Pia Storm og vintage

  Få vintagebloggeren Pia Storms allerbedste stiltips

  Vi bør være bedre til at turde klæde os anderledes, mener vintage-bloggeren Pia Storm, der efter et møde med en rød kjole lærte at værdsætte sin krop.

  Har du nogensinde prøvet ét stykke tøj, der var så fantastisk, at det fik dig til at ændre dit syn på din krop og hele din garderobe? Det har Pia Storm. 

  For ti år siden gik hun ind i en tøjbutik, hun ikke kendte, hvor hun lidt ved et tilfælde prøvede en rød kjole. Butikken solgte kun vintagetøj, og som hun stod der i en ægte 50’er-kjole vendte det fuldstændig om på hendes kropsopfattelse og tøjvalg.

  LÆS OGSÅ: Vibe Harsløf elsker kitch og genbrug

  - Det var virkelig en "aha-oplevelse", hvor jeg tænkte: "Nu skal jeg aldrig gå i jeans mere!", forklarer Pia Storm om mødet med vintagekjolen.


  Den røde kjole, der satte det hele i gang for Pia Storm. Foto: Privat

  Inden da gik hun i det samme tøj som veninderne, men hun følte ofte, at hendes krop var “forkert”.

  Når hun stod i prøverummene, blev hun efterladt med følelsen af, at størrelsesforholdet mellem hendes hofter og talje slet ikke svarede overens med de mål, som modebranchen opererer efter.


  Pia Storm i en af de vintagebutikker, hvor hun finder sit tøj fra "fortiden". Foto: Carolina Serge

  LÆS OGSÅ: Mig & min bolig: Art Director og blogger Pia Storm

  - Mit store "issue" har altid været jeans. Jeg ville gerne have nogen, der sad godt, men enten passede de på hofterne og gabte i taljen, eller også var de så stramme, at jeg nærmest ikke kunne få dem op over knæene. Det var frustrerende at føle, at ens krop åbenbart er helt skæv og forkert i forhold til normalen. Det føles rigtig forfærdeligt, og det fyldte meget i mit liv, siger Pia Storm.


  Pia Storm i en af sine mange fine, feminine kjoler. Foto: Privat 

  LÆS MERE: Laura Bach: Jeg er vild med vintage-butikker

  Hun brugte også en stor del af sine tyvere på at være ked af sin lyse hud, fordi hun drømte om at være brun og ligne modellerne i damebladene.

  - Men da jeg så fik den dér røde kjole på, hvor min hvide hud pludselig så vildt flot ud, og min krop passede, gav det hele rigtig god mening. Den sad bare lige, som den skulle. Siden har jeg ikke gået i jeans eller bukser i det hele taget. Jeg smed det hele ud.


  På hjemmesiden "Storms Magasin" blogger Pia Storm i dag om sin passion for vintage. Foto: Carolina Serge 

  Mange kvinder "tør ikke"

  Pia Storm kastede sig ud i vintageuniverset, der gik fra hobby til noget, hun lever af i dag. Hun blogger om sin interesse, holder foredrag og har netop udgivet bogen “Vintage - sådan får du mode, magi og mening i din garderobe”.

  - Jeg er blevet meget mere glad for min krop! Jeg kan pludselig se dens kvaliteter frem for dens "svagheder". Jeg fokuserer ikke på de dårlige ting længere, men forsøger at fremhæve det positive, siger Pia Storm og uddyber:


  Farvoritkjolerne har smal talje og masser af strut i skørterne. Foto: Privat

  - I stedet for at gå i noget, der får mig til at se bleg ud, går jeg i farver, der får min hud til at lyse op. Og i stedet for at forsøge at klemme mig ned i tøj, der ikke passer, går jeg i noget, der er smalt i taljen og fremhæver de brede hofter på en god måde. Så ser det hele pludselig rigtigt ud.

  Du kan finde vintagetøj, der passer til alle kropstyper, lover Pia Storm. Det er bare med at lede efter det årti eller den stilart, der passer til dig. I sin nye bog deler vintage-bloggeren ud af sin erfaringer fra vintageuniverset og kommer med tips og tricks. 

