Skønhedsdronningen Marianne Tromborg
Foto: Petra Kleis

Skønhedsdronningen Marianne Tromborg

Marianne Tromborg: “Ved du, hvor cremen virker? På huden og ikke på hylden!”

Økologi, videnskab og udelukkende ­naturlige ingredienser. Det er Tromborg. Stifteren Marianne Tromborg, 50, tror på, at al hudpleje skal være til at forstå, og at en blush skal give dig glød – og et ansigt, der er 4 kg lettere.

Hvordan blev Tromborg til?
"Da jeg var i starten af 20'erne, studerede jeg dansk og litteraturvidenskab på Københavns Universitet, og som hobby malede jeg billeder, som jeg udstillede på cafeer. En dag i det atelier, jeg arbejdede i, var der en fotoskydning, hvor makeupartisten aldrig dukkede op. Fotografen sagde, at hvis jeg kunne male på et lærred, kunne jeg vel også male på hud. Det gjorde jeg så, og det blev åbenbart så godt, at jeg efterfølgende blev kontaktet af en anden fotograf, der ville bruge mig på en stor skydning i Stockholm. Jeg skreg af grin. Men på det tidspunkt sorterede jeg post på postterminalen om natten tre gange om ugen, og for jobbet i Stockholm ville jeg få, hvad der svarede til en årsløn, så jeg tænkte: "Hvor svært kan det være?" Og fra da af arbejdede jeg som makeupartist. I 1991 var jeg så heldig, at jeg mødte min mand Tim, som er biokemiker. Han er super allergisk, og jeg har psoriasis, så da vi var unge, stod vi og kogte vores egne cremer hjemme i køkkenet. I 2001 skrev jeg bogen Nem og naturlig makeup, som på ingen tid solgte 45.000 eksemplarer. Med den respons vidste jeg, at der var et behov for min filosofi: en enkel tilgang til hudpleje og makeup. I 2003 stiftede jeg Tromborg med min bedste ven, modefotografen Michael Wendt, og vi lancerede de første produkter. Der gik to år, hvor Tim måtte bibeholde sit gode job i medicinalindustrien, før han hoppede med full time."

Hvad er Tromborgs filosofi?
"Det skal være nemt og enkelt for kvinder at blive lidt gladere for sig selv. Vi bliver skreget i hovedet, at vi skal have børn og mange af dem. Vi skal have gode jobs. Instagram fortæller om alt det mad, vi skal kunne lave, og alle damebladene, at vi skal have sex på hovedet, og så skal det fandeme også kun tage fem minutter om morgenen at se godt ud. Måske handler det lige så meget om at tænde et duftlys, bruge en bodyscrub og smøre sig ind i bodylotion frem for at stå og stresse over, at man ikke kan lægge den perfekte vinge med eyelineren."

LÆS OGSÅ: "Du skal ikke forvente, at der ligger et nyt ansigt på bunden af en cremekrukke"

Hvordan får man flot hud?
"Makeup og hudpleje hænger sammen. Du lægger en flot foundation ved at fjerne den om aftenen. Derfor er Herbal Cleansing Water en af mine absolutte favoritter. Det er den, jeg ville tage med på en øde ø, for selv om du har drukket og festet, skal den bare på en vatrondel og sjaskes i hovedet. Den fjerner både makeup og er fugtgivende. Det handler ikke om at plastre huden til, men om at have nogle få produkter, der virker. Fx en blush, der lige napper 4 kg af ansigtet. Vores Blush Vintage er perfekte kindben på dåse. En farve, der passer til alle hudtoner, blot giver skyggeeffekt og skal lægges midt fra øret ned mod munden. Jeg kan godt lide at møffe produkterne i ansigtet. Alt Tromborg skal møffes ind i huden."

Hvad er hemmeligheden bag en god makeup?
"At man kan være sig selv i den. At man kan kysse på den uden at have følelsen af, at man kysser på en facade."

Hvordan lyder dit kærlige opråb til danske kvinders selvopfattelse?
"I er alt for hårde ved jer selv! Når jeg holder foredrag, får jeg ofte en til at sætte sig i stolen, så jeg kan lægge makeup på hende. Og så lyder det fra salen: "Det er snyd! Hun er ung! Hun er flot i forvejen!" Men når jeg giver den udvalgte spejlet, er det eneste, hun bemærker, at jeg ikke har dækket den ene lille røde plet. Det er også derfor, jeg stresser over, at unge piger vil male sig så meget. De ser så skønne ud og er så sprøde og har sådan en flot teint og glød. Nyd det, for fa'en!"

Hvad betyder økologi for Tromborg?
"Det har altid været vigtigt for os. Da vi startede for 13 år siden, var det ikke en trend at være økologisk, men vi har altid fået Aarstiderne-kassen og levet økologisk derhjemme."

