TILMELD DIG AFD’s KVINDELØB SENEST D. 31. MARTS FOR KUN 239,-

Hjælp til problemhud: Pigmentforandringer
Foto: Getty Images & PR

Hudlægens bedste råd: Kom pigmentpletterne til livs

Kampen mod pigmentpletter behøver ikke være tabt på forhånd, for med den rette viden, behandling og effektiv hjemmepleje kan du komme tættere på den hud, du drømmer om.

Pigmentforandringer
I Danmark dyrker vi solen, når den er der. Nogle gange så meget, at vores hud tager skade og danner mørke plamager eller pletter. Forandringerne kan også skyldes hormonsvingninger eller graviditet.

Fakta om pigmentforandringer
Ifølge hudlæge Jørgen Esmann findes der forskellige typer pigmentforandringer:

- Der er almindelige pigmentskjolder, kaldet melasma, som er relateret til graviditet eller hormonændringer (ofte i forbindelse med p-piller), og så er der kroniske fregner eller lentigo, som skyldes solen.

Årsag
Melasma: Der findes ingen forklaring på sammenhængen mellem hormonsvingninger og dannelsen af melasma. "Vi kan bare se, at der ligger nogle pigmentaflejringer dybt i huden, som blot skal aktiveres af en solstråle for at danne farve," siger Jørgen Esmann. Det er derfor svært at forebygge melasma med solcremer, da det er en meget lille dosis sol, der skal til. En gåtur til bageren om søndagen er nok.
Kroniske fregner/lentigo: Disse dannes også, når huden udsættes for stråling. Cellerne producerer altid melanin for at beskytte huden mod solen. Det giver den brunlige kulør, der faktisk er tegn på, at huden er i alarmberedskab. Huden kan kun tåle en vis portion stråling, og når den overskrides bliver melaninproduktionen hyperaktiv, hvilket viser sig som mørke pletter.

Behandling
- Læger ordinerer blegende hydrokinoncreme til begge former for pigmentforandringer. De virker kun så længe, man bruger dem, og glemmer man cremen bare en enkelt dag, er pigmenten aktiveret,  siger Jørgen Esmann. Man kan også forsøge at fjerne melasma med laser, og det virker i 50 procent af tilfældene. Jørgen Esmann påpeger dog, at forandringerne kommer tilbage, når de får sol, hvis pigmentaflejringerne ligger dybt i huden.

- Leverpletter og kroniske fregner er nemmere at fjerne med laser. Her er det vigtigt, at man efterfølgende ikke dyrker solen overdrevent, siger han. 

Fraktioneret laser
Jørgen Esmann anbefaler såkaldt "fraktioneret laser skinresurfacing" (LSR), der brænder mikroskopiske sår i de øverste lag af huden. Under helingen sker der en udskiftning af det yderste hudlag samtidig med, at bindevævet stimuleres og nye, faste elastiske fibre opbygges. De mørke pigmentforandringer mindskes eller forsvinder helt. Behandlingen føles som små nålestik i huden og tager 15 til 30 minutter. Fordi hudens egne reparationsmekanismer stimuleres ved fraktioneret LSR, vil resultatet i sidste ende afhænge af din egen huds evne til at regenerere.
Priser på behandling af pigmentforstyrrelser starter fra ca. 1.500 kr. på Jørgen Esmann Laserkirugisk Klinik. Se mere på Lkk.dk.
1. Is Clinical White Lightening Serum og Complex
White Lightening Serum (775 kr.) og White Lightening Complex (1.295 kr.) mindsker alle typer pigmentforandringer ved hjælp af blandt andet melbærrisekstrakt. Serien lysner huden og hæmmer produktionen af melanin. Med antioxidanter, naturlige fugtkilder og blandede frugtsyrer, der eksfolierer og udfylder fine linjer og rynker.

2. Akademiklinikken Pure Active Serum
Eksfolierende serum, der virker både strukturforbedrende og udglattende. Med AHA/BHA-syrer, der fjerner døde hudceller og stimulerer cellefornyelsen, fugtgivende hyaluronsyre og beroligende aloe vera Anvendes om natten 3-4 gange om ugen. 720 kr.

3. Dr. Sheller Hybenrose Serum
Med lakridsrodsekstrakt, der virker antiinflammatorisk og beroligende på huden. Mindsker pigmentpletter, der skyldes alder, sol og hormonelle forandringer. 129 kr.

4. Neo Stem D-Zone Serum
Serum, der bekæmper syntesen af ældningsstoffet progerin og genopretter normal funktion i hudens stamceller. Serum-met angriber også den mekanisme, der producerer mørke pletter ved at reducere produktionen af melanin og overførslen fra melanocytter til keratinocytter. Uden parfume, parabener, phenoxyethanol, silicone eller phtalater. 620 kr.

5. Vichy Idelia Spot Corrector
Lokal behandling med LHA, som eksfolierer og optimerer cellefornyelsen, og blandt andet C-Vitamin, der har antipigmenteringseffekt og lakridsekstrakt, der virker blegende. Uden parabener. 289 kr.


LÆS OGSÅ: Skønhedsskribenten: Denne foundation giver den flotteste hud

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed