TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 31. MARTS FOR KUN 239 KR.

Marianne Kruse har startet webshoppen Henny and My

Marianne Kruse

Få mode-iværksætterens bedste råd

Tag et kursus i SEO hos Google, træk på dit netværk og tro på det, lyder rådene fra Marianne Kruse, der har startet sin egen mode-webshop.

Du har tidligere arbejdet for Malene Birger og Baum und Pherdgarten – hvorfor tog du springet til at blive selvstændig?

"Jeg er vokset op i et hjem med en selvstændig far, og har nok altid drømt om at skabe mit eget også. Jeg er uddannnet cand.ling.merc i sprog og kommunikation, og jeg har altid synes at det var spændende at arbejde med kommunikation i form af branding, PR og marketing. Derfor var jeg også utrolig glad for at arbejde ved to modehuse, som har forstået at opbygge brandsuniverser, som når ud over den danske grænse. Men da jeg for 2,5 år siden blev mor satte det tanker i gang, og fik jeg lyst til at prøve noget nyt, hvor jeg kunne udfordre mig selv og skabe mit eget univers. Derfor startede jeg webshoppen Henny and My. Jeg er selv glad for at shoppe på nettet, og synes at det er spændende at være en del af den udvikling, der sker inden for online verdenen, som hele tiden bevæger sig. Det er sjovt og inspirerende at lære noget nyt hver dag."

Hvordan forberedte du dig på at tage springet til at starte din egen web-shop?

"Jeg har har haft mange gode sparringspartnere. Først og fremmest har min far været en kæmpe hjælp, da han har stor erfaring med at drive forretning. Min bror gik selvstændigt med Fodboldfabrikken i Kødbyen for et par år siden, og jeg har derfor også kunne hente en masse viden om at lave virksomhedsplaner osv. hos ham. Hvad angår al det tekniske bag webshoppen har min min svoger, som er indehaver af web-konceptet www.designersandfriends.com og min gode veninde Lotte som står bag webshoppen www. mimicircus.com, været en kæmpe hjælp. Alt i alt tror min forberedelse lå i at tale med så mange som muligt om min idé. Det var vigtigt for mig at vide, at jeg havde nogle at trække på, når jeg pludseligt sad alene med min egen virksomhed. Der er mange beslutninger, der skal træffes hver dag, og det altid rart at have nogle at sparre med. Jeg er normalt en team-player, så det var et kæmpe spring at gå selvstændigt, især fordi der i opstartsfasen er mange timer, hvor man sidder alene med det hele. Nu har jeg gudsklov fået flere spillere med på Henny and My-teamet, og det bidrager med god energi for mig og hele forretningen."

Hvad har overrasket dig mest – positivt og negativt – ved at blive selvstændig?

"Inden shoppen gik live, var jeg naturligvis nervøs for, hvordan den ville blive modtaget. Heldigvis blev jeg positivt overrasket. Det har været super dejligt at få så mange positive tilbagemeldinger både fra kunder og leverandører. Fleksibilitet i selv at styre min arbejdstid er naturligvis også et plus, men dette kan også være et minus. Til gengæld har det været knapt så opløftende at erfare, hvor omstændigt det er at arbejde med onlinesystemer. Jeg har brugt mange timer på at sætte mig ind i det tekniske med shoppen, men jeg må erkende at jeg nok aldrig lærer helt, hvordan det hele hænger sammen. HTML kodning og programmering bliver jeg nok aldrig dus med."

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil starte egen web-shop?

"Research! Under opstarten af webshoppen tog jeg et kursus i SEO (søgemaksine optimering) og Google Adwords hos Intern1 i Århus. Det har været en kæmpe hjælp for mig at vide lidt om, hvordan man gør en webshop synligt på nette gennem online markedsføring. Det er stadig en udfordring for mig, men jeg har nu nogle folk, som jeg kan trække på, og det er rart med et sikkerhedsnet. Derudover tror det er vigtigt, at man forbereder sig på, at det er tidskrævende at drive en webshop. Det er kommet lidt bag på mig, hvor mange timers arbejde der ligger udover det praktiske at sende pakker. Man skal forberede sig på en masse administrativt arbejde også. Og hvis man gerne vil sælge moderelatere produkter skal påregne en del rejseaktivitet til forskellige modemesser. Jeg tager jævnligt til Paris på indkøb, og satser snart på en tur til New York på inspiration.... Det er selvfølgelig også disse rejser, der gør arbejdet sjovt!"

Hvor søger du hjælp og råd til driften af din virksomhed?

"Jeg bruger mine nærmeste som sparringspartnere. Min far og min bror er en del af bestyrelsen, og det rart og trygt for mig, at de altid er der til at hjælpe og rådgive. I hverdagen er min kæreste Kasper en kæmpe støtte. Han er lytter dagligt til mig, når jeg kommer hjem fra kontoret. Han er jurist og erfaring med masser af de områder som jeg ofte arbejder med, såsom forhandling og kontrakter. Og så kender han mig bedre end nogen anden, og ved hvordan kan kan støtter mig allerbedst. Jeg fortryder ikke på noget tidspunkt, at jeg har valgt at gå selvstændigt, men uden min families opbakning var havde jeg aldrig turde tage springet."

Om Marianne Kruse

Født i 1982 i Esbjerg

Bopæl i dag: København Ø

Alder: 30 år

Civil status: Bor med kæreste Kasper og datter Astrid på 2 år

Uddannelse: Cand.ling.merc

Tidligere stillinger: PR/Marketing assistent hos Baum und Pherdgarten, PR-koordinator hos By Malene Birger

Nu: Ejer af webshoppen Henny and My.