Maryam Keyhani Interview Eurowoman

Foto: Anna Daki Maryam Keyhani skiftede de hårde metaller i smykkeværkstedet ud med bløde materialer og begyndte at lave hovedbeklædninger – fra store stråhatte og bølgende silkekreationer til ekstravagante hårbøjler. Hun designer også det meste af sit tøj selv.

"De fik hurtigt opmærksomhed, og der var stor efterspørgsel på dem"

Maryam Keyhani, 39, er uddannet kunster og arbejdede i mange år som smykkedesigner og modist, indtil hun vendte tilbage til kunsten i starten af 2020. Mød hende her.

Berlin er en legeplads for voksne, mener Maryam Keyhani, 39, der er uddannet kunstner og arbejdede som smykkedesigner og modist, indtil hun i begyndelsen af 2020 vendte tilbage til kunsten. Vi har besøgt hende i sit hjem i Prenzlauer Berg, der er ét stort børneværelse.

Hvad er din baggrund?

"Jeg er født og opvokset i Teheran og flyttede til Toronto med mine forældre, da jeg var 13 år, fordi min far som kunstner havde svært ved at tjene penge i Iran. Efter at have læst på The Ontario College of Art and Design, med speciale i skulptur og design, begyndte jeg at designe halskæder. Det blev en succes, men fordi vi kun var to, der lavede smykkerne i hånden, kunne vi ikke følge med ordrerne. Jeg lever efter mottoet: "Hvis du ikke kan gøre det ordentligt selv, skal du hellere lade helt være." Så jeg stoppede med at lave smykker og vendte tilbage til kunsten."

LÆS OGSÅ: "Bukserne vil nok altid have en særlig plads i mit hjerte, da det er alle slags kvinder – og kvinder i alle aldre – der køber dem"

Maryam.jpg
Hatte giver selvtiliid og forskanser dem, der bærer dem, samtidig med, at de tiltrækker sig opmærksomhed, mener Maryam Keyhani. Vi er tilbøjelige til at give hende ret.

Maryam 2.jpg

Hvorfor og hvordan begyndte du at designe hatte?

"Jeg har altid været vild med hovedbeklædning, og da jeg var 18-19 år, begyndte jeg at samle på hatte. Men ofte var de skøre hatte, jeg holdt mest af, enten for dyre eller svære at få fat på. Så jeg besluttede mig for at designe hatte til eget brug. De fik hurtigt opmærksomhed, og der var stor efterspørgsel på dem."

Er der en hat, der har en særlig plads i dit hjerte?

"Jeg designer kun hatte, jeg selv vil gå med. Head in the Clouds, er nok min favorit og er på sin vis blevet min signatur. Jeg troede aldrig, at den ville sælge, men den er ironisk nok blevet min bestseller. For et par dage siden var der en advokat i New York, der købte en. Jeg godt kan godt lide tanken om, at en med et seriøst erhverv som hende går omkring i The Big Apple med en drømmende sky på hovedet."

Maryam 7.jpg
Specialet i skulptur og design fornægter sig ikke. På bagvæggen hænger forskellige varianter af yndlingshatten Head in the Clouds.

LÆS OGSÅ: Forfatter Elham Kavousi om nutidens skønhedsideal: "Skønhed skal være for alle uanset hudfarve og etnicitet"

Maryam 6.jpg

Hvad er det, hatte kan?

"De kan give selvtillid og samtidig forskanse dem, der bærer dem. Når jeg har min store skyhat på, føler jeg mig beskyttet. Den er en slags voksen-sutteklud, der giver mig en følelse af tryghed samtidig med, at den tiltrækker meget opmærksomhed. Mange kvinder tror ikke, at de har selvtillid nok til at gå med hat, men det er fantastisk at se, hvordan en hat kan give selv den største skeptiker selvtillid. Når den først er på, ser du forvandlingen af kvinden, der bærer den."

Hvordan vil du beskrive din stil, og hvad har du i din garderobe ud over hatte?

