Job og karriere - sådan får du succes i modebranchen
SPONSORERET indhold

Job og karriere: Sådan får du succes i modebranchen

Drømmer du om en karriere i modebranchen, men mangler du gode råd til, hvordan du får drømmejobbet? Så mød 8 af Danmarks mest succesfulde modefolk.

28. nov. 2013 | Mode | Eurowoman

Eurowoman har snakket med Uffe Buchard, chefredaktør Anne Lose, Euromans moderedaktør, Frederik Lentz Andersen, blogger og stylist Pernille Teisbæk, udviklingsdirektør Anne Christine Persson, Ejer af PR-bureauet Noise PR, Stine Kirkegaard Hoffmann, modefotograf Jonas Bie og butiksejer Marise Østergaard. Læs om vejen til deres drømmejobs, og få deres bedste karriereråd, hvis du vil arbejde med mode.

Anne Lose, chefredaktør på Eurowoman

Hvad er din baggrund, og hvilke jobs har du haft i modebranchen?

"Den sommer jeg skulle læse jura, så jeg ved et tilfælde, at en tøjbutik på Strøget søgte en elev, og det tænkte jeg var et godt sommerjob, så jeg spurgte efter chefen. 2 timer senere kom jeg ud og havde sagt ja tak til en elevplads og dermed en 2-årig uddannelse som salgsassistent. Mode havde altid været min største passion, og det lød lige som mig. Efter uddannelsen blev jeg butikschef samme sted - jeg elskede indkøb, kundekontakt, service, visuel merchandising, og er i dag ked af, at der ofte bliver set ned på den type jobs. Derefter manglede jeg noget mere teoretisk, så jeg startede på Designteknolog-uddannelsen. Mellem mit 1. og 2. år var jeg så heldig at få en praktikplads på modemagasinet Costume, og de tilbød mig efter kort tid et fast job som ass. moderedaktør og skønhedsredaktør. Senere blev jeg tilbudt job på Eurowoman som skønhedsredaktør, dernæst moderedaktør og til sidst chefredaktør. Sidste år tog jeg en mini MBA - igen for at få lidt mere teori ind i min hverdag som leder - og kom med i en mentorordning. Begge ting har været fantastiske, især min mentor, som arbejder hos Danmarks Radio."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Min passion for mode, forretningsforståelse, ydmyghed og naturlige interesse for den gode historie og andre mennesker."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Struktur, passion og lærevillighed."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"I mit tilfælde en masse tid – jeg arbejder jo med min passion og hobby, og så er jeg leder oveni. Derfor er jeg mere eller mindre altid på arbejde, så jeg har ikke meget tid til veninder osv. Jeg bruger meget tid på magasiner, blogs, sociale medier – heldigvis elsker jeg det!"

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Din passion er det vigtigste, og hvis du virkelig brænder for det, skal det nok lykkes. Vær ikke bange for at starte fra bunden, og vær ydmyg. Hold dig velorienteret inden for modeverdenen, og hav et åbent sind i mødet med nye mennesker, vær interesseret og mange døre vil åbne sig."

Anne Christine Persson, udviklingsdirektør hos Danish Fashion Institute

Hvad er din baggrund, og hvilke jobs har du haft i modebranchen?
"Jeg har læst kommunikation og kunsthistorie, og har tidligere arbejdet med PR i både København og New York. Da jeg var barn, drømte jeg om at arbejde i modebranchen, men har i mellemtiden haft et par afstikkere andre steder i kultursektoren og er så endt med at arbejde med det, jeg drømte om som barn."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Hårdt arbejde og viljestyrke. Jeg har knoklet i rigtig mange år for at nå dertil, hvor jeg er i dag, og jeg knokler stadig."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Passioneret, flittig, stædig."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?

"Det har selvfølgelig en pris at arbejde så meget, som jeg har gjort. At arbejde for Copenhagen Fashion Week betyder to megaevents om året, og der er i princippet aldrig nok timer, dage og uger indtil den næste modeuge, så jeg er nogle gange den dårlige veninde, der ikke kan mødes ofte nok, og jeg bliver til tider nødt til at takke nej til sjove aftaler. De to modeuger ligger uheldigvis oveni hhv. sommerferie og vinterferie, så jeg kan ikke tage ferie, når de fleste andre har ferie, og jeg når ikke lige så mange grillaftener om sommeren som andre. Til gengæld har jeg et job, jeg elsker, og mine venner er heldigvis forstående overfor mine arbejdstider (måske mest fordi mange af dem selv arbejder lige så meget)."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Knokl! Det kræver hårdt arbejde, lange arbejdsdage og engagement at nå dertil, man gerne vil." 

