Ane Lynge-Jorlén
SPONSORERET indhold

Ane Lynge-Jorlén: “Idéen om at sælge tøj et halvt år før dets sæson er hul i hovedet”

Covid-19-pandemien har tvunget os alle sammen til at se indad og retænke fremtiden. Vi har talt med én af modebranchens frontløbere om, hvor hun er på vej hen.

Af:: Marie Lodberg Foto: Dennis Morton
16. okt. 2020 | Mode | Eurowoman

Den kreative branche har lige nu mulighed for at genstarte og gå nye veje. Det har vi talt om med Ane Lynge-Jorlén, 43, direktør for Designer’s Nest, der støtter og udvikler unge, nordiske modetalenter.

Hvordan har modebranchen det for tiden? 

“Svært på flere niveauer. Samtidig står den over for en historisk mulighed for nybrud og genstart, hvis den reformerer hele systemet uden sæsoner, finder nye måder at producere på, bruger digitale løsninger og gentænker modeugeformatet og dens magtfordeling.”  

Hvad skal der til for, at modebranchen er berettiget i denne verden?

“Modebranchen er kapitalismens klasseeksempel, som desværre tit handler om hysterisk produktion af tøj i dårlig kvalitet, som underprivilegerede og jordkloden betaler for. At det er et problem, ved vi alle efterhånden. Men mode hænger også uløseligt sammen med fantastiske ting som kreativitet, æstetik, håndværk, identitetsleg og selviscenesættelse, som til hver en tid er berettiget og, ja, nødvendigt.”  

LÆS OGSÅ: Sine Gerstenberg: "Moden er ikke dum og unødvendig"

Hvordan forholder du dig til sæsoner, der bliver skubbet, og udsalg?  

“Idéen om at sælge tøj et halvt år før dets sæson er hul i hovedet: Pels om sommeren og bikinier om vinteren giver ingen mening. Det samme gælder at holde udsalg for tidligt, det speeder systemet unaturligt op og presser andre til at følge trop. Det giver virkelig god mening med en systemisk ændring, så varer sælges i den sæson, de er lavet til, og udsalget udsættes.”  

Hvem har gang i noget særligt interessant for tiden? 

“Danske Maja Brix har virkelig fat i den lange ende med sin forretningsmodel, som bygger på bæredygtighed, håndværk og en til en-relationer. Og så er jeg også meget spændt på at se Matthew Williams’ aftryk på Givenchy.”

Hvilken retning vil moden bevæge sig i?

“Nogle mener, at vi vil se store armbevægelser og fanfarer som reaktion på krise og knaphed. I så tilfælde håber jeg virkelig, at den vil gøre det med indsigt, så vi ikke vender tilbage til, hvordan det var før krisen. Både producenter og forbrugere har et ansvar for modens kommende retning.”

GettyImages-460229548.jpg

Maison Martin Margiela. Foto: Getty Images,

Hvilken ældre modedesigner er relevant for dig?

“Jeg vender altid tilbage til Martin Margiela. Han er for evigt og altid relevant, klædelig og klog.”

Hvilken nyere modedesigner har fanget din opmærksomhed?

“Louise Lyngh Bjerregaard er en ung, fremadstormende designer, som laver eksperimental strik og voluminøse silhuetter. Hun bruger deadstock og udfordrer konventioner og idéen om god smag. De internationale medier har virkelig fået øjnene op for hende.”

Hvad inspirerer dig på det personlige plan?

“Folk, der kan et håndværk, og ting, der er formet af hænder. Det har ændret sig i takt med min egen specialisering, som foregår inde i mit hoved, på skrift, i kreativ ledelse og koncepter. Jeg er meget inspireret af ting, der frembragt over lang tid, og det slid og den zen-agtige møjsommelighed, der er lagt for dagen.” 

LÆS OGSÅ: Else Skjold: ”Modedesignere, der skaber tøj til rigtige mennesker, får succes”

Hvem har gang i noget godt?  

“Jeg er ret vild med den schweiziske modeduo Ottolingers twistede æstetisk og har et godt øje til danske Karl Monies’ keramik. Og så glæder jeg mig meget til at se Esben Weile Kjærs udstilling om natklubben og kulturindustrien på Gl. Strand.”   

Hvilke oplevelser ser du frem til? 

“Jeg glæder mig ustyrlig meget til, at udstillingen Absent Bodies åbner i vitrinerne på Designmuseum Danmarks forplads 28. august. Jeg har lavet den i samarbejde med museumsinspektør Pernille Stockmarr, og den viser fem unikaværker, der forholder sig til forholdet mellem krop og identitet, lavet af nogle af de mest interessante helt nyuddannede nordiske modedesignere.” 

absient bodies.jpg

Absent Bodies.

Hvordan har din shopping forandret sig?

“Min shopping har forandret sig markant gennem de sidste 10 år. Jeg planlægger mine indkøb, og det er meget sjældent, at jeg køber noget, som jeg ikke har brug for. Det lyder mere kedeligt, end det er, for jeg bliver barneglad for hver en ny ting og passer godt på det.” 

Hvad bliver dit næste køb? 

“Havemøbler til mit sommerhus i Rørvig. Eller egetræsbrædder til selv at forsøge at lave et gigantisk bord.” 

LÆS OGSÅ: Sarah Becker: "Vi er fyldt til brækpunktet af masseproduktion og ligegyldigheder"

Hvor går du ud? 

“Jeg går helst hjem til folk og drikker, spiser og taler igennem. Ellers kan jeg godt lide Den Vandrettes mad, vin og stemning.” 

IMG_1205.jpg.jpg
Den Vandrette.

Hvad klæder du dig i for tiden?

“Arbejdstøj, kasket og kondisko til renovering af sommerhuset. Ellers god kvalitet, skæve snit og Margiela til byen.”

Hvad lytter du til?

“Podcasts: Det sidste måltid, Om søndagen græder vi, Afklædt, Stil på svensk radio, Tal til mig og Orientering på P1, Billie Eilish, Hildur Guðnadóttir og Astrid Lindgren, der læser op af sine bøger på svensk.” 

kudos.jpg

Hvad læser du?

“Sidste bind af Rachel Cusks trilogi og Weekendavisen.”

Hvad ser du på?

“Dokumentarer: Disclosure, The Last Dance, Tessas hævn, RuPauls Drag Race og krimier som finske Bordertown og svenske Wallander.”

Anbefalet til dig