Bryster

Foto: Getty Images Bliv klogere på dine bryster her.

Bryster

20 ting du (måske) ikke vidste om dine bryster

Bryster er symbol på kvindelighed – og genstand for brystkræft. Læs med og bliv klogere på dine bryster. Måske er der noget, der overrasker?

1. Brystets anatomi

Brystet består af 2/3 kirtelvæv og 1/3 fedtvæv samt blod, lymfevæske og nerver. Sidstnævnte sender besked til hjernen f.eks. ved berøring eller under amning. Fedtvævet beskytter kirtlerne mod skader og stød.

2. De bliver større og større

Omfanget af bryster i vestlige lande er øget med 10 cm. over de sidste hundrede år. Det skyldes primært ændrede madvaner og mindre motion.

3. Brystkræft i tal

  • Brystkræft er den hyppigste kræftform og udgør 20 % af alle kræfttilfælde blandt kvinder
  • Herhjemme rammes hver 9. kvinde, og årligt rammes ca. 4.300 kvinder
  • Omkring 1200 kvinder dør årligt af sygdommen
  • Brystkræft er arvelig i ca. 5-10 % af tilfældene
  • Brystkræft optræder i alle aldersgrupper. Ca. 25 % blandt kvinder under 50 år, ca. 50 % blandt 50-69-årige og ca. 25 % hos 70+.
  • 82 % er stadig i live fem år efter brystkræftdiagnosen blev stillet

4. Kunstige bryster boomer

Brystforstørrende operationer er i dag vidt udbredt. Ifølge Statens Seruminstitut fik 1992 danske kvinder opereret brysterne større i 2016. Det er næsten fem gange så mange, som for ti år siden.

5. Alkohol går i brysterne

Alkohol øger risikoen for brystkræft. Det øger nemlig produktionen af østrogen samtidigt med, at det nedbryder et særligt stof i kroppen, som er kræftfremkaldende. Risikoen stiger allerede ved 1-2 genstande dagligt, og for hver daglig genstand øges risikoen med ca. 10 %.

LÆS OGSÅ: Brystkræft: Sådan undersøger du dig selv

6. Støt brysterne på løbeturen

Et gennemsnitsbryst hopper 9 cm ved løb, og det er hårdt for brystvævet, men heldigvis kan en god sports-bh reducere dette til under 2 cm. Samtidigt forebygger den strækmærker og slaphed af brystvævet.

7. Giver deodorant brystkræft?

NEJ! Det er en vandrehistorie. Det samme gælder i øvrigt mælk, barbering under armene eller en stram bh. Ingen af delene øger risikoen for brystkræft.

8. Sympatiske sløjfer

Den symbolske lyserøde sløjfe (Pink Ribbon) blev skabt af afdøde Evelyn Lauder i 1992. Bærer du sløjfen, viser du, at du støtter kampen mod brystkræft. Pst! Vidste du i øvrigt, at den lyseblå sløjfe støtter mænd med prostatakræft?

9. Dine helt egne

Brysternes størrelse og form varierer fra kvinde til kvinde. Arvelighed, men også kropsvægt, alder og din hormonbalance (bl.a. graviditet og overgangsalder) spiller ind. Et gennemsnitligt bryst vejer 200 gram.

10. Blodprøve afslører kræft

Danske forskere har fundet den sammensætning af stoffer i blodet, der gør det muligt at afsløre brystkræft. Blodprøven skal supplere mammografiscreeningerne og gøre det nemmere at opdage sygdommen i tide.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål, du ikke tør stille en kvinde med store bryster. Nu har vi gjort det for dig

11. Vidste du …

at dine bryster indeholder mellem 4 og 18 mælkekirtler med hver sin mælkegang?

12. Brystorgasme ....?

Jo, det er muligt at få orgasme blot ved kærtegn af brysterne og især brystvorterne. Både hormonelt og via nervebaner er der nemlig direkte forbindelse mellem brystet og dine kønsorganer, og når brystvorterne stimuleres, sker der samtidigt en reaktion i underlivet.

13. Positive screeninger

Ved de rutinemæssige screeninger af kvinder mellem 50 og 69 år, får hele 95- 98 pct. at vide, at der ikke er fundet tegn på kræft.

14. Dine bryster elsker rugbrød

Alkohol, overvægt og arvelighed har indflydelse på brystkræftrisikoen, men kosten er også en vigtig spiller. Særligt kost, der er rig på kostfibre, virker forebyggende, da fibrene nedsætter niveauet af hormonet østrogen, der er en kendt risikofaktor. Bare 25 gram fibre dagligt har en effekt, hvilket svarer til én portion havregryn, 2 stk. rugbrød, 2 stk. frugt og 200 gram grøntsager.

LÆS OGSÅ: Så meget skal du bevæge dig - og 8 andre ting du skal vide om brystkræft

15. Er du glad for dine bryster?

Ifølge en undersøgelse i International Journal of Sexual Health er 70 % utilfredse med deres brysters udseende.

16. Yoga hjælper overlevere

Ifølge en amerikansk undersøgelse kan yoga forbedre livskvaliteten for kvinder, der har overlevet brystkræft. Kvinderne bliver gladere, får mere energi og sover bedre.

17. Flere får fjernet raske bryster

Antallet af danske kvinder, der ønsker at få fjernet begge bryster for at undgå brystkræft som følge af det særlige BRCA-gen, er mere end femdoblet på fem år.

18. Et uens par

Det er helt naturligt, at bryster ikke er symmetriske. Ofte er det ene lidt større end det andet.

19. 7 ting der nedsætter risikoen for brystkræft

1. Hold igen med alkohol

2. Pas på vægten

3. Dyrk motion

4. Skod smøgerne

5. Spis groft, grønt og varieret

6. Am dine børn – gerne længe

7. Pas på hormonerne

20. Amning giver ikke hængebryster

Det er faktisk ikke amningen, men derimod graviditeten, der giver hængebryster. Vægtstigningen under graviditeten får nemlig ligamenterne (en slags ledbånd) til at strække sig, og det kan få brysterne til at hænge. 

Kilder: Kræftensbekæmpelse.dk, netdoktor.dk, cancer.dk, sundhedsguiden.dk, Statens Serum Institut

Støt brysterne

Oktober er som bekendt international brystkræft-måned, og Kræftens bekæmpelse sætter for 10. år i træk fokus på sygdommen med kampagnen Støt Brysterne. I år bliver lørdag d. 7. oktober lyserød med et væld af forskellige aktiviteter og happenings over hele landet. Se stoetbrysterne.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryster og Kræft