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør hos Euroman

Hvad er din baggrund, og hvilke jobs har du haft i modebranchen?
"Fra jeg var 16 til 27, arbejdede jeg som model. De fleste af årene lidt løst, men jeg havde små fire år, hvor jeg rejste koncentreret, og opholdte mig en del i Milano og Paris. Undervejs læste jeg hum-bas på RUC, og startede på kommunikation, men gjorde ikke studiet færdig. Jeg startede som kreativ udvikler og blev efterfølgende booker i Women’s div. på Unique Models. Herefter var jeg i lidt over to år moderedaktør på herremagasinet ARENA, og har nu været moderedaktør på Euroman i fem og et halvt år."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Netværk, generel god opførsel og en smag, mange danske mænd kan forholde sig til."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Kreativ, perfektionistisk og social."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Sine aftener. I modebranchen skabes mange relationer og indgås mange aftaler over et glas champagne til receptioner og fester, derfor er det vigtigt at være til stede, når branchen samles."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Vær ydmyg, udadvendt og idérig."Uffe Buchard, direktør og medstifter af GrenaaBuchard

Hvad er din baggrund, og hvilke stillinger har du haft i modebranchen?
"Min baggrund er vel først og fremmest, at jeg er født med et visuelt gen. Jeg finpolerede altid haven, klippede buskene i formationer og dyrkede smukke blomster, der stod i farvekoordinerede rækker. Jeg dekorerede alle vores vinduer med min mors tøj, som var det en butik, og jeg legede med Barbie – den klassiske! Jeg elskede bare at klæde hende pænt på. Efter at være blevet sproglig student og arbejdet i hotelbranchen et år, kom jeg i mesterlære som frisør hos Monroe i København, blev uddannet makeupartist og blev så medvært på Deluxe på TV2, efter at være blevet spottet af en af kanalens direktører – det var i 1994. Jeg blev så bidt af at formidle mode, at jeg aldrig kom tilbage på salonen igen, så jeg begyndte at lave modesiderne på Jyllandsposten – redaktøren Marianne Gram tog mig under vingerne og lærte mig at skrive artikler. Samtidig kom jeg på Unique Models som freelance hår- og makeup-artist. Jeg fik også bureau i London og Stockholm og begyndte at rejse verden tynd med opgaver for blandt andet Cartier, Kenzo, Cerutti, Harrods og titler som Elle, Marie Claire og Vogue. I de år begyndte jeg at lave TV igen sammen med Eva Kruse på ZTV og TV3. Programmerne hed Monzoom, og vi lavede over 60 programmer sammen. Det var også her, at jeg stiftede Style Counsel – et agentur for artister og fotografer – med Kim Grenaa. Kim og jeg var så moderedaktører på Eurowoman i over tre år, mens jeg også skrev om mode til Politiken. Ud over at være at være kreative direktører hos Style Counsel, som havde udviklet sig til et modereklamebureau, stiftede vi det internationale magasin DANSK, som vi stadig er chefredaktører for. I dag hedder vi GrenaaBuchard, og bureauet er et ”boutique agency”, der primært rådgiver om mode, laver imagekampagner for modekunder samt shows. Jeg har nu været modeekspert på TV2 Go’ morgen Danmark de seneste 6-7 år, ligesom jeg efterhånden har lavet fire sæsoner af Danmarks næste topmodel, og så stiftede GrenaaBuchard i år Dansk Designtalent – Magasin Prisen efter, at vi havde kørt DANSK Fashion Awards i fem år. Puha…"

