Ved du hvad ’Frower’, ’Cruise’-kollektion og ’Hardware” betyder?
SPONSORERET indhold

Ved du hvad ’Frower’, ’Cruise’-kollektion og ’Hardware” betyder?

Find svaret i din modeugeordbog - den forklarer alt, fylder ingenting og er altid lige ved hånden!

Foto: Christopher Peterson/Splash News/All Over Press
10. aug. 2016 | Mode | Eurowoman

Den københavnske modeuge starter i dag, og når de velklædte mænd og kvinder diskuterer sæsonens tendenser, den nye designer, eller hvem du skal følge på Instagram, bliver det sikkert med et ordforråd, som de færreste kan være med på. Men bare rolig, vi tager dig her igennem modens vokabularium, så du kan følge med, når fashionistaerne konverserer.

1. SS17: En forkortelse for Spring Summer 2017 og en betegnelse, som du helt sikkert kommer til at støde på mange gange, hvis du følger med i denne modeuge. Kollektionerne, som bliver fremvist, er nemlig netop såkaldte "SS17"-kollektioner – altså næste års forårs- og sommerkollektioner.

2. Frower: Den forreste række til modeshows kaldes 'Front row', og dem der sidder der kaldes... kan du gætte det? Frowers.

3. Gender bender: Få emner fylder så meget i mediebilledet lige nu som køn. Og sådan er det også i modebranchen. Betegnelsen 'Gender bender' betyder helt bogstaveligt, at man "bøjer kønnet" og går klædt, som man har lyst, fremfor at forsøge at passe ind i stereotype "mand"- og "kvinde"-kasser.

4. Normcore: Sidste år buldrede tendensen frem, og den holder stadig. Tænk en kombination af 'Model off duty' og din fars hverdagspåklædning. 'Normcore' kan ikke blive simpelt nok, og er i bund og grund en smart betegnelse for hverdagstøj, som ikke støjer.

5. #todaysoffice: Bruges på Instagram, hvor folk under hashtagget stolt viser frem, hvor de "arbejder" fra i dag. Under modeugen bruges hashtagget #todaysoffice i stor stil om både front row-placeringer, biler og pæne sofaer.

LÆS OGSÅ: 5 skarpe til 5 danske designere: Bag om de nye kollektioner inden modeugen

6. Resort/Cruise/Pre-kollektioner: Nu kan det godt blive lidt langhåret, men størstedelen af verdens modehuse inddeler deres kollektioner i 4 sæsoner pr. år. De 4 kollektioner kaldes henholdsvis 'pre' (før, red.)- og 'main' (hoved, red.)-kollektioner. 'Cruise'- og 'resort'-kollektioner er blot andre navne, for en 'pre'-kollektion.

7. Mads, Caroline, Karl og Uffe: Folk er konsekvent på fornavn med alle i modebranchen, og det er nærmeste forventeligt, at du reagerer instinktivt på blandt andet disse fire. Hvis du stadig undrer dig over, om det mon er Caroline fra din folkeskole eller Karl Den Store, hjælper vi dig her: Mads er designer, og hans fulde navn er Mads Nørgaard. Caroline er topmodellen Caroline Brasch-Nielsen. Karl er konge, ikke af Frankerriget, men derimod af Chanel, og hans fulde navn er Karl Lagerfeld. Og til sidst er Uffe selvfølgelig ingen ringere end kreativ direktør i Darling Creative Uffe Buchard.

8. Showpiece: Ved enhver kollektionsfremvisning er der noget, som er lavet eksklusivt til showet. Disse omtales som showpieces og er nogle af de få ting, som ikke kommer i produktion.

9. Longevity: Et begreb, som knytter sig tæt til bæredygtighedsagendaen og betegner en tendens, vi ser mere og mere – nemlig den, at tøj skal holde mere end bare én sæson. Dette gælder både i design, kvalitet og produktion.

10. Slingbacks: Skoen, som Chanel genskabte fra arkiverne i efteråret, som siden har været udsolgt. En simpel ballerina, som i stedet for hælkap har fået en strop, som holder skoen på plads.

11. Eklektisk: Ordet stammer fra "eklektikos", der betyder "selektiv" eller "håndplukket". Hvis en kollektion omtales som eklektisk er det altså typisk en kollektion, som udvælger og sammensætter det bedste fra forskellige stilarter.