  Her er tre tre af hendes bedste råd til kjoler til tre forskellige kropstyper: 

   Mange kvinder "tør ikke" gøre noget ud af sig selv

   Pia Storm understreger, at hun er helt sikker på, at der findes noget til alle, men det handler om at finde ud af, hvad det er.

   - Jeg synes, man skal tage udgangspunkt i sig selv og sin krop, frem for det, man ser på andre og i medierne, så man ikke altid jagter et ideal, som man alligevel ikke rigtig passer ind i, lyder rådet fra hende.

   Der er en stor kontrast mellem det look, som Pia Storm dyrker hver dag, og så den sporty, minimalistiske stil, som Skandinavien er kendt for.

   Hun ved da også, at hun skiller sig ud, når hun går ned ad gaden i de historiske kjoler med smal talje og strutskørt, det lyse hår sat op og de postkasserøde læber.


   Den røde læbestift med de feminine kjoler vækker opsigt i gadebilledet. Foto: Carolina Serge

   - Der er mange af kvinder, der siger, at det er vildt flot og modigt af mig, men at de aldrig ville turde gøre det samme, og det, synes jeg, er så mærkeligt, for det kan vi jo alle sammen. Det kræver selvfølgelig lidt mod og viljestyrke, men hvad er det værste, der kan ske?


   En kjole fra 1950'erne kombineret med en stribet blå trøje. Foto: Privat

   Føler sig meget stærkere 

   Pia Storm medgiver dog, at det tog tid for hende at ændre sin stil. Hun er af natur en introvert person og derfor skulle vænne sig til den opmærksomhed, der også kan følge med.

   - Men jeg gjorde det, fordi det føltes helt rigtigt for mig. Jeg føler mig meget bedre tilpas, og jeg føler mig meget stærkere i det her feminine udtryk med høje hæle og rød læbestift og kjole, siger hun og opfordrer andre til at følge trop.


   Pia Storm finder blandt andet sit tøj i specialbutikker, på loppemarkeder og nettet. Foto: Carolina Serge

   - Jeg tror, at mange kvinder har følelsen af, at de ikke kan tillade sig at gøre noget "ekstra" ud af sig selv. At de ikke er det værd. For det er jo også meget af det, som mit look udstråler: At jeg har gjort noget ud af mig selv, og at jeg er super forfængelig, griner Pia Storm.

   - Men det står jeg 100 procent ved, at jeg er, fordi det føles godt for mig. Så jeg ville ønske, at der var flere, der kastede sig ud i det og prøvede at se, hvad det kunne gøre ved dem.

   Det kunne være dejligt, hvis vi havde det mere sjovt med at klæde os på, mener Pia Storm. Foto: privat

   I Pia Storms garderobe er der altid et sted mellem 100 og 200 originale vintagekjoler, de fleste fra 1940', 50' og 60'erne. 

   Hendes råd til kvinder, som gerne vil skifte stil, men ikke tør, er at starte i det små. Smykker, tørklæder og tasker er et godt sted at starte, så kan man style det sjovt og få lidt personlighed af den vej.


   Pia Storm sælger ud af tøjet i sin garderobe, når der begynder at være for mange, eller hun vil have råd til nyt. Foto: Privat

   - Jeg synes, det kunne være dejligt, hvis vi kunne have det lidt mere sjovt med at klæde os på. For der er rigtig meget glæde i at gøre noget ud af sig selv, og det er så ærgerligt at misse den - og altid stå i et prøverum og være ked af, at man ikke kan presse sig ned i det dårlige par jeans, lyder opfordringen fra vintage-bloggeren.

   LÆS OGSÅ: Sådan indretter du med vintage

   LÆS OGSÅ: Se Sonja Richters klædeskab: Jeg foretrækker vintage

   LÆS OGSÅ: Guide til otte cool vintagebutikker i New York

   Se, hvad vi ellers skriver om: Kjoler