Elaina Hammeken
Foto: PR Her ser du Oh! by Kopenhagen Furs kampagnen, hvor Elaina Hammeken udforsker København.

Elaina Hammeken Urban Explorer

Elaina Hammeken: ”Jeg husker, at jeg lå i sneen og undrede mig over, om jeg nogensinde ville kunne gå igen”

Hun sætter pris på gennemsigtighed, bæredygtighed og når små danske virksomheder bibeholder deres værdier trods vækst. Og så har hun været udsat for en ulykke, der har ændret hele hendes liv. Vi mødte danskamerikanske Elaina Hammeken, der er Oh! by Kopenhagen Furs nye kampagneansigt.

– Jeg passede ikke ind i, hvad samfundet betragtede som en pige. Jeg var ikke ren, men oftest dækket af så meget mudder, at jeg er overrasket over, at fugle ikke byggede rede i mit hår.

Sådan beskriver den danskamerikanske kampagnemodel Elaina Hammeken sin barndom, hvor hun ikke fandt sig til rette i venindernes lege og bare var ”sej af en pige at være” blandt drengene.

LÆS OGSÅ: Dansk model med hijab: ”Det kunne være nice, hvis der var nogen, man kunne spejle sig i”

I stedet for at lege med dukker, klatrede den 28-årige danskamerikaner nemlig i træer og legede med mudder, ligesom hun gennem tiden slået sine folder i stort set alle sportsgrene i sin barndom i USA.

Hun er, hvad de fleste måske vil betegne som en ”Urban Explorer” – en person, der udforsker forladte bygninger og andre efterladte steder.

– Det (at være ”sej af en pige, at være”, red.) blev en slags negativ konnotation, som at være skrøbelig eller svag. Men lige så meget som jeg hadede det, er det også noget, der har gjort mig stærkere. Det er det, der har gjort mig klar over, hvem jeg er som kvinde og alle de ting, vi kvinder kan være, siger Elaina.

Ulykken, der ændrede det hele

Igennem årene har hun prøvet kræfter med alt fra skøjteløb til surfing, men da hun under en træning til en snowboard-konkurrence kom ud for en alvorlig ulykke, tog Elainas liv en drastisk drejning. Med ét blev hendes hverdag og sportslige liv sat på pause, og i kulissen truede en depression med at gøre det hele værre.

– Jeg husker, at jeg lå i sneen og undrede mig over, om jeg nogensinde ville komme til at gå igen. Jeg var fortabt og ødelagt indeni. Jeg var vant til at leve et aktivt liv, og pludselig vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre med mig selv, siger Elaina Hammeken, der efter ulykken tog en beslutning om at rykke teltpælene fra USA til København.

– Det var en hård overgang at komme fra bjerge og træer til bygninger og cykler. Det var først, da jeg begyndte at udforske forladte byområder, at jeg fandt mig selv igen. Det tog gradvise, små skridt at arbejde mig frem til det, jeg gør i dag, men jeg troede aldrig, at jeg kunne gå fra at frygte aldrig at kunne gå igen, til at gå på opdagelse i verden, som jeg gør i dag, siger hun.

Måske lyder det skørt

Netop det – at gå på opdagelse i verden – er inspirationen bag Oh! by Kopenhagen Furs nye kampagne, ”Urbanity”, hvor Elaina Hammeken optræder som kampagnemodel.

– De fleste synes, jeg er skør, når de hører, at jeg er mere bange for at være foran et kamera end at stå på kanten af en halvtreds etagers skyskraber, siger hun og fortæller, at hverdagen som ”Urban Explorer” i virkeligheden startede som et selvudviklingsprojekt, for at skubbe sig selv og møde sin frygt.

Hun havde aldrig forestillet sig, at hun nogensinde ville blive ”kampagnemodel for et så stort modefirma som Oh!”:

– Jeg var den første, der blev sendt hjem fra America’s Next Top Model, fordi jeg ikke havde nogen idé om, hvad jeg lavede. Jeg blev konstant afvist fra modelagenturer over hele verden, fordi min hud var for ”brun”, eller jeg var for gammel. Jeg er endda bare blevet fortalt, at jeg ikke havde det rette udseende, fortæller Elaina om sin modelkarriere.

Her ser du Oh! by Kopenhagen Furs kampagnevideo, hvor Elaina Hammeken udforsker København.

Hvorfor fortsatte du alligevel?

– Måske handlede det om at være kvinde og skulle bevise sit værd, men det har kun motiveret mig yderligere (at blive afvist, red.). Det gjorde, at jeg arbejdede endnu hårdere og ville bevise, at ligegyldigt hvad du bliver fortalt, så kan du være lige præcis den, du vil.

At kvinder oftest anses for at være smukke og skrøbelige, mener Elaina nemlig er forkert. Skønhed er for hende ikke lig med skrøbelighed. Tværtimod.

– I en lang periode kæmpede jeg meget med, at en kvinde skal være smuk og skrøbelig, og jeg så ikke mig selv som attraktiv. Jeg vil ikke ændre noget på den måde, jeg ser ud, men hver gang jeg ser en anden kvinde, bliver jeg fascineret af hendes skønhed. Ærligt, så er der dage, hvor jeg undrer mig over, hvilke forfærdelige ting jeg må have gjort i et tidligere liv for at blive født en kvinde. Men på trods af de smerter, det medfører, vil jeg ikke have det på nogen anden måde.

Se, hvad vi ellers skriver om: Modeuge, Model, Design og Kvinder du skal kende