LÆS OGSÅ: Kvinden bag Kjær Weis: "Det hele starter med huden"

Men det er ikke alle jeres ingredienser, der er økologiske?
"Nej, for vand er ikke økologisk, det er salt heller ikke, og når man blander vand og salt, kaldes det kemi. Vores mineralfoundation er fx lavet af 100 % rene mineraler. Men fordi mineraler er naturligt forekommende, må vi ikke kalde dem økologiske. Så den er faktisk 0 % økologisk. Det salt, der er i vores bodyscrub, som vi i øvrigt får sejlet op med slow boat fra Det Døde Hav, er naturligt forekommende, men det må vi heller ikke kalde økologisk, fordi salt er et mineral. Men alt, hvad der kan være økologisk i vores cremer, er økologisk."

Hvorfor har I ikke nogen certificeringer – Svanemærket fx?
"For os er certificeringer hul i hovedet, for de fortæller ikke, om det er nogle lækre hudplejeprodukter, du får. Du kan købe et svanemærket produkt i Bilka for 19 kr.! Vi kan ikke engang lave en nedbrydelig krukke, der i øvrigt er Eco-certificeret, for 19 kr., når den er lavet af voksne mennesker i Vesteuropa. Jeg synes, det er ærgerligt, at slutbrugeren bliver misledt til at tro, at fordi du køber en masse certificeringer, får du et godt produkt, der tager vare, ikke kun på miljøet, men også på din hud. Jeg bliver også dagligt spurgt, om der er parabener i vores produkter. Selvfølgelig er der ikke det, og selvfølgelig tester vi ikke på dyr. Det kunne vi aldrig finde på, og det blev i øvrigt også forbudt i 2013, ligesom man heller ikke må skrive, hvad der ikke er i produkterne."

Hvad er Tromborgs sorte får?
"Hmmm ... Vores produkter har ikke en særlig lang holdbarhed. Men sådan er det, når du arbejder med naturlige ingredienser. Når du tager en ansigtscreme i brug, skal du bruge den på et halvt år. Men ved du, hvor cremen virker? På huden og ikke på hylden!"

LÆS OGSÅ: Helena Christensen: "Jeg er sgu da fuldstændig ligeglad med likes"

I har en creme til 2.450 kr. Det er altså en pæn slat penge ...?
"I starten syntes folk, at det var strengt, at vi solgte en creme, der var så dyr. Så svarede jeg, at, ja, det da også er fuldstændig evnesvagt. Den burde koste 6.000 kr., hvis vi skulle tjene penge på den. Men hos Tromborg betaler du for ingredienserne og ikke for et markedsføringsstunt. Vi lavede den creme i vores Beauty of North-linje (en produktlinje med to cremer og en maske til priser, der er omtrent dobbelt så dyre som Tromborgs andre produkter, red.), fordi Tim, der er biokemiker, skulle have lov til at vise, hvad han kan. Han er en mad scientist og har så mange vilde ingredienser, han gerne vil parre. Han kan få alle mulige aktive ingredienser til at spille sammen med vilde planter uden at bruge nasty kemi. Det er også derfor vi siger, at det er 'science behind beauty' og 'above organic', for vilde planter kan ikke være økologiske! Det har taget seks år at lave den her linje, og alle vores produkter er lavet ud fra egne opskrifter. Vi producerer dem på vores fabrik i Jylland, undtagen makeuppen, som vi får presset i Italien. Vi er meget nørdede og elsker at arbejde med fagfolk, og i Italien er de fantastisk dygtige til at lave mineralmakeup, som vi ikke selv har maskineriet til. Men formlerne er vores."

Hvilken oplevelse vil du gerne give kvinder, der bruger Tromborg?
"At de føler sig trygge ved, at det, de putter på huden, gør noget godt for dem. At de ved, at de kan bruge det til hele familien. Vores håndsæbe blev lavet, da vores søn havde børneeksem, og hans hænder flækkede, hvis han brugte almindelig sæbe. Vores Lip Cure er lavet til min psoriasis og kan også bruges til området omkring øjnene og tørre albuer, og vores calendulavand er også fantastisk, fordi morgenfruen er helende og beroligende og kan bruges som aftersun og aftershave. Jeg elsker, at du ikke har behov for et kæmpe arsenal. Du får ikke perfekt hud ved at bruge Tromborg – det er genetisk. Men du kan optimere den i stor stil. Og så vil jeg smadder gerne have, at kvinder får den her mmm-følelse!"

Hvad drømmer du om?
"Her i efteråret åbner vi i 120 Kicks-butikker (Sveriges svar på danske Matas, red.), men vi skal endnu bredere ud til udlandet. Og så har vi selvfølgelig en hel masse nye produkter, der skal lanceres. Vi starter med tre fantastiske masker her til efteråret, Moisturizing, Enzyme Peeling og Detox Facial Mask." 

LÆS OGSÅ: Sådan ved du, om kort hår vil klæde dig

LÆS OGSÅ: De 7 mest bizarre beauty-tips nogensinde

LÆS OGSÅ: Makeuptendensen du skal kende lige nu

Se, hvad vi ellers skriver om: Stil