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Nøglen til succes har været enorme mængder af flid, masser af mod, aktiv aflysning af Janteloven og en blanding af frækhed og ydmyghed. Den kombination skal balancere på en knivsspids."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Arbejdsom. Visionær. Dedikeret."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Man kan naturligvis have gode jobs i modebranchen uden at lide de store afsavn. Men hvis man vil gøre en forskel, så er det ofte forbundet med en mængde afsavn. Sådan har det i hvert fald været for mig, for jeg har måtte lægge uendelige mængder tid i mit arbejde for at nå mine mål – både de ideologiske mål og personlige karrieremål. Jeg har de sidste tyve år været så hooked på min karriere og mit kald, at jeg er gået glip af masser af familietid, kærestetid og vennetid. Og det har kostet på alle tre konti og krævet megen forståelse fra mine omgivelser. Mode er jo ikke noget, du bare kan lære en gang for alle og så arbejde med resten af livet. Hvis du vil blive god til det, så må du leve moden – og leve for den. Du må rejse efter den, og du må være god til at kommunikere med andre, der laver det samme. Et job i modebranchen på et højt niveau er ikke et job. Det er en livsstil. Og tager man det seriøst, så er man et eller andet sted altid på arbejde og lader sig konstant påvirke af den verden, man befinder sig i. For moden skal jo forstås, førend man kan formidle den, ellers bliver formidlingen ikke relevant og blot to-dimensionel. Mode er et spejl af tidsånden. Og der, hvor forandringer hurtigst kommer til syne. Falder du af på den og glemmer at holde øje med subkulturerne, og hvad der sker i egen mave, så bliver du blot en følger af moden. Og det er ikke nær så sjovt som at være en first mover."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Tænk aldrig på penge, på den næste smarte modefest eller på kæresteture på landet hver weekend. Du er IKKE den vigtigste, så hold kæft og bevis dig, inden du tror, du skal styre det hele. Tænk på dig selv som kunstner, som opdagelsesrejsende. Kig aldrig på, hvad alle de andre laver, lyt i stedet til dine egne fornemmelser – og vær modig nok til at tro på dem. Væn dig til at blive hånet og grinet af – ”kill them with kindness”, som det hedder - så kan man jo altid grine til begravelsen. Glæd dig over, når dine fornemmelser var rigtige - men smilende og uden at håne tilbage. Vær ydmyg – også når du får succes - og vær aldrig arbejdssky. De fleste bliver dovne hen ad vejen, og de får fine fornemmelse. Husk, at du aldrig er bedre end den sidste opgave, du har lavet. Din uddannelse er endeløs, for modebranchen holder aldrig fri!"Marise Østergaard, ejer af Louboutin-butikken, Stella McCartney-butikken samt Marc Jacobs og Marc by Marc Jacobs-butikkerne i København

Hvad er din baggrund, og hvilke stillinger har du haft i modebranchen?
"Jeg har en meget alsidig baggrund, hvor jeg har berørt alt fra tegning, maleri og industrielt design til smykkefremstilling. En klar fællesnævner er dog arbejdet med æstetikken. Jeg har stort set beskæftiget mig med alt inden for faget: At være salgsassistent, bestyrer, indkøber, designer, produktion, messesalg, HR, PR/marketing, events, butiksetablering. I dag er jeg stadig dybt involveret i mange af de forskellige funktioner."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Stædighed, arbejdsomhed og en stærk intuition, som jeg har turdet at følge."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Løsningsorienteret, kreativ, foranderlig."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Nej, på ingen måde. Du møder dine udfordringer velklædt."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Saml erfaring inden for et bredt spektrum i branchen, så du opnår en holistisk forståelse af, hvordan hjulene drejer rundt i den store modemaskine."Pernille Teisbæk, modeblogger og freelance stylist

Hvad er din baggrund, og hvilke jobs har du haft i modebranchen?
"Jeg lagde ud med at læse til tandlæge, men efter et år fandt jeg ud af, at jeg mit hjerte bankede for noget mere kreativt. Så jeg gik i stedet gang med at læse til designteknolog, hvor jeg efter et år søgte job hos WOMAN som moderedaktør, og den stilling fik jeg. Det var temmelig hardcore at færdiggøre uddannelse og have fuldtidsarbejde samtidig, men jeg klarede det, og efter kort tid blev jeg headhuntet som moderedaktør til Alt For Damerne, hvor jeg med retningslinjer fra Camilla Frank skulle være med til at relancere modestoffet i magasinet. Efter 2 år søgte jeg et barselvikariat hos Eurowoman som assisterende moderedaktør og blev efterfølgende ansat. På samme tidspunkt startede jeg min blog, lookdepernille.com, som hurtigt voksede. Det førte til, at jeg valgte at blive selvstændig og satse på bloggen og min ekspertise inden for styling."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Man skal opføre sig ordentligt overfor de mennesker, man møder på sin vej op, for du vil møde dem igen på vejen ned. Modebranchen er meget lille, og det kan godt betale sig at være god mod andre, for man får det altid gengældt."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Udadvendt, kreativ og flittig."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Modebranchen kan være hård, for der er rift om de få jobs. For mig er mit arbejde min passion, og bloggen er mit hjertebarn, så jeg føler ikke, at jeg giver afkald på noget. Jeg er bare glad for, at jeg har et arbejde, som jeg elsker."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"The sky is the limit.  Lad ikke den danske jantelov styre dine drømme, men hold alle døre åbne, for man ved aldrig, hvor de fører dig hen!"Stine Kirkegaard Hoffmann, ejer af og direktør hos Noise PR