12. Intarsia: Teknikken bag strik, som er skabt med mønstre i flere farver, kaldes også 'Intarsia'. Som med træbearbejdning strikker man forskellige farver og materialer i hinanden og skaber derved det ønskede mønster.

LÆS OGSÅ: Din modeugeguide: 7 gratis begivenheder du ikke må gå glip af

13. Hardware: Sølv, gulv, sort eller hvilken som helst anden farve 'hardware' kan være svært at vælge, men hvad betyder ordet egentlig? Oftest en designertaske!

14. Yves Klein-blå: Det er bare en farve, men hvem er Yves Klein? Han var en fransk billedkunstner og performanceartist. I slutningen af 1950'erne var hans monokrome værker næsten udelukkende i den dybe blå farve, som han efterfølgende tog patent på – og deraf kom navnet International Klein Blue.

15. Bådudskæring: Såre simpelt. En bådudskæring kendetegnes ved, at den er bred og skærer lige under kravebenet. Utrolig smuk, og så dækker den stadig skuldrene.

16. Avantgarde: Når noget er så banebrydende, innovativt og ekstravagant i en kollektion, og det er på grænsen til at være noget, man aldrig har set før, betegner man det som 'avantgarde'. Ordet betyder oversat "at være på forhånd".

17. Camisole: Kært barn har mange navne og en simpel undertrøjebluse, som en camisole, kan også kaldes spaghettistrop, en top – og rigtig mange andre ting. Fælles for dem er, at de er smalle og har tynde stropper.

18. Trimmings: Hvis en bluse har de smukkeste 'trimmings' vil det sige, at den har de smukkeste kanter. Kantebånd er nok det danske ord, som kommer tættest derpå, og trimmings kan være alt fra blonde til velour.

LÆS OGSÅ: Her er mærket, alle snakker om

19. OOTD: En god gammel klassisker. Du er på Instagram, ser et outfit-billede og undrer dig over hashtagget #OOTD. Hvis du ikke har grejet den endnu, så er svaret her - OOTD står for 'Outfit of the day'.

20. Color blocking: Nogle tendenser vækker dårlige minder, og selvom vi her på redaktionen aldrig havde været foruden vores technotid, så vil vi gerne bede om, at denne tendens ikke kommer igen. 'Color blocking' betyder, at man for eksempel har en rød bluse på til blå bukser, og derved har farver i kontrast.

21. Monogram: Louis Vuitton, Gucci og Dior er bare få af de mange ikoniske modehuse, som har et monogram. Hos Louis Vuitton er det LV, Gucci GG og Dior har eget navn. Monogrammerne er typisk printet på modehusenes tasker osv.

22. Haute Couture/Pret-a-Porter: Paris er modens hovedstad, og derfor er mange modebegreber også franske. Disse to, altså 'Haute Couture' og 'Pret-a-Porter', svarer til 'High fashion' og 'Ready-to-wear', og forskellen på dem er, at når man omtaler en kollektion og kalder den 'Ready-to-wear', er det tøj der sælges færdigproduceret i butikkerne og ikke produceret efter mål, som en 'Haute Couture'-kollektion.

23. #postevand: Under modeugerne bliver der typisk drukket rigtig meget vand – på flaske. Men lige nu kører der faktisk en kampagne under hashtagget #postevand, der forsøger at få modefolket på modeugen i København til i stedet at drikke vores rene, gode vand direkte af hanen. Miljøet siger tak!

24. Doublefaced: Dette ord giver faktisk ret god mening. Direkte oversat betyder det tosidet, og det er netop, hvad materialer, som omtales som værende 'doublefaced', er – de har to 'pæne' sider, og ikke en forside og en bagside. Materialet er brugt meget til for eksempel uldfrakker, som kan vendes. Smart!

25. Fashionably late: Åh, du kender det helt sikkert godt, og hvis ikke misunder vi dig. Du har ikke lige helt fået det rigtige på, opvasken skulle lige tages, eller børnene ringede, og du kommer 10 minutter for sent til din aftale. I modebranchen kaldes det 'Fashionably late'. Næste gang nogen påpeger, at du kommer for sent, så sig blot: "Fashionably late".

LÆS OGSÅ: Se den bedste street style fra Derby i weekenden

LÆS OGSÅ: Gratis under modeugen: Sådan ser det ud, når designerne får frie tøjler

LÆS OGSÅ: Kom med i feriekufferten hos Cecilie Copenhagen, Orit Elhanati og Baum und Pferdgarten