Mathilde Torp Mader

Foto: Rasmus Weng Karlsen En kollektion skal kunne give kvinder selvtillid.

Mathilde Torp Mader: "Det er en god investering og siger ret meget om, hvilken type kvinde, du er"

Mathilde Torp Mader, 38, har været i skarp træning som designer hos Mulberry og Marni. Nu har hun sat sig i stolen som kreativ direktør hos By Malene Birger. Her vil hun skabe kollektioner, der kan gøre det ud for en hel garderobe og klæder kvinder i selvtillid.

Hvordan kan man se, at det er dig, der nu står bag kollektionerne?
– Designet bliver mere clean, mere funktionelt. Jeg har aldrig været sådan én, der synes, det er fedt med otte knapper ned af ærmet for udsmykningens skyld. Det skal være der af en grund. Jeg vil sørge for, at materialerne er fede med god tekstur, så de kan tale for sig selv. Jeg elsker en god uld og en flot silke. Mit tøj skal være noget, du har lyst til at tage på og passe på.

Hvad har du i tankerne, når du designer?
– At hvert stykke tøj skal kunne fungere alene. En kollektion er ligesom et puslespil. Men når du piller brikkerne fra hinanden, skal hver enkelt brik være nok i sig selv.

LÆS OGSÅ: Eja Penelope: "Jeg hader, når folk blamer de sociale medier"

Hvordan bliver man en dygtig designer?
– Det handler om træning. Det handler om år efter år efter år at iagttage andre absurd dygtige designere arbejde. Lidt efter lidt lærer du et sprog, du ikke kunne før. Et visuelt sprog, der handler om proportioner og farver. At designe er 90 procent træning og 10 procent talent.

Hvad er det vigtigste, du har lært som designer?
– Man må aldrig glemme at lege.

Hvordan bevarer du den lyst?
– Ved hele tiden at sætte spørgsmålstegn ved mit arbejde. Det kan altid blive bedre. Som designer skal jeg forføre folk med noget, de endnu ikke ved, at de begærer.

Hvad skal kvinder føle, når de klæder sig i dit design?
– De skal føle sig beskyttet, respekteret og godt tilpas. Det skal gøre dem klar til dagen. Jeg minder tit mig selv om, at jeg designer til kvinder, der løber rundt og laver alt muligt i løbet af dagen, og som ikke nødvendigvis stiger ind og ud af en taxa. Tøjet skal ikke være ubehageligt eller stramme. Du kan godt se chik og dejlig ud uden at se sjusket ud. Jeg vil klæde kvinder på, så de ranker sig.

LÆS OGSÅ: Ulrikke Høyer: "Der var ingen respekt, jeg var bare et langt hylster med lyst hår"

Hvilket stykke tøj er vigtigst i garderoben?
– Frakken. Det er en god investering og siger ret meget om, hvilken type kvinde, du er. Jeg har lavet forskellige frakker til forskellige formål, fx den superchikke uldfrakke med pels på ærmerne til jobbet, den funktionelle weekendfrakke og den lange dunfrakke, der holder dig varm, og som kan tåle regn.

Hvad skal en garderobe ellers bestå af?
– Et jakkesæt, en aftenkjole, kashmir- og uldbluser, T-shirts i 100 procent bomuld og jeans. Det skal vi også i gang med at lave. Og så et par store solbriller og en rød læbestift.

LÆS OGSÅ: Anne Sofie Fenneberg: "Det har været den største gave i mit liv"

Hvad håber du har forandret sig i verden om 20 år?
Jeg håber, at vi får en større forståelse og respekt for andre mennesker og forskellige kulturer. Du skal og kan ikke dømme nogen, uden at du har gået 10 skridt i deres sko. Alle mennesker bærer rundt på en fortid, erfaringer og historier, som andre ikke kender til. Det skal vi huske, når vi sætter os til bords med dem, i stedet for at starte med at afvise dem.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Tøj og Karriere