Hvad er din baggrund, og hvilke jobs har du haft i modebranchen?
"Da jeg var færdig med gymnasiet, flyttede jeg til Paris. Planen var, at jeg skulle bo der i seks måneder, indtil jeg skulle på journalisthøjskolen. Men jeg fik hurtigt nogle arbejdsmuligheder, som jeg ikke ville sige nej til. Jeg boede i Paris i næsten fem år, hvor jeg de seneste tre år arbejdede med international kommunikation, for en stor amerikansk virksomhed. Herefter flyttede jeg til Firenze i Italien, hvor jeg boede i knap fire år. Det gav mig mulighed for at læse italiensk markedsføring samtidig med, at jeg startede en virksomhed med udlejning af villaer i Toscana. Da jeg kom hjem til Danmark, fik jeg job på et fantastisk magasin. Ved siden af læste jeg på Den Danske Reklameskole, og efter bare et år startede jeg Noise PR."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"Jeg tror, det er en kombination af arbejdsomhed, en klar strategi og et fuldstændig fantastisk personale. Min internationale baggrund og arbejdserfaring har helt sikkert også hjulpet mig. Nogle vil påstå, at jeg er stædig, men det er jeg ikke – jeg tager bare ikke et nej for et nej. Siden jeg startede Noise PR (for syv år siden), har jeg arbejdet målrettet på at skabe et innovativt PR – og kommunikationsbureau med speciale i mode og livsstil. I dag er vi 17 ansatte, som lige er flyttet ind i et fantastisk showroom på 1.000 m2, og vi er netop blevet kåret til Gazeller (Børsen Gazelle), for andet år i træk."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Ambitiøs, resultatorienteret, positiv."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Nej, tværtimod – mulighederne er uanede, bare man arbejder hårdt. Hvis man ønsker sig et job fra 08.00 – 16.00 med faste rammer og uændrede arbejdsopgaver, så vil jeg ikke anbefale et kommunikationsjob i modebranchen. Er man derimod nysgerrig, fleksibel, idérig, arbejdsom, seriøs, rejselysten og social, så findes der ikke en bedre branche at arbejde i."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Giv aldrig op – only the sky is the limit!" Jonas Bie, selvstændig modefotograf

Hvad er din baggrund, og hvilke stillinger har du haft i modebranchen?
"Jeg flyttede til københavn fra århus, da jeg var 21 og havde fået en læreplads hos en reklamefotograf i København. Efter at have afsluttet min uddannelse rejste jeg til New York for at assistere, men det blev vist til mere fest end arbejde. Et halvt år senere rejste jeg hjem til København og startede som selvstændig, det har jeg været siden."

Hvad tror du selv har været nøglen til din succes?
"For det første skal man være dygtig til det, man gør, ellers kommer man ikke langt. Jeg tror, det er en kombination af et kritisk æstetisk blik, og at jeg ved, hvad jeg godt kan lide, og hvad jeg ikke kan lide - hvad det er, jeg skal ændre. Jeg er ydmyg i min rolle - man skal ikke anstrenge sig for at få en god og sjov dag, når man arbejder sammen med mig, vil jeg mene, og det gør, at kunder og medarbejdere kan koncentrere sig om konstruktivt arbejde, i stedet for at skulle forholde sig til en "fotografs neuroser"."

Hvilke tre ord beskriver bedst dit professionelle jeg?
"Ydmyg (ikke noget med bare blå M&Ms). Jeg brænder for det, jeg laver - og for at blive dygtig til noget bliver man nødt til at prioritere det højt. Jeg er bevidst om, at jeg ikke fotograferer for eller til mig selv, men at jeg gør det for andre (læsere, kunder o.s.v). Selvfølgelig sætter jeg mit personlige præg på det, men det er jo i sidste ende en vare, der skal sælges."

Er der noget, man giver afkald på, hvis man satser på et job inden for mode?
"Jeg har ikke givet afkald på noget - andet end alle de andre ting, jeg drømte om at blive."

Dit bedste råd til en person, som drømmer om en karriere som din?
"Bliv ved, selvom du oplever nederlag på nederlag."