den ukrainske ambassadørfrue i danmark

Foto: Rikke Dal Støttrup.

CPHFW SS23

”Nu skal verden vide, at Ukraine også er mode, kunst og musik”

Den ukrainske ambassadørfrue i Danmark har drømt at få sit lands mode til Skandinavien, og det sker på dette års udgave af Copenhagen Fashion Week.

Det sker i skyggen af en krig. Men for Ukraines ambassadørfrue i Danmark, Kristina Vydoinyk, skete der i går alligevel noget, som hun har drømt om, siden hun kom til Danmark for tre et halvt år siden.

– Det har været min drøm at introducere ukrainske designere til det skandinaviske marked. Både jeg og den ukrainske præsidentfrue er store fortalere for ukrainske mode.

Copenhagen Fashion Week, der netop er gået i gang, har indgået et partnerskab med den ukrainske modeuge og kommer dels digitalt, dels fysisk til at vise kollektioner fra mærkerne COAT og TG Botanical.

Kristina Vydoinyk fortæller, at al arbejde med at skabe mode i Ukraine gik i stå de første måneder af krigen.

– Det var umuligt for designerne at arbejde. Ikke bare på grund af de fysiske omstændigheder, men også på grund af den mentale og psykologiske situation i Ukraine. Nu er der gået næsten seks måneder, og vores designere er meget modige. De er fortsat med at arbejde på nye kollektioner, som de vil præsentere rundt om i europæiske byer. Nogle gange arbejder de under jorden under umenneskelige forhold, men de bliver ved med at skabe.

Hvorfor er mode overhovedet relevant, når der er en krig i gang?

– Hvis du ser på historien, så har designere også i krigssituationer bidraget til deres lande – ikke bare med kreativitet, men med økonomi og arbejdspladser. Det er supervigtigt for os, når vi er i krig.

Ambassadørfruen understreger, at det er på en tragisk baggrund, men hun glæder sig over den opmærksomhed, som landet nu får.

– Før krigen var der mange, der ikke kendte noget til Ukraine, men nu vil vi bruge mode og kunst og musik til at fortælle hele verden, at Ukraine også har nogle supertalentfulde mennesker at byde på.