Susanne Vissing
SPONSORERET indhold

Hudlæge: Her er den bedste rynkecreme, du nogensinde kommer til at finde

Og en af de største skrøner omkring flot hud bliver brudt.

Af:: Christina Andreasen Foto: Stine Hellmann
20. jul. 2017 | Mode | Eurowoman

Rynker. De små fine linjer, der langsomt dukker op i din hud, i takt med at du ældes. Vi kender dem alle, og vi er mange, der gerne vil slippe for dem – i hvert fald de slemmeste af slagsen.

Derfor har vi talt med speciallæge i dermatologi Susanne Vissing om, hvad hun mener, er den bedste måde at undgå dem på.

– Hvis du vil undgå rynker, er det allervigtigste, at du holder dig væk fra UV-lys. Det vil sige: Hold dig væk fra solen imellem klokken 12 og 15, dæk huden godt til med tøj – evt. med UV-tøj på stranden – og brug solcreme.

Derfor mener hun også, at den bedste rynkecreme, du nogensinde kommer til at finde, netop er solcreme, da den skærmer for solens skarpe stråler, som er med til at danne rynker.

– Solcreme er den vigtigste rynkecreme, der findes. Og der er ingen tvivl om, at solcreme virker.

Så hvor tit bør vi gå med solcreme?
– Hvis man vil gøre det perfekte, kan man bruge en dagcreme eller makeupcreme, som indeholder en faktor 15 året rundt. Hvis det fx er forår, og du skal ud at cykle eller gå tur med hunden, er det en god ide at tage solcreme med en højere faktor på.

Hvilken faktor bør vi bruge i Danmark?
– Selvom faktor 50 nok altid er den bedste, er den svær at fremstille som en creme, der er kosmetisk acceptabel og ser pæn ud på vores hud. Derfor er min mening, at det vigtigste er, at du skal kunne holde ud at bruge den. Der findes en del cremer med faktor 30, som er nemmere at holde ud, og faktor 15 er også bedre end ingenting.

– Man skal også være opmærksom på, at man ikke køber en solcreme, som kan give andre hudproblemer. Folk, som har en tendens til at få fedtet hud, unge mennesker, som har en tendens til acne, eller ældre mennesker, som har en tendens til rosacea skal passe på, at de ikke får en solcreme, som er for lukkende og olieholdig, og som kan give nye hudproblemer. Mange oplever også, at solcreme giver bumser, så det er vigtigt, at du vælger den type, der passer til din hud, så du får den brugt.

– Hvis du ikke kan holde solcreme ud om vinteren, så kan en almindelig dagcreme med et lag pudder henover også give lidt beskyttelse. Man skal ikke være fanatisk omkring det.

LÆS OGSÅ: Anne Lose: “De beroliger, lindrer og styrker, så det ser ud, som om jeg har fået en ansigtsbehandling natten over”

Kan vi så helt undgå rynker, hvis vi bruger solcreme hver dag?
– Nej, vi kan ikke helt undgå at få rynker ved at bruge solcreme. Der er også noget genetik i det, og der sker noget med vores celler, når vi bliver ældre. Der kommer en elastin-degeneration, der gør, at huden ikke er så elastisk mere, og der sker andre celleforandringer, der gør, at ens hud ændrer sig med alderen. Det er den programmerede celledød, om du vil, som sker indenfor alt. Og man skal naturligvis ikke bekæmpe alderen, men man kan gøre meget for at se mere velplejet ud. Man ser jo ikke mere velplejet ud, hvis man har gået i solarium hele sin ungdom og har mange rynker derfra, eller man er massivt solbrændt.

Kan man bruge for meget solcreme?
– Ja, det kan man. Det er ligesom, når vi giver patienterne medicin: Er du syg, har du brug for det her, og så tolererer vi en lille bivirkning. Men bivirkningen skal ikke være værre end den sygdom, du har, og det samme gælder for solcreme. Det kan godt være, at det optimale er, at du ikke har solcreme på, men ift. at du dermed har høj risiko for at få hudkræft, så opvejer bivirkningen for solcremen det. Sådan er det med alting. Og det er også derfor, man ikke behøver at smøre sig ind i faktor 50 hele året. Man skal gøre alting med måde.

LÆS OGSÅ: Hudeksperten: "Du må aldrig skrubbe løs med korn på hudens overflade"

Hvad så med alle de almindelige rynkecremer, virker de slet ikke?
– Der findes rigtig mange stoffer, hvor man videnskabeligt set har fundet evidens for, at de kan have en effekt og være forebyggende mod rynker. Fx A, C- og E-vitamin, ferulic acid (kaffeinsyre) og resveratrol (som også er i rødvin). C og E-vitamin og ferulic acid menes at kunne forberede huden på UV-stråling på en måde, så det formentlig reducerer dannelsen af frie radikaler i huden, som er dem, der bl. a. er ansvarlige for hudens aldring.

