bikiniklar
Foto: Getty

10 tips: Klar, parat, bikinistart

Er du klar til at vise sommerben og nyde alle de dejlige dage på stranden? Ellers kan du nemt og hurtigt blive det med de bedste tips til kost og træning, der strammer op, detoxer og giver dig en flot krop fyldt med energi.

1. Flot glød, naturligvis …

Vidste du, at du kan hjælpe den flotte, gyldne sommerkulør på vej ved at spise eller drikke grønt og frugt med et højt indhold af naturlige carotener? De findes især i bl.a. gulerod, abrikos, melon, appelsin, mango, rødbede, sød kartoffel, græskar og spinat.

Tip! Når du blender grønt og frugt, kan du lettere indtage større mængder, så du får masser af carotener, som er det naturlige pigment, der giver huden en gylden tone.

Prøv fx: Glowing Cosmo
Med rødbede, gulerod, græskar, abrikos og appelsin, som har et højt indhold af fibre, anti­oxidanter og carotener.
Ingredienser:
1-2 gulerødder
1 abrikos
1 rødbede
1 dl kogt eller bagt græskar eller sød kartoffel
2 dl frisk appelsinjuice
isterninger

Alle ingredienser blendes. Evt. med lidt frisk ingefær. Tilsæt 1-2 spsk. uraffineret olie. Fx arganolie, abrikosolie, rød palmeolie eller gulerodsfrøolie.

SE OGSÅ: Træn trygt i varmen: 8 gode råd

2. Træn 3 x 30 minutter

Lunt, løb, spurt og gå indimellem – alt efter hvad din form og dit temperament er til. Det hele virker, når du træner for at trimme figuren. Du behøver ikke piske af sted i hårde intervaller, men ønsker du at se et hurtigt resultat, skal du løbe eller lave anden kredsløbstræning, hvor du bærer din egen vægt tre gange om ugen i minimum 20-30 minutter.

3. Smid det første kilo i dag!

Du kan nå mere, end du tror på bare fire uger, hvis du gerne vil smide nogle af vinterens hyggekilo. Tre til fem kilo er ikke urealistisk, og det første kilo kan du skille dig af med allerede i dag. De fleste af os går nemlig rundt med ekstra væske, som kroppen holder på, når vi spiser for meget sukker, brød og pasta. Det er den væske, som bl.a. får lårene til at bule lidt ekstra.
Kredsløbstræning er den hurtigste og letteste kur. Fysisk aktivitet, som fx løb og cykling, stimulerer dit lymfesystem og hjælper kroppen til at udskille overskydende væske. Så snør skoene, og stik af sted. Og nej, det er ikke et kilo fedt, du smider fra den ene dag til den næste, men ekstra væske får dig også til at se større ud, end du er.

Tip!
Væske i kroppen? 
Så drik to til tre kopper urteafkog af fennikel og enebær, som meget effektivt dræner og udskiller ophobet væske og affalds-stoffer i kroppen.

SE OGSÅ: 8 tips til sjov sommertræning: Sådan holder du formen

4. Brug hele kroppen

Du behøver ikke mavebøje- og rulle i en uendelighed, når du drømmer om den slanke talje og flade mave. Du træner (også) din mave i alle øvelser, hvor du involverer din core, dvs. bug- og rygmusklerne, som udgør din kropsstamme. Så kast dig endelig ud i fx armbøjninger og burpees.

5. Hold bikiniformen på ferien 

Svøm i poolen eller havet. Du træner hele kroppen, og det giver flotte arme. 
Træn balder, mens du køler af. Hop i poolen, og hold fast i kanten, mens du skiftevis løfter det ene og det andet ben bagud, mens du spænder i balderne. 
Løb på trapper. Genial kredsløbstræning, som i den grad giver sved på panden, stærke lår og flot numse. 20 gange op og ned, så har du gjort det godt. 
Spurt på stranden. Løber du på ferien, så slut af med en slutspurt på stranden, hvor du løber 500 meter i sand, som er det mest krævende underlag at løbe på. 
Spænd af med yoga. Lær et par gode yogaøvelser, som du kan huske og lave overalt. Det øger din smidighed og hjælper dig til at afstresse kroppen. 

Pak ferietasken med:
Løbesko
En svedtransporterende T-shirt
Shorts eller tights 
Vandflasken, fordi du skal drikke 2 liter vand om dagen.

