Thomas Gundorph
Foto: Frederik Lentz Andersen Indehaver af Stylepaste, Thomas Gundorph, om sit forhold til Aarhus.

Thomas Gundorph

Ejer af Stylepaste: Aarhus versus København er en kliché, jeg ikke kan få øje på

Thomas Gundorph er indehaver af Stylepaste og befinder sig på toppen af en kulturel guldalder i sin by. Fra Studsgade har han udsigt til hele verden.

Artiklen er et del af Euroman og Eurowomans magasin, der er lavet for at hylde Aarhus. Magasinet er sponsoreret af Bestseller.

I al beskedenhed bliver jeg betragtet som modepionér i branchen. Jeg har været med siden 1986, hvor jeg etablerede Junk de Luxe i Aarhus. Dengang havde vi et koncept, hvor vi solgte brugte Levi's 501 fra USA og kombinerede det med de første luksusbrands inden for design og vores egen herretøjskollektion. Vi blev store i 90'erne, hvor grunge-looket mødte det mere sofistikerede, klassiske herretøjslook. For fire år siden solgte jeg Junk de Luxe og skabte siden Stylepaste, som er en svingdør mellem design, kunst og mode med udsigt til verden.

LÆS OGSÅ: 'Københavnersnuden' Rikke Øxner: "I Aarhus er man nødt til at have åbne arme, fordi alle støder ind i hinanden hele tiden"

Modeudtrykket lige nu handler på den ene side om den form for superminimalisme, man også ser inden for møbeldesign. Det går hånd i hånd med den tendens til at stykke sig selv sammen som kvinde, man eksempelvis ser hos Céline. Det er super subtilt og eklektisk. Oplevelsen ligger i detaljen. På den anden side er moden inspireret af Sydeuropa med noget svulstigt med farverige møbler, farverige tøjdesign og skulpturelle stole. De to trends kører fuldstændig parallelt. Indretning og mode handler mere end nogensinde før om det personlige valg og om at beherske evnen til at kombinere indhold og form.
Når jeg skal definere, hvem vi er i Stylepaste, tænker jeg ikke Aarhus kontra København. Jeg tænker meget mere internationalt. Jeg elsker København. Men for mig handler det om at kigge ud til Paris, Antwerpen og mange andre metropoler. Aarhus over for København er en klichépræget kontrast, som jeg ikke kan få øje på.

LÆS OGSÅ: Aarhus' bedste restauranter: 10 steder, du skal gå efter

Jeg ser Aarhus som verdens største provinsby og ikke verdens mindste storby. Lige nu er der meget interesse for provinsbyer rundt omkring i verden. Verden er blevet meget mindre. Forbrugere har adgang til stor viden pga. it og teknologi, og fordi det er blevet så billigt at rejse. Min oplevelse er, at der er mange fra storbyerne, der rejser ud til de mindre byer for at skrive om alt det, der foregår i provinsen. I Aarhus mærker vi det selvfølgelig ekstra meget, fordi Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad 2017. Kreative mennesker får meget stor virkelyst ved at befinde sig i en mindre by. På det område ser jeg enormt meget talent her i byen – og i regionen i det hele taget.

CA. hvert 20.-25. år går provinsbyer i schwung med sig selv. De præsterer deres ypperste inden for arkitektur, design, mode, kultur, industri, gastronomi. Det sker i Aarhus lige nu. Overalt er der små mirakler, og hos os kommer der kunder fra hele Europa, som fortæller, at de kun er kommet til byen for at besøge ARoS og os.

I dag ligger Aarhus helt i toppen af det internationale modeøkosystem. Man kan sagtens have en butik i en provinsby og samtidig sælge til hele verden.

Thomas' 3 favoritsteder i Aarhus

Oli-Bistro i Mejlgade
– Der kommer jeg meget med firmaet og med familien. Det er en super uprætentiøs restaurant med en excentrisk indehaver. Der er gode vine, altid tre gode retter mad og value for money. Og så er der rød- og hvidternede duge på bordene.

Latinerkvarteret
– Det er et af de mest internationale handelsområder i hele Danmark med en bred vifte af butikker og gode restauranter. Det er et kvarter, der er opstået organisk, og det kan man mærke.

Den Permanente Badeanstalt
– Det er den smukkeste badeanstalt, jeg nogensinde har oplevet. Super velholdt. Og så har de en vinterbadeklub, som er helt speciel. Selv om jeg ikke har vinterbadet der de sidste 10 år, gør det ikke min kærlighed til stedet mindre.

Thomas Gundorph

For at finansiere sine sprogstudier på Handelshøjskolen tog Thomas Gundorph i 80'erne til Berlin og købte secondhandtøj, som han solgte videre. Han færdiggjorde ikke sin uddannelse, men skabte i stedet Junk de Luxe, der blev solgt i 2012. Stylepaste åbnede i 2015.

Se, hvad vi ellers skriver om: Aarhus