piger i korte cowboyshorts, siger Søren Mcguire.

Versace.Versace. Foto: PR. 

Det lyder da meget godt. Måneskin, en kold pils og Patsy Cline, der synger sit hjerte ud af bilstereoen. Gerne, helt casual, klædt i en Acne Studios-westernskjorte, en flagrende Chloé-nederdel og et par Louis Vuitton-boots.