Juliane Grüner
Foto: Scoop Models 22-årige Juliane Grüner.

Juliane Grüner

22-årig dansk model tager revanche efter tiltrængt pause

”Jeg havde brug for noget tid til at finde mig selv,” siger Juliane Grüner, som bor i København og ved siden af modellivet læser på CBS.

De danske gener er i høj kurs, når de internationale modehuse skal booke modeller. Vi kan nemlig noget særlig, som nation, hvor vi byder på en bred palette af karaktertræk.

LÆS OGSÅ: Louis Vuitton skriver historie med valg af ny kampagnemodel

Se bare, hvordan Caroline Brasch-Nielsen, Josephine Skriver og Freja Beha Erichsen har surfet videre på den modelbølge af danske, velbetalte og eftertragtede topmodeller som Helena Christensen og Renée Toft Simonsen satte gang i.

Helena Christensen på catwalken i 1990’erne.

I dag har vi navne som Frederikke Sofie, Nina Marker, Mathilde Henning og Sarah Dahl på listen over modeller, der skyder store, internationale kampagner, bliver booket til alverdens anerkendte magasiner og åbner shows for toneangivende modehuse. Ja, se bare Sarah Dahl, der havde æren af at åbne Chanels Haute Couture-show i januar.

Danske Sarah Dahl åbner ballet hos Chanel.

Men, modelbranchen er hård: ”In fashion, one day you're in, and the next you're out,” siger Heidi Klum på Tv-programmet Project Runway, hvor håbefulde talenter dyster om en karriere som designer. Og sådan er det også for de unge, ligeså håbefulde modeller.

”Jeg startede som model, da jeg var 14 år gammel og gjorde mine første modelskridt med en masse testskydninger,” siger Juliane Grüner, der gik sit første internationale show for Balenciaga og Prada, da hun ”var 15 år og blev booket til en forside på Italiensk Vogue med verdens største fotograf, Steven Meisel bag linsen. Det var mega stort,” siger den i dag 22-årige dansker til ALT.dk – en karrierestart kun de færreste tør drømme om.

Juliane Grüner har fra starten af sin modelkarriere været en del af Scoop Models, og det er også herigennem, hun har booket de mange store jobs.

Men en dag skulle der ske noget andet i den unge kvindes liv, og hun valgte at tage en pause.

”Jeg havde brug for noget tid til at finde mig selv. Jeg startede som model i en tidlig alder og har derfor ikke oplevet meget andet,” siger Juliane Grüner og fortsætter: ”Jeg havde brug for at komme ud i verden, mærke mig selv og få indskrænket, hvad der interesserer mig som person – og ikke mindst hvor jeg var på vej hen.”

Turen gik til Indien, hvor Juliane uddannede sig som yogalærer i Indien og brugte også tiden på forskellige online kurser, hun kunne tage fra New York.

Juliane Grüner på catwalken hos Calvin Klein 205W39NYC med danske Freja Beha Erichsen bag sig.

I efteråret 2018 gjorde Juliane Grüner sit genindtog på modebranchen med intet mindre end en Loewe-kampagne og en eksklusiv booking til Raf Simons’ Calvin Klein 205W39NYC-show, hvilket vil sige, at hun ikke måtte gå for andre modehuse under New York Fashion Week.

”Det er ret forunderligt som ting ofte sker, når man naturligt er klar til det – også helt uden man nødvendigvis er klar over det. Det med at tage modelarbejdet op igen kom virkeligt naturligt for mig,” siger Juliane Grüner om tilbagekomsten og fortsætter med sine tanker om, hvorfor det netop blev nu:

”Tja, hvorfor ikke? Chancen bød sig, det hele faldt ligesom i hak. Og heldigvis for det. Jeg føler mig meget heldig over at have fået chancen for et comeback. Det er svært at sige, hvor længe jeg fortsætter – det kommer meget an på, hvad der sker i fremtiden. Jeg håber da, jeg kan blive ved lang tid endnu, for jeg elsker at rejse og opleve, og det giver modelarbejdet mig mulighed for,” afslutter Juliane Grüner.

Juliane Grüner på catwalken hos Givenchy Haute Couture i januar 2019.

Modellen har siden gået for både Givenchy, Loewe og Proenza Schouler og været at finde i Vogue og Numéro.

Se, hvad vi ellers skriver om: Model, Modeuge, Kvinder du skal kende, Stil og Kropsidealer