Få 21 tip til en sund sommer
gallery

Få 21 tip til en sund sommer

16. Agurkestave og misodip til alkohol


Det er en klassiker at drikke mere vin og øl i ferien. Og lige så klassisk at lade alkoholen få følgeskab af salte madvarer som f.eks. chips. Det kan ses på sidebenene, med mindre du vænner dig til, at skifte salteskruer og franske kartofler ud med agurkestave, bladselleri og misodip. Lav alternativt rodfrugtchips selv i ovnen eller rist nogle mandler på panden.- Marie Steenberger

21. Forkæl dit ansigt


En herlig dag på stranden ender desværre tit med lidt for meget sol og en stram og rød hud. Nu venter svie og afskalning. Med mindre du laver en hurtigreddende maske, der kan bruges på hele kroppen. Masken kan også bruges forebyggende.


Til en portion:

2 tsk. græsk yoghurt (fed)

2 tsk. flydende honning

Evt. 2-3 dråber æterisk lavendelolie.


Bland ingredienserne og påfør som ansigtsmaske. Lad den sidde i 10 min. og skyl af med lunken vand.


BONUS
Yoghurt har i mange hundrede år været anvendt som hudplejemiddel i bl.a. Indien og Pakistan. Dens naturlige indhold af mælkesyre angriber bakterier og snavs og efterlader huden ren og klar og virker samtidig kølende. Honning virker sårhelende, decinficerende og øger dannelsen af nyt væv.

Læs mere om eksperterne bag de gode råd her:
Få eksperternes sunde sommertip

9. Få et solidt morgenmåltid

Det er forfejlet at tro, at du taber dig af at spise som en fugl fra morgenstunden. Hvis morgenmåltidet ikke er mættende, så vil du i løbet af dagen opbygge så gevaldig en sult, at du kommer til at overspise senere. Og hvis du intet spiser først på dagen, så bliver din forbrænding i øvrigt også sat ned. Giv dig tid til at lave en omelet med avocado og tomat. Æggene er rig på proteiner, tomaten indeholder et plantestof, der er fuld af antioxidanter, som bl.a. beskytter mod kræft, og avocadoen er spækket med vigtige og sunde fedtsyrer, der giver en god mæthedsfornemmelse.     - Marie Steenberger

15. Find en ny rute


Samme cykeltur til arbejde, samme rute fra købmanden og hjem og samme rute på løbeturen. Når vi gør det samme hver dag, så har vi en tendens til at glemme at se de ting, som passerer forbi. Prøv derfor at løbe til venstre, når du går ud hoveddøren i stedet for som altid til højre, og opdag, hvordan du på grund af de nye omgivelser faktisk er i stand til at løbe lidt længere og være mere til stede i naturen.- Lærke Rau

 

18. Fine fødder


Lav et fodbad med havsalt, lavendelolie og blomster fra haven. Med blomsterblade strøet på vandoverfladen er det næsten som at sidde på en fin spa i Thailand. Du skal bruge en spsk. havsalt og fem dråber æterisk lavendelolie.

 

BONUS

Lavendel er de æteriske oliers universalmiddel. Den har bakteriehæmmende, bakteriedræbende og smertestillende egenskaber, der gør den værdifuld til behandling af sår og rifter, forbrændinger, blå mærker, bumser, allergi, insektstik og halsbetændelse. Psykisk virker lavendel beroligende, dulmende, antidepressiv og følelsesmæssigt afbalancerende.- Linda Myrberg

10. Udskift grillmenuen

Det er hurtigt og hyggeligt lige at smide en håndfuld pølser på grillen, men der er oftest også tale om en masse maskeret fedt i de her pølser. Gør det til en vane, at grille fisk og grøntsager i stedet. Fisk er magert kød, der indeholder sunde fedtstoffer og mættende proteiner. Pak fisken ind i folie, før den skal grilles. Eller invester i en fiskegrillrist.


- Marie Steenberger

7. Afslappende fodmassage  

Godt mod hovedpine, spændte muskler og lav energi. Leveren er det organ, der påvirkes mest af stress. En „overaktiv“ lever kan skabe migræne hovedpine, muskelspændinger og give lav energi. Tilbyd din elskede en fodmassage (eller endnu bedre: bed om en selv). Hvis du vil gøre massagen ekstra effektiv, så bland nogle dråber æterisk olie af appelsinblomst i din neutrale massage olie f.eks. mandelolie.


- Linda Myrberg

19.  Stå på hovedet


Du har sikkert ikke stået på hovedet, siden du var barn, så denne øvelse kan kræve lidt mental overvindelse først og måske et vattæppe at lande blødt på, hvis du tilter. Stå på hovedet op ad en væg og mærk blodet suse til hovedet og ny energi komme til kroppen. Stå maksimalt et par minutter. Drik derefter et stort glas koldt vand med citron i og mærk det kolde vand løbe ind i kroppen og rense ud.