"Jeg laver en del af mit tøj selv. På samme måde som med mine hatte er mit tøjvalg hverken modebetonet eller praktisk. Det er nærmere en leg, hvor jeg klæder mig ud. Tidligere købte jeg meget vintagetøj, men ofte var det, jeg fandt, ikke pompøst nok, så jeg besluttede mig for at sy mit eget. Hvis jeg skal beskrive min stil, er det nærmeste nok, det en skør persisk tante ville tage på."

Maryam 1.jpg

Maryam 5.jpg
Maryams kunst sælges for ca. 3.000 kr. pr. maleri. “Jeg har med vilje prissat min kunst på niveau med et par designersko”

LÆS OGSÅ: ”Jeg har stået og lavet fittings på mit badeværelse i mit hjem samtidig med, at jeg har skulle hjemmeskole mine unger”

Hvorfor er du vendt tilbage til kunsten?

"Min far er kunstner og har altid malet. I starten af marts 2020, hvor jeg, som så mange andre, pludselig havde mere tid til at reflektere over tilværelsen, begyndte jeg at male igen. Jeg lagde billeder af min kunst op på Instagram, da jeg var ved at drukne i malerier derhjemme, så nu sælger jeg derfra. Siden coronaen ændrede hverdagen, og jeg er mere eller mindre bundet til vores hjem med to små børn, har det været min flugt. Jeg ville blive sindssyg, hvis jeg ikke havde mulighed for at male."

Hvordan har coronapandemien påvirket dit arbejde?

"Pandemien har helt klart været en katalysator for maleriet. Hvis ikke det var på grund af nedlukningen, havde jeg nok ikke siddet i mit studie otte timer om dagen. Jeg er også overbevist om, at det øgede salg af min kunst skyldes, at folk er mere hjemme. Hjemmet er blevet mere vigtigt. Hvor du typisk brugte penge på en ny taske eller et par nye sko, du kunne vise frem ude i byen, køber du nu ting, der skaber glæde på hjemmefronten."

Maryam 4.jpg
Kunstner Maryam Keyhani maler fra sit hjem i Berlin og sælger sine hatte og værker via Instagram-profilen
@maryamkeyhani.

Hvem køber din kunst?

"Min kunst købes mest af kvinder og oftest til dem selv. De kommer fra hele verden, men mest fra Europa og Nordamerika. Det ved jeg, fordi jeg stalker dem på Instagram."

Hvad er inspirationen bag dine malerier?

"Jeg forsøger at sprede glæde, både for mig selv og for andre. Min kunst skal begejstre og ikke bare købes, fordi farvesammensætningen passer godt ind i et hjem. Jeg maler alle mine malerier på små A4-lærreder, da jeg elsker ideen om, at ejeren kan flytte maleriet rundt i sit hjem. Måske står dit maleri på natbordet den ene aften, og den næste i dit køkken, mens du laver mad. Jeg maler, fordi det er en form for leg og håber, at min kunst kan inspirere andre voksne til at lege."

Maryam 3.jpg
Så er der stilleben. Kan jeg friste med en hummer, en croissant eller en artiskok?

Hvem er kvinderne på dine malerier?

"De er alle sammen forskellige. Nogle er glade, andre er kede af det. Mange af dem er klædt ud i farverige og ekstravagante kjoler, men udstråler stadig sorg. Vi oplever alle smerte, sorg og svære stunder, men for mig har udklædning altid virket opmuntrende."

Hvordan er du endt i Berlin?

"Jeg elsker Berlins kunstnermiljø. Det er den ultimative legeplads for voksne. Folk tager livet lidt mindre seriøst her, og glæde og nydelse er ekstremt vigtigt. Din historie er vigtigere end din baggrund og status, og det er nok det, jeg holder allermest af ved byen. Mit hjem er inspireret af Berlins energi. Der er hatte overalt og udklædningstøj i alle rum. Jeg kan godt lide at se mine børns venners reaktion på vores hjem, når de er på besøg. Først er de forvirrede over, hvilket rum, der er børneværelset, indtil de opdager, at alle rum indbyder til leg."

LÆS OGSÅ: Mias unikke jakker hitter på Instagram: ”Ofte når jeg sætter nye varer til salg, er de solgt på en halv time”

Maryam 10.jpg
Cherry on top
Maryam 9.jpg
Maryam Keyhanis hatte er små kunstværker.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst og Design