Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Denne ting skal du overveje, når du vælger champagne til nytår

Årets ubetinget største champagnefest venter lige om hjørnet. Hvem skal du skåle det nye år ind med?

Nytåret nærmer sig, og det betyder, at særligt ét spørgsmål begynder at trænge sig på: Hvilken champagne skal du servere for dine gæster nytårsaften? De fleste er enige om, at propperne skal springe, men skal champagnen så være tør, ekstra tør, halvsød, eller meget sød? Vi har allieret os med Amalie Lerche, Brand Manager for Moët & Chandon, der gør os klogere på, hvilken champagne, der passer til netop din nytårsfest.

Den gyldne hovedregel!
Når du skal på udkig efter den helt rigtige champagne til nytår, er den gyldne hovedregel at champagnen bør matches med mad, som understøtter dens smagsnuancer og sødmegrad.

Det vil sige, skal I have salte anretninger sammen med jeres champagne, bør du vælge en tør Brut champagne som eksempelvis Brut Impérial fra Moët, mens du til en sød anretning – eksempelvis kransekagen kl. 24.00 – bør servere sød champagne. Her anbefales en Moët Nectar Impérial (Demi-Sec champagne), der med sine søde, eksotiske noter er det perfekte match til en sød dessert.  

Champagne til middagen?
Vil du have en fuldendt champagneoplevelse nytårsaften, gemmer du ikke boblerne til kransekagen, men serverer champagne til hele din nytårsmenu. I modsætning til hvad mange tror, fungerer champagne nemlig ikke kun som aperitif. Champagne er boblende vin, og kan derfor sagtens drikkes til alle retter. Det kræver blot, at du, ligesom alt anden vin, matcher din champagne med den rigtige servering.

Forretter
Moët Brut Impérial er Moëts signaturchampagne. Det er en tør champagne med en tydelig frugtighed og elegant modenhed. Den fungerer glimrende som aperitif serveret med salte snacks eller sarte forretter med kammuslinger, østers, hvid fisk eller lyst kød.

Hovedretter
Er du på udkig efter en champagne til hovedretten, som passer til alt fra tatar til kalvekød og ratatouille, skal du vælge Moët Rosé Impérial, der er en lyserød champagne med noter af røde bær.

Dessert og sødt
Når du skal finde champagnen, der sætter prikken over i’et på nytårsmenuen, skal du vælge Moët Nectar Impérial, som er et ideelt match til den søde dessert og ikke mindst til kransekagen kl. 24.00

Fluteglas, coupeglas eller tulipanformet glas?
Det er ikke kun valget af champagne, der afgør, om din champagneoplevelse nytårsaften bliver en succes. Amalie Lerche påpeger, at glassets form også har betydning for både duft- og smagsoplevelsen af champagnen. 

Langt de fleste personer serverer champagnen i enten et klassisk slankt flute glas med en smal åbning eller et coupeglas, men faktisk anbefaler de belæste champagne-connoisseurs, at du vælger et tulipanformet glas eller et almindeligt hvidvinsglas. Disse glas vil nemlig fremhæve champagnens aromaer på bedste vis og samtidig holde bedre på boblerne. Det er desuden en god idé at lægge champagnen på køl nogle timer før, den skal drikkes, og tage den ud af køleskabet 15 minutter før servering. Den bedste smagsoplevelse opnås, hvis champagnen har en temperatur på 8-10 grader.

Tilbage er der bare at sige ”Skål og godt nytår”. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Nytår og Nytårsmenu