Bella Hadid i Alexander Wang
Foto: JP Yim/Getty Images I 2018 spankulerede topmodellen Bella Hadid ned ad catwalken under modeugen i New York iført Alexander Wangs designs fra top til tå.

Verdenskendt modedesigner anklaget for seksuelle overgreb

Den New York-baserede modeskaber Alexander Wang bliver på Instagram beskyldt for at have begået seksuelle overgreb.

Sofie Lindes tale ved årets Zulu Comedy Galla 2020 fik for alvor sat gang i MeToo-debatten i lille Danmark, og den har siden fået adskillige hoveder til at rulle – både blandt tv-folk og politikere.

I USA har debatten huseret i længere tid, og flere er i løbet af de seneste år stået frem med deres gruopvækkende historier – både i film-, tv- og modebranchen. Og i weekenden fik den mandlige model Owen Mooney os atter til at rette blikket mod modebranchen.

Det er blandt andet Instagram-profilerne Diet Prada og Shit Model Management, der hver især er kendt for at holde et vågent øje med alt, hvad der foregår i modebranchen – godt som skidt – som er med til at kaste lys over sagen.

De beskriver, hvordan den mandlige model Owen Mooney i en række Tiktoks fortæller om en hændelse tilbage i 2017. Her skulle han eftersigende være blevet befamlet af den hypede og verdenskendte modedesigner, Alexander Wang, på en tætpakket natklub i New York.

Det er ikke første gang

Nærstuderer man Instagram-opslagene på hhv. Diet Prada og Shit Model Management bliver det tydeligt, at det langt fra er første gang, at Alexander Wang har opført sig grænseoverskridende og været seksuelt krænkende i sin adfærd.

I opslagene berettes der om hændelser helt tilbage fra 2015. Nogle hævder at have været vidne til, at et offer er blevet bedøvet med alskens stoffer – særligt rohypnol (også kendt som et date rape-stof) og MDMA – uden de har været bevidste om det, mens andre beskyldninger går på, at de er blevet befamlet på deres kønsorganer.

Model Owen Mooneys oplevelse med Alexander Wang er altså langt fra den første og eneste. Faktisk er modeskaberen blevet beskyldt for lignende hændelser de seneste par år, men uden det har haft de store konsekvenser.

Tilbage i 2019 delte rapperen og den tidligere Wang-muse Azealia Banks forskellige anklager mod Alexander Wang på sin Instagram. Det var anklager, hun havde modtaget fra anonyme henvendelser. I disse Instagram-stories kunne man blandt andet læse beretninger fra transseksuelle kvinder, som var blevet krænket af designeren. Intet skete der.

Men nu skal det ifølge Instagram-profilen Shit Model Management være slut.

I stedet for at blive ved med at feje sådanne hændelser under gulvtæppet, skal de nu frem i lyset.

Shit Model Management var blandt de første til at dele Owen Mooneys Tiktoks og appellerer ligesom ham til, at vi bør gøre noget.

Magtfulde personligheder i modebranchen skal – ligesom alle andre – holdes ansvarlige for deres handlinger. De skal pilles ned fra deres piedestal og deres handlinger frem i lyset.

“Hvor meget længere vil penge, berømmelse og dennes indflydelse undskylde dem fra at blive holdt ansvarlige?” spørger Diet Prada sidst i deres opslag.

Godt spørgsmål.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sexisme og #MeToo