Adela Stenberg
SPONSORERET indhold

Hvad må jeg have på, når jeg skal til bryllup?

Du skal til bryllup og har tøjkrise. Kan jeg have hvid på? Hvad med rød? Og hvor lang skal min kjole være? Her får du svar fra eksperten.

Af:: Kristian Hindø-Lings Foto: Jonas Bie
02. sep. 2019 | Mode | ALT.dk

Bryllupper er forbundet med et hav af regler, og selvom Emma Gad ikke har skrevet det ned, findes der også et kodeks for, hvordan du skal agere, når du er inviteret til bryllupsfest.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken frisure der passer bedst til din ansigtsform

Mange af reglerne, der omfatter dig som bryllupsgæst, relaterer sig især til din påklædning.

”Er der angivet en dresscode i invitationen, bør man som gæst holde sig til den, men står der ingenting, er der fortsat nogle farvemæssige ting, man bør være opmærksom på,” siger Silje Glenne, der er den ene halvdel bag Glennewedding, som planlægger bryllupper. Hun fastslår, at det kun er bruden, der kan bære hvidt. Gæsterne bør ikke gå i hvide kjoler, eller andet som tilnærmelsesvis minder om en brudekjole.”

Også bryllupsplanlægger Christel Lund Winther, der bl.a. er kendt fra ”Bryllupper for Millioner” på Kanal 4 er enig med Silje Glenne.

”Når det kommer til farver og længder, synes jeg, at det kommer an på brylluppet. Stærke farver er flottest til et sommerbryllup, hvor diskrete farver som bordeaux, blå, grøn og en støvet orange altid fungerer. Neonfarver, struttende balkjoler og for meget hud er sjældent særlig heldigt og tiltrækker den forkerte opmærksomhed,” siger Christel Lund Winther og fortsætter:

”Husk, at det er brudeparret, som skal stråle på deres store dag,” siger Christel Lund Winther og understreger, at: ”INGEN andre end bruden kommer i hvid, med mindre det er et specifikt tema, hvor alt er hvidt – og ja, sådan et bryllup har jeg arrangeret.”

En sort kjole, mener nogen, er forbeholdt begravelser, da den sorte farve symboliserer sorg, så måske det ikke er den, du skal vælge.

Her er 8 punkter, der er gode at huske, når du skal klæde dig på til bryllup

  1. Ingen kommer i hvid. ”Alle nuancer af hvid og lyse pastelfarver, der kan minde om hvid, er et absolut nej,” siger Christel Lund Winther og fortsætter: ”Hvid er forbeholdt bruden, og farven symboliserer renhed og uskyld.”
  2. Rød signalerer ”syndens farve”. ”En rød kjole er altid flot, men kan hurtigt tiltrække opmærksomheden væk fra bruden, fordi øjnene fanger den. Rød opfattes også af nogen som syndens farve. ”Bærer du rød til brylluppet, viser du, at du har været romantisk involveret med gommen – underforstået at du er elskerinden,” siger Christel Lund Winther. ”På et billede, hvor bruden, gommen og de øvrige gæster er klædt i mere neutrale farver, vil fokus rette sig mod den røde kjole, hvilket er en skam, når al fokus bør være rettet mod brudeparret,” siger Silje Glenne, og stemmer altså i med Christel Lund Winther.
  3. Sort signalerer sorg. ”Der er mange holdninger til både den sorte og den røde kjole, og man kan hurtigt komme i “uføre”, hvis man ifører sig en af disse farver,” siger Christel Lund Winther og fortsætter: ”En sort kjole, mener nogen, er forbeholdt begravelser, da den sorte farve symboliserer sorg, men jeg mener nu godt, at en flot sort, let kjole kan bæres. Et godt råd er dog altid at spørge bruden, hvordan hun har det med sorte kjoler, da sort ofte deler vandene.”
  4. Længden definerer, hvad der er passende. Christel Lund Winther har en kort definition på, hvad der er passende for din kjoles længde til bryllupper: ”Keep it classy! Det handler om at være velklædt og ikke mindst påklædt, men selvfølgelig at gøre noget ud af sig selv og have det godt i det, du har på,” siger Christel Lund Winther og fortsætter: ”Husk som gæst, at brudeparret har nogle helt klare ideer og forventninger til deres store dag, og det er vigtigt, at disse ønsker respekteres. En dresscode – om du kan lide konceptet eller ej – er lavet for at hjælpe og guide gæsterne, så ingen føler sig ubekvem over deres tøjvalg.”
  5. Reglerne gælder også det andet køn. ”Blandt de mange skønne traditioner et bryllup foreskriver, står også, at mændene ikke smider jakken før brudgommen ligegyldigt, hvor varmt det er,” siger Christel Lund Winther, og fortsætter om de korte benklæder, som nogle mænd iklæder sig til bryllup: ”Jeg synes ikke, at shorts er det rigtige valg til mænd. Det er for mig for afslappet til et bryllup – også til et strandbryllup. Men til vielsen kan mænd sagtens have et par lette, luftige hørbukser og en kortærmet skjorte på, og som kvinderne klæde om til noget mere formelt til middagen.”
  6. Gør noget ud af dine børns påklædning. ”Hvis du er heldig at have børnene inviteret med, så klæd dem lige så fint på, som du klæder dig selv,” siger Christel Lund Winther og fortsætter: ”Det er et bryllup og ikke en almindelig havefest, og det synes jeg, man som gæst skal vise respekt for – samtidig med tanke på, at børn skal være børn, og de løber og leger, spilder bryllupskage og sodavand på tøjet, men de var fine, da de kom, og om det er i shorts og seler for drengene og tylskørter for pigerne, er det vigtigt at de også har en fest.”
  7. Så hatten passer. ”Er du kristen og i kirke, tager du hatten af i respekt for overmanden af dem alle,” siger Mikkel Venborg Pedersen, kulturhistoriker til Samvirke om at bære hat i kirken. Men det er kun i kirken, at den ikke er velkommen, hvis du spørger Christel Lund Winther. Hun synes, at hatten er supermoderne – især, hvis det er en chik hat eller en anden elegant form for hovedpynt, der understøtter dit sæt. ”Hovedbeklædning har altid været en festlig del af festlig påklædning, og er det stadig den dag i dag. Her er det også vigtigt, at du ikke stjæler opmærksomheden fra bruden og gommen, så ligegyldigt dit køn er hovedbeklædning skøn, som prikken over i’et”.
  8. Kjole og hvidt, galla, smoking eller ingenting? Hvis du skal til et mere formelt bryllup, kan det sagtens ske, at invitationen siger enten kjole og hvidt eller smoking. Men hvad er forskellen? Og hvad betyder galla? ”Her har vi med to af de mest formelle former for aftenpåklædning at gøre,” siger Christel Lund Winther med tryk på aften og forklarer, at begge påklædningsformer ofte går hånd-i-hånd med damernes lange kjoler og først bæres efter klokken 18:00 – altså til bryllupsmiddagen og ikke til vielsen. ”Hvis invitationen siger galla, er det normalt det klassiske mørke jakkesæt, som kan varieres på mange måder for mænds vedkommende og smukke kjoler for damerne,” siger Christel Lund Winther og afslutter: ”Det er ikke nødvendigvis gulvlange kjoler, som det er ved kjole og hvidt og smoking-dresscodes, men ikke kortere end lige under knæet. Og galla kan bæres hele dagen.”

God fornøjelse! Vi er misundelige, for bryllupsfester er jo de bedste.

Anbefalet til dig