Guldsmed Niels Monies

Foto: Cecilie Lindegaard Lyset vælter ind fra oven i det lille værksted i Indre København. Kreativiteten ligeså.

Guldsmed Niels Monies: “Det har aldrig været en bevidst beslutning”

Meget tyder på, at kreativitet og passion kan vise sig at være med til at hjælpe os gennem coronakrisen og ikke mindst vise vejen frem. Derfor har vi blandt andet talt med Niels Monies, søn af parret bag smykkefirmaet Monies om, hvad kreativitet betyder for ham – og ikke mindst, hvad der driver den.

Det var en leg, der aldrig stoppede. For som søn af parret bag smykkevirksomheden Monies, fik guldsmed Niels Monies, 29, metaller og sten ind med modermælken. I dag laver han smykker i eget navn fra et lille værksted i en baggård i København.  

Hvornår besluttede du dig for, at du skulle arbejde med smykker?

“Det har aldrig været en bevidst beslutning, men snarere en leg, der aldrig stoppede. Helt fra begyndelsen har jeg været drevet af materialerne og processerne og fandt en kæmpe frihed i at forme noget ud fra min fantasi ved at bruge forskellige metaller og sten, som er dannet i universet for billioner af år siden.”

LÆS OGSÅ: Din mormors favoritsmykke er sæsonens store smykketrend

Dine forældre Gerda og Nikolai Monies er begge uddannet indenfor smykkefaget. Har det haft indflydelse på dit valg? 

“De har givet mig lyst til at prøve kræfter med faget og er årsag til, at jeg faldt naturligt for det. Jeg tror også, at min lyst til at prøve forskellige kreative ting af kommer af deres frigjorte måde at arbejde på. De er først og fremmest håndværkere og har ikke begrænset sig til få materialer. De har brugt alt, hvad de har fundet spændende på vores jord såsom træ, læder, ben, horn og mineraler. Min bror (kunstneren Karl Monies, red.) og jeg har arvet en stor respekt for vores håndværk, kvalitet og materialer fra dem.”

Hvornår er du mest kreativ?

“Når verden sover. Når jeg arbejder, hører jeg for det meste musik, Sade eller Kendrick Lamar, eller lytter til podcasts. Tiden forsvinder, når jeg er i værkstedet.” 

Guldsmed Niels Monies2.jpg
Med Sade på anlægget og masser af ro afløser timerne hinanden, når Niels går i værkstedet.
Guldsmed Niels Monies3.jpg
Niels finder inspiration i naturen. Kollektionen Seastone afsøger forholdet mellem vand og sten. Priser fra 17.000 kr.

Hvor finder du inspiration? 

“Naturen. Uanset hvor du kigger hen, kan du altid opdage nye former, farver og bevægelser. Naturen er den største kunstner.”

Hvilket brand ønsker du, at Niels Monies skal være? 

“Det vigtigste for mig er, at jeg kan stå ved mit håndværk og mit valg af materialer. Mine smykker skal have et langt liv og kunne nedarves gennem generationer.” 

Hvad betyder dine omgivelser for din kreative proces?

“Jeg har et fantastisk værksted i en dejlig københavner-baggård med masser af planter og ro dag og nat. Det er derfra, det hele sker.” 

LÆS OGSÅ: Her er de danske smykkedesignere, du skal kende

Hvad er dit yndlingsmateriale?

“Jeg foretrækker at arbejde med gult guld i 14 og især 18 karat, da det har en særlig god balance mellem hårdhed og holdbarhed. Men jeg værdsætter alle de forskellige metaller og deres egenskaber.” 

Har du en signatur?

“Nej, det tror jeg ikke. Jeg nyder, at der både er plads til, at jeg kan lave et kloakdæksel som vedhæng i en hyldest til min by og skabe store showpieces, der forestiller vindrueklaser. Jeg designer af lyst.” 

Se, hvad vi ellers skriver om: Livsstil, Interview, Smykker og Trends