Maja Brix
SPONSORERET indhold

Fashion Revolution Week: De her 5 events skal du se

Den 19.-25. april løber Fashion Revolution Week af stablen, der er modebranchens største aktivistiske bevægelse. Vi har samlet de 5 vigtigste talks fra programmet, som du skal se for at blive klogere på bæredygtighed i modebranchen.

Af:: Emilie Luna Rasmussen Foto: Maja Brix
19. apr. 2021 | Mode | ALT.dk

Ved du, hvem der har lavet dit tøj? Eller hvad dit tøj rent faktisk består af?

LÆS OGSÅ:  "Nej, modevirksomheder skal ikke frygte de kritiske forbrugere – de skal møde dem med begejstring"

Fashion Revolution er verdens største modeaktivistiske bevægelse, der blandt andet kæmper for en fair, sikker og transparent modebranche. Det gør de igennem research, uddannelse og samarbejder, og så kæmper de for politiske ændringer i modebranchen.

Hvert år afholdes Fashion Revolution Week omkring den 24. april, der er årsdagen for Rana Plaza kollapset i Bangladesh i 2013. Her døde mere end 1.100 mennesker, og yderligere 2.500 mennesker blev såret, da den ni-etager høje fabriksbygning kollapsede og begravede hundredevis af tekstilarbejdere.

I år løber Fashion Revolution Week af stablen fra den 19. til den 25. april, og pga. Covid-19 foregår den digitalt. Temaerne er Rights, Relationships og Revolution, og som forbruger er det en unik mulighed for at uddanne dig selv og blandt andet blive klogere på, hvem der laver det tøj, du går i, og hvad det rent faktisk er lavet af, så du har viden og magten til at vælge, hvem og hvad du vil støtte.

Vi har samlet 5 events, som du med fordel kan følge med i, så vi sammen kan tage et vigtigt skridt i retningen mod en bedre og mere bæredygtig modebranche.

5 events ved Fashion Revolution Week:

Fashion Open Studio

Til Fashion Open Studio åbner mere end 50 designere fra 21 lande fra Europa, Afrika, Asien og Sydamerika deres studier op for offentligheden. Her deler de blandt andet de forskellige geografiske og kulturelle udfordringer og løsninger, der er i modebranchen. 

De udvalgte designere fremviser blandt andet bæredygtig innovation, håndværk, retfærdige forretningsmodeller og ny teknologi. De viser altså ikke bare, hvem der har produceret deres tøj, men også hvordan det er lavet og af hvilke materialer.

Hvem har lavet mit tøj?

Webinaret Who Made My Clothes sætter fokus på arbejdsforholdene i modebranchen. Her kan du blive klogere på de mennesker, der laver dit tøj, den rigtige pris for tøjet og modebranchens manglende gennemsigtighed. Det er et stærkt panel, der står klar til at svare på spørgsmål om de tekstilarbejdere, der er i det nederste led af leverandørkæderne. Du kan blandt andet møde Michael Bianchi fra Fashion Revolution, Tanja Gotthardsen, der er aktivist og bæredygtig konsulent, Anja Padget fra Sourcing House og Anna Waller Andés, der ejer Pura Utz. Se mere her.

Værdien af økologisk bomuld

Brandet Munay Sisters vil demonstrere vigtigheden af økologisk bomuld fra frø til beklædningsgenstand i en video, der udforsker det materiale, der er i alle menneskers klædeskab verden over. Brandet fortæller også, hvorfor de vælger at arbejde med bomuld på en mere bæredygtig måde, og så får de selskab af forskellige eksperter, der forklarer forskellen mellem økologisk og konventionel bomuld. Bliv klogere her.

Dansk mode på skemaet

Som en del af Fashion Open Studie deltager danske Maja Brix med en filmpræsentation af brandet og dets arbejde efterfulgt af en snak med modeforsker Ane Lynge-Jórlen og Cecilie Thorsmark, der er CEO for Copenhagen Fashion Week. Her vil de sætte fokus på Maja Brix' bæredygtige tiltag i et globalt perspektiv.

Made in Bangladesh

Filmen Made in Bangladesh har vundet seks priser, og er baseret på tekstilarbejderen Daliya Akter liv. Hun undslap børneægteskab og tilsluttede sig en fagforening i Bangladeshs hovedstad Dhaka, hvor Rana Plaza kollapset fandt sted – her kæmpede hun for retfærdighed og en fagforening til kvinder. Se filmen her.

Det er gratis at deltage, men du skal tilmelde dig de forskellige events her.

Anbefalet til dig