Rebekka Notkin
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann Stemningen er (også) god i Rebekka Notkins butik i Bredgade i København i december.

Guldsmed Rebekka Notkin: Sådan fejrer jeg jul

"Hvert år har jeg ambitiøse drømme om selv at lave de fineste personlige gaver til mine kære, men det lykkes aldrig"

Guldsmed Rebekka Notkin bruger en bestemt ekspresservice, når hun er sent ude med julegaveindkøbene.

Hvad betyder julen for dig?
– Højtideligheden og glæden ved at se mine børns begejstring er indbegrebet af jul. Den særlige stemning af glæde og barnlig utålmodighed er vidunderlig. Samtidig er der den fineste stemning i min butik i december og mænd, der køber smukke gaver til deres hustru, kæreste og store døtre. Smykker er tillagt kærlig betydning og er de fleste kvinders drøm under træet.

Hvad er dit dyrebareste juleminde?
– Ella, mit julebarn, blev født på den smukkeste frostklare decemberdag og er mit dyrebareste juleminde.

Hvad kan ikke undværes juleaften?
– Juletræet. Pyntning af træet er rituelt, og julepynten er pakket ind i silkepapir i gamle skotøjsæsker. Noget er meget gammelt, noget er købt på rejser, og meget er hjemmelavet. Vi har også en særlig æske, der fungerer som hospital for nødstedte glasfugle, engle uden vinger og heste med brækkede ben.

Har du en anderledes tradition?
– Efter den klassiske julefest med familien, der begynder i kirken om eftermiddagen og afsluttes, når aften er blevet til nat, fejrer vi jul med gode venner 1. juledag. Det er en tradition, vi har startet for mange år siden, og det er et af julens højdepunkter.

Hvad fylder du maven med i december?
– En mad med mine hjemmelavede porresild, luciabrød og jødekager. Rødkål med spidskommen og kardemomme og selvfølgelig risalamande og meget portvin i store glas.

Hvad vil du gerne finde dit navn på under træet?
– Pakker i store faste kartonæsker, der under silkepapir gemmer indhold, som dufter af nyt læder eller er blødt som uld og silke. Et smykkeskrin fra Smythson, hjemmelavede gaver eller fine fund fra marskandiseren.

Hvor shopper du julegaver, og hvornår går du i gang med at købe dem?
– Hvert år har jeg ambitiøse drømme om selv at lave de fineste personlige gaver til mine kære, men det lykkes aldrig. Det ender ofte med meget dyre panikkøb, hvor jeg kompenserer for dårlig samvittighed. Mr. Porter har en alle tiders ekspresservice.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Interview