Freya Dalsjø

Foto: Andreas Houmann Freya Dalsjø, 27, er uddannet på The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen. Find hendes tøj i Holly Golightly, Mads Nørgaard og Wood Wood i København. Her er hun på en af Københavns nye smukke restauranter, Admiralgade 26, der serverer japansk morgenmad med kimchi, dashi og syltet fisk

Freya Dalsjø

"Det kedeligste ved at være designer er, at de fleste stadig køber sort tøj fra Zara"

Den danske designer, der blev kendt for sine farverige pelse, siger: “Sæt dig selv fri, og klæd dig som du vil!,” mens hun sætter pindene i sin japanske morgenmad, choushoku.

Hvad er det vigtigste i dit design?
– Designet skal være spændende og nyt, og det skal være holdbart i kvalitet og funktion. Og så skal det være sensuelt. Der er god energi i at føle sig tiltrækkende for din egen skyld, fordi du er mere positiv og åben og selvsikker. Sæt dig selv fri, og klæd dig, som du vil!

Hvornår er det bedst at være designer?
– Når jeg har udviklet en god idé. En god idé er instinktiv tiltrækning og balancerer mellem noget nyt, genkendeligt og brugbart. Det er trenchcoaten med den høje krave, der kommer til efteråret, et godt eksempel på. Den krave har jeg ikke set før. Den er Frankenstein-agtig, som om skuldrene er skåret af, og kroppen sidder helt oppe om ørerne.

Hvorfor er det pænt?
– Ofte forsøger man som designer at overdrive lidt, fordi man kan og ikke kan lade være, hvilket kan resultere i, at det bliver for voldsomt, for pyntet eller ubrugbart. Der er en skulpturel udvikling i formen, som jeg ikke har set før, men alligevel virker den meget ligetil. Og dét er interessant og en svær kombination at ramme, især i en tid hvor alt er lavet før. Og så er den gennemført, foret er fx blåstribet bomuld fra en af de bedste bomuldsleverandører i Italien, og der er en lille Swarovski-knap ved inderlommen. Jeg elsker, når alle detaljer er gennemførte, også indvendigt. Når kvalitet, idé og brugbarhed i et design går op i en højere enhed, elsker og bruger du det længere.

Hvad er det kedeligste ved at være designer?
– At de fleste stadig køber sort tøj fra Zara.

Hvad fascinerer dig ved kvindekroppen?
– Mit design har altid handlet meget om kroppen, og hvordan man kan manipulere den. Jeg tegner ikke særlig meget, mest som noter, i stedet bruger jeg en gine eller en model, som jeg former tøjet op på i bomuld. Kroppen er det evige udgangspunkt, og jeg vil gerne have, at folk føler sig tilpas i tøjet. På studiet bruger vi meget tid på at snakke om, hvordan vi har det med os selv og vores krop. Hvad er man glad for, og hvad dækker man til – og hvorfor?

Hvad er det mest interessante stykke tøj, der er opfundet?
– Bh'en. Den er sjov, fordi dens eneste funktion er at forme kroppen. Tænk, hvis ingen havde bh på. Verden ville se anderledes ud.

Se, hvad vi ellers skriver om: Design