- Lærke Rau

12.  Lav din egen is


Én is om dagen skader ikke, hvis du bare laver den selv. Blend f.eks. bananer, ymer, frossen frugt og gode olier sammen og frys smoothien ned i små isforme. Alternativt kan du skære en vandmelon ud i skiver og fryse dem ned. Ved optøning virker skallen som ispind. Det er også et hit at stikke en ispind i en banan, vende den i chokolade og dyppe den i kokos og så fryse ned.


- Marie Steenberger

5. Silkehud med jordbærscrub og honningScrub til 4 portioner:

1/2 kg økologisk rørsukker

½ bakke friske jordbær

2 spsk. flydende honning

½ dl neutral olie – f.eks. mandelolie.

Lav de friske jordbær til mos med stavblenderen. Vend sukker og honning i. Spæd op med olie til en grød – ikke for flydende.

Scrub’en kan bruges på hele kroppen. Start ved underbenene og skrub op imod hjertet i cirkelbevægelser. Hjælp hinanden på ryggen.

I ansigtet masseres den forsigtigt ind - og undgå øjenomgivelserne. Lad sidde i 10 minutter. Skyldes tilsidst af i bruser.

Ubrugt scrub kan opbevares i ca. 1 måned i en lukket beholder, da olien virker konserverende.BONUS


Jordbær er rige på c-vitamin, som er en naturlig antioxidant. Uraffineret rørsukker peeler huden, fordi der dannes en mild sukkersyre, som nænsomt fjerner døde hudceller og efterlader huden silkeblød og smidig.

 

- Linda Myrberg

1. Skru ned for kaffen


De fleste af os drikker store mængder kaffe hver eneste dag. For kaffe er jo lig afslapning eller godt, når man er stresset eller… Desværre er kaffe vanddrivende og ikke godt i varmen, ligesom kaffe af lattetypen koster i kalorieregnskabet – med mindre du lige husker at bruge minimælk eller skummetmælk. Kaffe indeholder desuden bitterstoffer, der giver os lyst til chokolade, derfor mindsk fristelsen ved at holde kaffeforbruget nede på to kopper om dagen og drik så ellers grøn te, som tager noget af sukkertrangen.

- Maria Steenberger


Læs også: Se 10 veje til mere overskud

13. Detox shotNår din mave bliver sur oven på lidt for eksotisk mad eller bare for meget rosévin, grillmad og flødeis, er redningen nær i form af „Sort of Coal’s“ kulpulver „Kuro Powder“. Hæld et halvt brev pulver direkte i munden og skyld ned med masser af vand. Det hjælper hver gang. Pulveret kan også bruges som detox shots under en festlig middag for at undgå tømmermænd dagen efter. Bland et brev op med f.eks. æblejuice og server sorte kulshots for dine gæster – et altid super sjovt indslag og stor taknemmelighed dagen efter. Et brev passer til to personer.

 

BONUS

Kul er i alle traditioner og kulturer blevet brugt til at absorbere giftstoffer. Kul bruges mod madforgiftning på hospitalerne. Kuro Powder virker efter samme princip, men er et renere produkt lavet af økologiske egeskove og er naturligt fri for usund sod m.m.- Linda Myrberg

 

17. 10 minutters wake up call

Det kan være lidt af en dræber hele dagen at skulle tænke på, at du også bør træne eller være fysisk aktiv ud over det sædvanlige. Løsningen er selvfølgelig at gøre det til en god vane at starte dagen med sved på panden. Og det er en overskuelig vane, hvis træningsritualet ved morgentide højst varer 10-15 minutter. På den tid kan du f.eks. lave 10 armstrækninger, 10 mavebøjninger, 10 rygbøjninger og 10 jumpsquat (også kaldet englehop). Det lyder ikke af meget, men bare vent. Der skal ikke mange uger til, før du tydeligt vil kunne se resultater. Og helt får lyst til at afslutte dagen på samme vis.- Lærke Rau

8. Strammere mave og balder med terrasseøvelser


Stå i planken, dvs. hænder og fødder i jorden. Løft kroppen op som en planke. Hold maven ind og spænd op i ballerne. Gå så „ned“ på albuerne og op på hænderne igen – gentag 3 x 10 gange.

Husk at hænderne skal være placeret lige under skulderne.

Stå lidt bredere med fødderne – stadig i planken –  og løft venstre ben og højre hånd ud i luften, stræk både ben og arm godt ud. – Skift til andet ben og arm.

Gentag så mange gange du orker.


