#thedress

#thedress

Se reaktionerne på #thedress, der deler internettet: Hvilken farve er den!?!

Denne kjole har for evigt delt verden i to; dem der ser kjolen som hvid og guld, og dem der ser den som sort og blå.

Billedet blev postet af Tumblr-brugeren 'Swiked' 15. februar med teksten:

"Folkens, please hjælp – er denne kjole hvid og guld eller sort og blå? Mig og mine venner kan ikke blive enige og vi er ved at blive vanvittige."

http://swiked.tumblr.com/post/112073818575/guys-please-help-me-is-this-dress-white-and

Efter at Buzzfeed delte spørgsmålet om kjolens farve i går, er artiklen blev set af svimlende 21 millioner læsere i skrivende stund, og Taylor Swift var hurtig til at blande sig i debatten med en reaktion, de fleste formentlig nu kan nikke genkendende til:
Men Taylor Swift er tilsyneladende en del af minoriteten ifølge Buzzfeeds store afstemning:

Den gode forklaring
Men hverken Swift eller 'Swiked' og vennerne er vanvittige. Forklaringen ligger ikke i at vores øjne fungerer forskelligt, men at vi individuelt vurderer farver ud fra forskellige parametre.

Dr. Simon Cropper, seniorforsker ved University of Melbourne's School of Psychological Sciences forklarer til The Sydney Morning Herald:

"Farve især er meget afhængig af konteksten, når det gælder, hvordan vi opfatter dem. Det afhænger af, hvad der omgiver farven, hvad belysningen er, hvad strukturen er og nogle gange materialet - som i hvilken ting, det drejer sig om. Det er derfor, det skaber så mange diskussioner".

Hjernen vurderer altså lynhurtigt, om det er en hvid og guld kjole i lav belysning, eller om belysningen er lige tilpas, og at der er tale om en sort og blå kjole. Læs mere om det her.

Til at bakke det op, har flere henvist til dette billede, hvor A og B har den præcis samme farve, men konteksten får vores vurdering af farven til at differentiere:
Trods den gode forklaring fortsætter den lystige debat.
Denne Wine-bruger har fået nok: