kur mod hudorme
Foto: Alamy

kur mod hudorme

Slip af med hudormene

Flot hud er hårdt arbejde, men du kan få et smukt resultat, hvis du tager kampen op mod de hårdnakkede urenheder også kaldet hudorme. Det er noget, folk i alle aldre har. Men hvorfor opstår de?

Marthe Øyan er hudterapeut og medejer af Lade Allé Hudklinikk i Norge. Hun forklarer til Kvinneguiden.no, at talgkirtlerne i huden udskiller naturligt fedt, som kaldes sebum eller talg. Det er stoffet, der blandt andet giver fedtet hår og skinnende hud.

- Hvis kroppen producerer for meget fedt og døde hudceller, hober det sig op stopper porerne til, og sådan opstår hudorme, som vi ofte ser på næse og hage, forklarer Marthe Øyan.

Årsagen til hudorme
Hudterapeuten påpeger, at årsagerne til den øgede produktion af talg, som igen kan føre til bumser og fedtet hud, ikk er en, man kan fastslå med sikkerhed.

- Hormoner (specielt testosteron), bakterier, visse medikamenter, arv og stress kan alle være mulige årsager til hudorme, forklarer hun til Kvinneguiden.no og påpeger, at en hang til chips og friture ikke nødvendigvis giver problemhud.

- Tidligere troede man, at visse fødevarer kunne udløse hudorme og bumser, men dette er man gået mere og mere bort fra, da det viser sig at være enormt individuelt. Sukker er derimod noget, som kan give mere fedtet hud hos nogle.

Hudhorme skyldes ikke dårlig hygiejne
Ifølge Marthe Øyan skyldes hudorme heller ikke dårlig hygiejne, som mange tror.

- Det at skrubbe huden for hårdt og for ofte med eksempelvis skrubbemasker, eller bruge for stærke renseprodukter kan irritere huden og gøre ondt værre. Og du bør heller ikke klemme på hudormene. Det kan udvide porerne og give ar, siger hun.

Sådan forebygger du
Madeleine Solum er kosmetisk sygeplejer ved Oslo Hud- og Laserklinik. Hun forklarer til Kvinneguiden.no, at hudorme kan forebygges med en god rens om morgenen og aftenen – gerne med syre (glukolsyre) for at åbne porerne, så snavs og bakterier bliver renset ud. Hun banlyser desuden ikke skrubbemasken, men opfordrer til, at den bruges med måde:

- Skrub huden 1-2 gange om ugen for at fjerne døde hudceller. Produkter med salisylsyre opløser fedtet og er et vigtigt hjælpemiddel, forklarer hun.

Solum understreger, at rensning af makeuppensler efter brug også er vigtigt, da der sætter sig ekstremt mange bakterier i både makeup og pensler, som kan resultere i urenheder.

I bund og grund skal du sørge for at tage dig af din hud med de rette produkter og rene redskaber, hvis du vil mindske synlige urenheder.

- Du kommer aldrig af med dine talgkirtler. De skal være der og beskytter huden, men du kan reducere sebumet betragteligt med behandlinger med glykolsyre og/eller salisylsyre, siger hun.

Lider du i overdreven grad af stress kan det ifølge Øyan være en udløsende faktor for overproduktionen af talg og problemer med huden på grund af visse stresshormoner (fks adrenalin, kortisol). I disse tilfælde kan det være en god idé at opsøge professionel hjælp.

LÆS OGSÅ: Guide: smuk hud uden dyre produkter.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed