Vetements couture paris 2016
Foto: Swan Gallet/WWD/REX og Mitchell Sams / All Over Press

Vetements og (Juicy) Couture?

Det var forventeligt, at de belgiske brødre bag det hypede modebrand Vetements ville lave noget vildt til denne sommers couture-modeuge i Paris. Og vildt, det var det. Men var det couture?

På en modeugekalender, som ellers kun talte klassiske og gængse couture-gengangere som Giambattista Valli, Chanel og Valentino, var alt som det skulle være indtil maj måned, hvor Vetements blevet offentliggjort som årets "gæst" på couture-modeugen i Paris. Og som gæst skal forstås, at Vetements allernådigst har fået lov til at vise deres kollektion.   For couture forbindes typisk med håndbroderede perler, gulvlange silkekjoler og eksklusivitet, mens Vetements præsenterede en kollektion, som blandt andet indebar hættetrøjer, jeans og bomberjakke. 

LÆS OGSÅ: Alenemor som 29-årig. I dag styrer hun Danmarks smukkeste stormagasin

Alene det, at blive betragtet som et Haute Couture-modehus, og derved komme på den officielle plan, er en proces der indebærer en række strenge krav, sat af Chambre Syndicale de la Haute Couture.  Et officielt atelier i Paris, hvor mindst 15 fuldtidsansatte skal have deres dagligdag, er bare et af dem og proceduren for fremstilling af kollektionen eret andet. 

LÆS OGSÅ: Der er stadig kun ét kropsideal, der dominerer i modebranchen - hvorfor?

Ingen af disse krav opfylder Vetements, men måske det var tilgangen til couture, som tiltalte Chambre Syndicale de la Haute Couture. I stedet for at skabe kollektionen selv og tage inspiration fra etablerede mærker, skabte Vetements-designer Demna Gvasalia kollektionen ud fra 18 samarbejder, som både tæller Manolo Blahnik, Reebok, Levi's og Juicy Couture. 

"Vi kender og forholder os til de mærker og deres viden bag at lave disse produkter på den bedste måde," forklarede Demna efter showet til Dazed and Confused. "Sidste sæson, mødte jeg nogle fra Alpha Industries, som så vores bomberjakker fra tidligere sæsoner, og sagde: "Nå, du har mindst 35 fejl i designet." De ved, hvordan man laver dem rigtigt."  

Ud over de klassiske og ikoniske hættetrøjer, jeans og bomberjakker bestod kollektionen også af langt-over-knæet støvler, florlette og enormt feminine kjole, dynejakker og maskuline jakkesæt – alt lavet i samarbejde med dem, som Demna Gvasalia synes, er bedst til at gøre det, de gør.  

 

Gvasalia delivered on his promise to filter house classics through the @vetements_official lens. 📷 @virginiekhateeb

Et billede slået op af Dazed Fashion (@dazedfashion) den 3. Jul 2016 kl. 12:14 PDT

 

Måske det var mødet mellem Vetements overdimensionerede og frie tankegang, og den ekspertise der lægges i håndværket på de ellers så simple produkter, som de etablerede mærker har produceret i årevis, der gjorde, at Chambre Syndicale de la Haute Couture godkendte Vetements’ visit. Om det var couture kommer an på hvilket øje, du ser med. Det håndværksmæssige, som er hele idéen med couture, var der, grundet de mange års erfaring hos de valgte samarbejdspartnere, men de håndbroderede perler, gulvlange silkekjoler og det generelle eksklusive udtryk der kommer, når en kollektion er lavet i hånden, var der ikke. 

Ikke desto mindre bød kollektionen på ikke bare kopier, men ægte Juicy Couture, Levi’s og Reebok i eksklusive materialer og overdimensionerede silhuetter. Det var nok første gang, at vi så det dér. 

LÆS OGSÅ: Denne seje kvinde bliver ny chefdesigner hos Dior

LÆS OGSÅ: Eva Kruse: "Det her er big business. Det er den vej, verden går"

LÆS OGSÅ: Lige landet: 6 scoops fra sommerens udsalg