veronika heilbrunner

Foto: Getty Images Veronika Heilbrunner.

Hovedbundsbørste

Masserer du din hovedbund dagligt? Derfor er det en god idé

Med en hovedbundsbørste kan du massere og børste dig fra hårtab, hovedpine og irriterende kløe. Men hvordan? Det lyder næsten for godt til at være sandt.

Du kommer nærende olier i dine hårspidser. Beskytter dem med et varmebeskyttende produkt, inden de får en tur med føntørreren. De bliver vasker grundigt og får plejende masker og balsam en masse.

De har det godt, hårspidserne. Men hvad med hovedbunden, husker du også at kæle for den?

Hvis min kunne tale ville den uden tvivl have tryglet om massage (gerne dagligt), men det kan den ikke. Derfor er den nok også ovenud lykkelig for, at Mette Skærbæk, som er stifter af skønhedsmærket Karmameju, har skabt en hovedbundsbørste, som har til formål at massere og herved også stimulere hovedbunden.

Faktisk gør den det så godt, at den nu har fået sin egen plads på sengebordet, hvorfra jeg tager den hver aften inden sengetid og masserer min hovedbund. I et snuptag løsner den spændinger i hovedbunden, som kan give hovedpine og træthed. Den er tæt på genial.

Gå glad i bad

Men hovedbundsbørsten kan mere og andet, end at tilvejebringe følelsen af velvære ved at løsne spændinger i hovedbunden.

Den er også god at have med i badet.

Med den kan du nemt fordele din shampoo og skrubbe hovedbunden – noget, der kan være vanskeligt at gøre, hvis du har et meget kraftigt hår og derfor har svært ved at nå til bunds. Og lad os være ærlige, det er de færreste af os, der får gnubbet særlig meget i bund, når vi vasker hår.

Men det skal der måske laves om på nu ... For sagen er den, at forsømmer man hovedbunden, forsømmer man også hårsækkene, og det vil med tiden kunne ses på hårets generelle sundhed, fortæller Mette Skærbæk og uddyber:

"Præcis som med tørbørstning af huden, giver hovedbundsbørstning både de fysiske forbedringer af hudens tilstand, såvel som den kropsstimulering, der bl.a. kommer med øget blodcirkulation og stimulering af nervesystemet og lymfesystemet. Børsten fjerner desuden døde hudceller og stylingprodukter ligesom hårsækkene iltes, og hårstråene styrkes."

Stylingprodukterne har for vane at lægge sig på hovedbunden som en tætsluttende badehætte, der gør det nærmest umuligt for den at ånde. Og får man ikke skrubbet stylingprodukter og døde hudceller væk, når man er i bad, kan det i værste tilfælde give problemer med hårvæksten, men også kløe og irritation i hovedbunden.

Men hvorfor ikke bare bruge hænderne?

"Én ting er, at beauty tools ofte hjælper os til at "huske at få det gjort". Men hvad der er særligt ved netop Karmamejus hovedbundsbørste er, at den er nøje afstemt i hårdhed, så den stimulerer blodcirkulationen mest optimalt samtidig med, at det er både behageligt og effektivt.

Især den øverste del af mit baghoved (som jeg ligger meget på, når jeg sover, vil jeg tro) "hviner" af glæde, når jeg bruger hovedbundsbørsten fremfor fingrene."

Kan børsten andet end at få hovedbunden til at hvine og vaske den fri for stylingprodukter?

"Bruger du børsten cirka to-tre minutter om dagen, er du med til at sikre de bedste betingelser for en sund hovedbund og derved opnå glansfuldt hår og en afbalanceret hårbund fri for skæl."

Det er altså ikke lutter selvforkælelse på den der 'ah, det føles rart'-måde. Børsten kan også hjælpe til en sundere hovedbund, fri for skæl og tilmed dæmme op for hårtab.

Men hvordan? Det lyder næsten for godt til at være sandt.

Mette Skærbæk forklarer:

"ACTIVATE-børsten fjerner ophobning fra døde hudceller, overskydende talg, forurening, stylingprodukter og snavs (både ved tørbørstning og under bruseren), og rydder derved vejen for iltede hårsække og styrkede hårstrå, alt imens de masserende bevægelser kan afhjælpe muskelspændinger og hovedpine. Blide tryk og massage af hovedbunden øger blodcirkulationen, som er et vigtigt element for at fremme hårvækst og forebygge hårtab."

Er der nogen, som har større gavn af børsten end andre?

"Alle har gavn af hovedbundsbørstning, fra baby til oldemor. De, der vil se de største visuelle resultater, er dem, der døjer med tør hud, skæl, baby arp, sensitiv hovedbund og dem, der ønsker at fremme hårvækst og forebygge hårtab. De, der har meget tykt hår og/eller afrohår, har også rigtig god gavn af børsten, da det kan være sværere at "nå" hovedbunden, men de vil ikke nødvendigvis se resultatet lige så tydeligt, som de der har en problemfyldt hovedbund.

Derudover vil alle føle den afspændende og stimulerede effekt, mens de, der døjer med hovedpine og spændinger, vil opleve en meget forløsende effekt ved daglig hovedbundsbørstning."

Fem tips til, hvordan du får mest ud af din hovedbundsbørste

  1. Anvend den i tørt, fugtigt eller vådt hår i to-tre minutter. Undgå store cirkulære bevægelser for at forhindre, at håret filtrer.
  2. I vådt hår: Påfør shampoo, balsam eller hårkur. Anvend blide tryk og massér hovedbunden i cirkulære og/eller zigzag-bevægelser over hele hovedbunden med ekstra opmærksomhed på områder, hvor du ønsker at fremme hårvækst.
  3. I tørt eller fugtigt hår: Børst håret grundigt med en almindelig hårbørste. Anvend blide tryk og massér hovedbunden i cirkulære og/eller zigzag-bevægelser over hele hovedbunden med ekstra opmærksomhed på områder, hvor du ønsker at fremme hårvækst.
  4. Hovedbundsbehandling: Massér en nærende olie i hårbunden med dine fingerspidser, og lad den sidde i 30 minutter. Massér med børsten ligesom beskrevet ovenfor. Olie opløser fedt og snavs i hovedbunden.
  5. Til styling: Påfør stylingprodukt til håret, og massér blidt med børsten som beskrevet ovenfor for at øge volumen og give et ekstra løft til hårrødderne.

Mette Skærbæks tre bedste råd til et sundt hår og hovedbund

  1. "Reducer hårvask til hver tredje eller fjerde dag. Vasker man normalt hår hver dag, vil det tage lidt tid at "omstille" hovedbunden til ikke at overproducere fedtstof, og man vil opleve, at håret fedter til."
  2. "Anvend hårpleje uden silicone – det føles rart her og nu, men menes at tilstoppe hårsækken, så hårstrået over tid bliver tyndere og tyndere. Brug ligeledes sulfatfri shampoo, da det menes at nedbryde hudens beskyttende barriere."
  3. "Og! Mit sidste tip må naturligvis være at bruge en hovedbundsbørste."

Tre gode børster til hovedbunden

kenzan hovedbundsboerste.jpg
Hovedbundsbørste, Uka, 295 kr.

 

karmameju hovedbundsboerste.jpg
Hovedbundsbørste, Karmameju, 149 kr.

 

yummi hovedbundborste.jpg
Hovedbundsbørste, Yummi Haircare, 129 kr.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Skønhed, Hovedpine, Hudpleje og Hud