– Problemet er dog, at nogle stoffer taber deres effekt, når de bliver puttet i en creme, fordi de derved begynder at ilte. Jeg kunne godt selv blande en creme til mine patienter og sige, at jeg har puttet C- og E-vitamin i, men hvis ikke jeg ved, hvordan jeg undgår, at de forsvinder igen, så er man jo lige vidt. Folk skriver, at de her ingredienser er i, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det også har en effekt.

– Og så kan det være svært at få cremer med en koncentration af de her stoffer, der er høj nok. For effekten er også koncentrationsafhængig, og der er reguleringer på hvor meget, man må komme i kosmetik og hvor meget, der må komme i, når en læge har været inde over. Så på et tidspunkt går det over og bliver et lægemiddel. Men de koncentrationer, der er i kosmetiske produkter, virker også og har en effekt.

Hvad skal vi så kigge efter, når vi skal købe hudplejeprodukter?
Der findes desværre ikke en grundbog i de her ting. Helt generelt kan man sige, at de store firmaer tester deres ting, da de har laboratorier og knowhow til det. Men ikke alt det, de skriver på deres produkter, er nødvendigvis korrekt. Det er svært at skrive på cremerne, hvilken slags kunde der vil få glæde af dem. Man kan heller ikke sige, at alle fx bør smøre en masse A-vitamin på deres hud, for det kommer an på, hvilken hudtype du har. Det er mere kompliceret end som så. Der findes dog cremelinjer, der interesserer sig meget for, om det er evidensbaseret eller ej, og der må man så stole på den person, der vejleder i det.

– Personligt synes jeg, at man skal vælge produkter uden parfume i. I hvert fald i dem, hvor vi ikke har brug for det, så vi ikke bliver eksponeret for mere end højst nødvendigt.

LÆS OGSÅ: Kan du smøre dig fra appelsinhud?

Er der nogen former for hjemmebehandlinger, der virker?
Altså, hvis du nu skal skilles, så vælger du den bedste advokat i byen. Men hvis du skal lave noget i dit ansigt, så går folk ofte hen til en tilfældig klinik på hjørnet eller køber et device til hjemmebehandling. Jeg synes, det er så mærkeligt. Jeg har folk, der kommer op til mig og siger, at de har fået lavet alt muligt mærkeligt. Og der tænker jeg altid: Jamen, hvorfor er du dog ikke gået ind til en, som har forstand på det? For under 10.000 kr. kan du få lavet masser anti-aging-behandlinger. En laser-IPL-behandling af hele ansigtet i min klinik hvor du opnår en flottere hudstruktur, en reduktion af solinducerede pimentforandringer og en reduktion af rødme og små synlige kar i huden koster 3.000 kr., hvis du tillige i samme seance skal have behandlet hals og decollete, så er prisen 4.500 kr.

Men er der nogen former for hjemmebehandlinger, der virker? Fx ansigtsbørster eller dermarollere?
– Ansigtsbørster er gode, fordi de renser huden for skidt og møg, men de er ikke rynkeforebyggende. Dermarolleren har en rynkereducerende effekt, men jeg synes bare personligt, at det er mærkeligt at køre en hel masse nåle henover din egen hud, når du ikke er specialist og ved, hvad du laver. Hvis du går for hidsigt til, risikerer du at danne ar. Der er dog nogle af mine kolleger, som synes, det er godt, så det er jo en af de hjemmebehandlinger, man kan lave. Men om man nogensinde kan lave et før og efter billede, hvor man kan se forskel, er så spørgsmålet.

Og endelig: Hvad skal vi spise og drikke for at holde huden sund?
– Det med, at hvis man drikker rigtig meget vand, så får man smuk hud, er totalt volapyk. Det gælder kun, hvis du er virkelig gammel og ikke har drukket nok vand og derfor er dehydreret. Men med helt almindeligt fungerende mennesker er det sådan, at hvis du drikker alt for meget, så skyder din nyre det overskydende vand ud. Vores system er ikke sådan et gas- og vandmester-system, hvor man bare hælder på, og så vælter vandet ud i huden. Det er jo helt volapyk!

– At drikke vand er sikkert godt for meget, men der er altså også grænser for, hvor meget man skal drikke, for ens nyrer skal kunne klare at skille det ud igen. Så man skal bare drikke almindeligt fornuftigt, og selvfølgelig lidt mere om sommeren.

– Derudover skal man spise en sund og varieret kost og sørge for at få C-vitaminer. Alkohol er ikke godt for os, hvis vi får for meget af det, og rygning er absolut ikke godt for huden.

Susanne Vissing sælger selv produkter fra SkinCeuticals og Beaute Pacifique i sin klinik. Det ved hun, der er evidens for, men påpeger samtidig, at der er masse sammenlignelige linjer, som leverer den samme form for kvalitet.

Anbefalet til dig