sandheden om antiage

Foto: Alamy

sandheden om antiage

12 myter om antiage: Hvordan holder du dig ung og spændstig?

Sukker gør dig gammel før tid, antiagingcremer forebygger rynker, og vand fugter huden indefra. Det vrimler med udsagn om, hvordan du holder dig ung og spændstig, men holder de? Få svaret af læge og antiageekspert Marie Louise von Sperling.

MYTE: Rygning får dig til at ældes hurtigere
FAKTA! Hvis du gerne vil holde dig ung og smækker, skal du slukke cigaretterne. Rygning nedbryder direkte de elastiske fibre i din hud, så du får rynker. Desuden gør røgen din hud mere modtagelig over for solens skadelige uv-stråler og blokerer for iltforsyningen til alle dine organer.

MYTE: Solcreme er dit vigtigste antiagevåben
FAKTA! Solen accelererer dine aldringstegn med 100 kilometer i timen, så det vigtigste, du kan gøre, for at bevare en ung og spændstig hud, er at undgå solskader. Mange tager sol for at se godt ud, men i virkeligheden har det den modsatte effekt. Du får flere alderstegn i form af fine rynker, læderhud og pigmentforandringer. Du kan sagtens nyde solen, men det gælder om at huske solfaktor året rundt og tage en pause i skyggen i stedet for at stege i solen.

SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

MYTE: Antiagingcreme kan fjerne rynker
FUP! Det er vigtigt at bruge en god basishudpleje, men ingen creme, hverken antiagecreme eller almindelig fugtighedscreme, kan fjerne rynker i panden, poserne under øjnene eller give en skarp kæbelinje. Fugtighedscremen er derimod fantastisk til at holde en god, naturlig fugtbalance, der kan være med til at få huden til at se sund og spændstig ud.

MYTE: Jo dyrere cremer og serum, jo bedre
FUP! Det handler ikke om prisen, men om at indholdet i cremen passer til dine behov. Kend din hudtype, og vælg det produkt, der passer til netop din hud.

MYTE: Sukker gør dig gammel før tid
FAKTA! Det raffinerede sukker, som du finder i skumfiduser, Matador Mix og kage binder sig til proteinerne i huden og speeder aldringsprocessen op. Ligesom når du laver brune kartofler juleaften, karamelliserer du din hud og dine organer, hvis du spiser for meget hvidt sukker.

SE OGSÅ: Det sker i kroppen, når du spiser sukker

MYTE: Fiskeolie holder huden ung
FAKTA! Fiskeolie indeholder essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne. Den danner naturlige barrierer i huden, der virker som naturlig solbeskyttelse, så sørg for at få fiskeolie hver dag – enten fra fede fisk som laks, hellefisk og sild eller i form af kapsler, snup gerne 3-6 stk. om dagen.

SPONSERET: Køb Fiskeolie her

MYTE: Du kan sove dig ung og smuk
FAKTA! Det hedder ikke skønhedssøvn for ingenting. Du skal gerne sove minimum syv timer hver nat for at give kroppen de optimale betingelser for at restituere og genopbygge.

SE OGSÅ: Mangel på søvn dræber sexlysten + andre facts om din søvn

MYTE: Du kan spise dig ung
FAKTA! Det gælder om at give din krop gode næringsstoffer indefra, så du får en smuk og sund hud helt naturligt. Spis derfor masser af superfoods med et koncentreret indhold af plantestoffer, f.eks. granatæbler, tomater, spinat, gurkemeje og ingefær. Det er god benzin til dine celler. Stofferne heler organismen og nedsætter cellestress, så cellerne kan koncentrere sig om det, de skal, nemlig at fungere. På den måde forebygger du aldringstegnene i stedet for at vente, til skaden er sket.

MYTE: Ansigtsøvelser træner ansigtsmusklerne, så du ser yngre ud
FUP! Det er en skrøne. Du bruger dine ansigtsmuskler hver dag, når du taler, griner og udtrykker dig, og det burde være nok til at holde musklerne spændstige.

MYTE: Jo mere vand du drikker, jo mere fugter du huden indefra
FUP! Kroppen regulerer selv sin væskebalance, så hvis du lytter til din krop og drikker, når du er tørstig, får den al den væske, den har brug for. Almindelige mennesker skal have 1,5-2 liter vand om dagen, og det får de fleste uden problemer, for te, frugt og grønt tæller også med i regnskabet.

SE OGSÅ: Drikker du nok vand? Få svaret her

MYTE: Motion gør dig yngre
FAKTA! Studier viser, at hvis du dyrker motion i de anbefalede 30 minutter om dagen, forlænger du dit liv med 5-7 år. Og derudover giver det masser af antiage-effekter at være fysisk aktiv. Du får bl.a. bedre blodomløb, stærkere knogler, stærkere muskler og stimulerer dine organer til at fungerer bedre - så det er bare med at snøre træningsskoene og komme af sted.

MYTE: Meditation holder din hjerne i topform
FAKTA! Meditation virker meget afbalancerende. Når du mediterer, stimulerer du en række centre i hjernen, som giver mere lykkefølelse og positiv energi.

SE OGSÅ: 6 myter om sex

SE OGSÅ: 15 tips, der strammer op, renser ud & giver energi

Eksperten

Marie Louise von Sperling er læge med speciale i plastikkirurgi på klinikken AESTHETICA og forfatter til bogen „Antiage – træk 10 år fra din alder med naturlige eller kosmetiske midler”. Hun har tidligere arbejdet som personlig træner og kostvejleder.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Sol, Træning, Skønhed, Omega-3 og Solfaktor og solcreme