- Linda Myrberg

6. Taknemmlighedskick

Start dagen med at skrive 10 ting ned, som du er taknemmelig for, mens du samtidig strækker kroppen igennem. Det kan være alt fra at være taknemmelig over dit gode helbred, til at du skal på stranden, spise en dejlig morgenmad til at din kæreste elsker dig. Ved at starte så positivt er du i en stemning, der med garanti vil præge resten af dagen.


- Lærke Rau

4. Drop de lette salater


Grønthandlerens hylder bugner af saftigt frugt og grønt, og salater er både skønne at skue, spise og slankende. Men, ikke hvis du hver dag går efter at spise lette salater, for de indeholder ikke nok næringsstoffer til at holde kroppen mæt i lang tid. Sørg for at få masser af nødder, kalkun, kylling og bønner med i salaten, så den ikke blot virker som et mellemmåltid, men et reelt måltid.


- Marie Steenberger

2. Udrensende og opløftende drink


Denne drik er inspireret af Roberts De Niros luksushotel på Manhattan „Greenwich Hotel and Spa“. Den er helt vidunderlig frisk på grund af ingefæren og agurken – perfekt efter en varm dag eller en hård omgang træning. Den kan også pimpes op med et skvæt champagne, hvis der skal være fest. Ingefær virker varmende og stimulerende og agurk kølende i kroppen, så kroppen kommer fuldkommen i balance af at drikke den.

 

Til en kande skal du skal bruge:

2-3 cm skrællet ingefær.

½ vasket agurk.

2-3 spsk. sødt, f.eks. birkesød, lys sirup, acavesirup eller honning. Smag lidt til, hvis du vil have den sødere.

¼ lime eller citron.

danskvand

mynte til pynt.


Kom alt undtaget boblevandet og mynte i en blender og miks. Hæld op i glas, ca. 3 cm, og fyld på med danskvand, isterninger, og pynt med mynte.  Hvis du vil have den som drink, sigt da frugtkødet væk og byt halvdelen af danskvandet ud med champagne.

 Læs også: Sådan får du bugt med bulerne
BONUS


Ingefær siges have en gavnlig effekt på fordøjelsen, immunforsvaret og virke bakteriehæmmende i kroppen. Agurk består af 96% vand. Planten selv drikker ca. 1 liter vand om dagen og optager gode mineraler – vand i frugt og grønt har en anden molekylestruktur end almindeligt vand og optages nemmere i kroppen.


- Linda Myrberg

3. Undgå træthed


70% af vores energi kommer fra vejrtrækningen. Lav de her to simple øvelser dag og aften, så får du boostet din energi på verdens sundeste måde.


– Sid på en god stol og lad armene mødes bag ryglænet. Skyd brystet frem, læg hovedet tilbage og træk vejret langsomt helt ned i maven. Fortsæt til du når til ti.


– Sid på knæ og læn dig frem så armene hviler i gulvet foran dig, kig lige ud. Træk vejret ud og ind gennem næsen 6 gange. Læg mærke til, at du kan mærke, hvordan siderne udvider sig.


- Linda Myrberg

Læs også: Bliver du tyk af de her 10 ting?

14. Dulm følelserne med andet end mad


Statistikker viser, at det især er i ferieperioder, at vi bliver skilt. Pludselig har vi tid til at kigge kæresten og manden i øjnene og reflektere over forholdet. Og det er måske ikke så positive tanker, der kommer frem. Dét betyder desværre også, at mange af os dulmer følelserne med mad og især søde sager. Husk dig selv på, at handle aktivt på dine tanker og følelser med andet end mad – det kan f.eks. være snakke med veninden eller ved at løbe en god lang tur.- Marie Steenberger

20. Udvid hyggen

Ja, det kan være svært at hygge sig uden en kage eller en pose chips, når venner og familie kommer forbi. Og svært bare at holde det på et stykke kage eller en håndfuld chips. Vær opmærksom på din overspisning og prøv også at udvide hyggebegrebet, så det ikke per definition hænger sammen med mad, men på de mennesker du er sammen med.- Marie Steenberger

11. I den varme stol


Tag en stabil stol og gå op og ned på sædet i tre minutter i raskt tempo. Mærk pulsen stige og lår og baller arbejde. Lav derefter 20 squat, hvor du lige sætter dig ned og snitter stolens sæde, inden du rejser dig igen – mærk ballerne blive strammet op. Slut af med 10 englehop, der får pulsen til at stige igen og blodet til at suse gennem kroppen.


- Lærke Rau

Det kan godt være svært at holde den slanke linje, når kalenderen viser sommerferie, sol og drinks i skyggen. Hvis du er en af dem, som godt kunne bruge nogle tips til at komme igennem sommeren uden helt at miste bikinifiguren, så læs med her. Vi har nemlig samlet 21 tips til en sund sommer.

Læs om eksperterne bag de gode råd:
Få eksperternes sommertip