SE OGSÅ: Bliv stressfri med yoga: 5 øvelser, der giver energi

6. Grønt giver flad mave

Vidste du, at alle har et vaskebræt? Jo, den er god nok, men det kan godt være gemt bag et fedtlag eller en oppustet mave. Grønsager og jo flere, jo bedre er regel nummer 1, når du vil tage hul på bikinisæsonen med en flot og flad mave. Grønsager er ikke bare fyldt med gode vitaminer og mineraler, men også med fibre, der sætter din fordøjelse på arbejde, så du hurtigere skiller dig af med affaldsstoffer. Det er også smart at skrue ned for kornprodukter og frugt, som kan give luft i maven.

7. Smuk indefra 

Vitaminkick: Efter en lang vinter og et køligt forår trænger din krop til vitaminer, og når du tanker op med A, C og E, får du samtidig masser af antioxidanter, som beskytter mod frie radikaler. Tag for dig af fx blåbær, solbær, hvidløg, tranebær, jordbær, spinat, hindbær, blommer, broccoli, rød peber, kirsebær, grapefrugt, kiwi, løg, majs og aubergine.
Olieshot: Boost din hud og cellemembraner indefra med olie, der indeholder omega 3-, 6- og 9-fedtsyrer. Tag et lille shot, eller bland en skefuld i din smoothie. Vælg god fiskeolie eller økologisk vegetabilsk olie, fx Livets Olie af hørfrø- og kæmpenatlysolie. 
Sunde snacks: Er du røget lidt for meget i sukkerfælden i vinter, hvor energien har været lav? Tag en kold tyrker, og hyg dig i stedet med sunde snacks, fx edamamebønner, som har et højt næringsindhold, og pistacenødder, der er rige på sunde fedtsyrer.

Tip!

Træn med vægte. Større muskelkraft øger din forbrænding og er effektivt til større vægttab. Til en kort bikinibootcamp bør du kombinere med kredsløbstræning.

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud med disse 11 fødevarer 

8. Skøn fra top til tå

1. Satinskær. Smør kroppen ind i en god tørolie, som giver den tørre vinterhud et nyt, friskt og blødt satinskær. Olien masseres ind på let fugtig hud efter badet.
2. Balder uden buler. Tørbørst kroppen to minutter hver morgen før badet med en sisalbørste. Det fremmer udskillelsen af affaldsstoffer og modvirker cellulite.
3. Flotte fødder. Forkæl dig selv med en pedicure, så du får flotte og smukke fødder til en sommer i sandaler.

Tip!

Flad mave i en fart. Skal du ned i bikinien eller den stramme kjole i morgen? Prøv en kop stærkt urteafkog af mynte, som hjælper på forstoppelse og luft i maven.

9. Nem sommerdetox

Forkæl dig selv med tre-fem dage på en nem og enkel detoxkur, som renser ud og fylder dig med næringsstoffer og ny energi:

  • Undgå sukker.
  • Start dagen med kogt vand tilsat frisk citron, og drik halvanden liter dagligt.
  • Spis hovedsageligt grønsager. F.eks. i supper, salater og grønne, varme retter.
  • Spis maks. to stykker frugt om dagen, og slet ingen hvis du gerne vil tabe dig.
  • Undgå rødt kød, og spis fisk eller fjerkræ, som kroppen lettere kan fordøje.
  • Spis tre hovedmåltider om dagen, og ikke senere end klokken 18.
  • Spis få og små sunde mellemmåltider.
  • Sov otte timer i døgnet.
  • Gå i seng senest klokken 22.
  • Gå tur hver dag i mindst 30 minutter.

10. Så strammer vi op …

Lav styrkeøvelser, der virker lokalt der, hvor du gerne vil have fastere og mere tonede muskler. Fx for arme, balder, ben og mave. Styrketræningen har den ekstra bonus, at du strammer bindevævet op og forbrænder fedt, så du samtidig også bekæmper cellulite. Især er træning, hvor du bruger benene meget et godt redskab til flotte ben og balder uden buler.

SE OGSÅ: Bikini bootcamp: Flad mave på 4 uger

SE OGSÅ: Sådan træner du sikkert i solen

SE OGSÅ: 5 øvelser: Stærk og tonet krop med Anne Bech

 

EKSPERTERNE

Anne Bech er personlig træner og forfatter til en række kost- og træningsbøger, bl.a. Spis dig fit, Fit på 100 dage og Bikini Bootcamp. Se annebech.com

Laura Bonné står bag sundhedskonceptet Amazing Space og er forfatter til bl.a. den nye bog Beauty Foods i samarbejde med Sally Walker. Se amazing-space.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur og Anne Bech