Hermes tørklæde
Hermès tørklæde

Hermès: Det skal du vide

Her er 10 ting, du skal vide om Hermès

Grace Kelly brugte det som slynge, da hun brækkede sin arm i 1957. Le Carré, det ikoniske silketørklæde fra Hermès, kan i år fejre 80-års fødselsdag.

1. Hermès er en familievirksomhed, der i år kan fejre 180-års jubilæum, hvoraf modehuset de seneste 80 år har kreeret håndsyede silketørklæder under navnet Le Carré, der meget sigende betyder firkant. Det første fra 1937 vejede 83 gram, målte 90x90 cm og blev døbt Jeu des Omnibus et Dames Blanche.

Jeu des Omnibus et Dames Blanches. Det første Hermès-tørklæde fra 1937

2. Silken til tørklæderne udvindes af sommerfuglepuppen Bombyx Mori (Ægte Silkesommerfugl). En sommerfuglepuppe danner 1500 meter fin silketråd, og der skal tråde fra otte pupper til én Hermès-silketråd. Til et silketørklæde på 90x90 cm anvendes tråd af 300 pubber, i alt 450 km silketråd, svarende til distancen mellem Paris og Lyon, som siden 1500-tallet har haft status som Frankrigs silkehovedstad med de bedste spinderier.

3. Der sidder 40 designere over hele verden og designer for Hermès. Deres design bliver købt og opbevaret i modehusets skatkammer, indtil de passer ind i et af de årlige temaer, der fastlægges af kreativ direktør Pierre-Alexis Dumas. Temaet for 2017 er The Sense of the Object. Der er 100 hænder på hvert tørklæde på de forskellige niveauer fra design, indgravering, vævning, farvning og tryk til syning.

Fouets et Badines designet af Virginie Jamin, 2017
Ndop designet af Anamorphée, 2017

4. Selve designprocessen tager typisk seks måneder, men nogle tørklæder indeholder så mange detaljer, at der kan gå op til et år, inden designeren har sat sin endelige streg. Indgraveringen tager oftest omkring seks måneder, og herefter følger vævningen, der tager mellem 10-12 måneder, så den samlede produktionstid bliver mellem to og tre år. Kvalitet tager tid.

Cannes et Cannes designet af Virginie Jamin og Françoise De La Perrière, 2017

5. Der findes 75.000 forskellige farver og nuancer i Hermès' arkiv. Oftest bliver der brugt imellem 25 og 30 forskellige farver til et enkelt tørklæde. Nogle tørklæder kan indeholde op til 46 forskellige farver, fx Parures de Samouraïs af kunstneren Aline Honoré fra 2017, som det tog tre år at producere.

Der blev brugt hele 46 farver til tørklædet Parures de Samouraïs af kunstneren Aline Honoré i 2017

LÆS OGSÅ: Alessandro Michele fra Gucci: “Duften er til kvinder, der ikke nødvendigvis tænker som alle andre”

6. Hvert år bliver der skabt 20 nye designs samt 10 reproduktioner af tidligere tørklæder i nye farver. En reproduktion kommer aldrig i de originale farver. I løbet af de 80 år, tørklædet har eksisteret, har Hermès produceret ca. 2.000 forskellige design, alle lavet i mindst 10 forskellige farver. Dvs. omkring 20.000 forskellige tørklæder.

Hermès’ arkiv, der indeholder alle design fra de sidste 80 år. Her er det Soleil de Soie designet af Caty Latham-Audibert

7. Brides de Gala af kunstneren Hugo Grygkar fra 1957 er det mest ikoniske Hermès-tørklæde, som er blevet reproduceret flest gange i forskellige farver.

Det meste ikoniske tørklæde Brides de Gala af kunstneren Hugo Grygkar, 1957

8. Et klassisk Le Carré måler 90 x 90 cm og vejer ca. 75 gram.

9. Vogt dig for kopier. Der står altid navnet på tørklædet, Hermès Paris og Copyright © på den ægte vare.

10. Prinsesse Grace af Monaco brækkede sin arm i 1957 og brugte et Hermès-tørklæde som slynge. Ja, hvorfor egentlig ikke?

Se, hvad vi ellers skriver om: Design