de bedste slankekure
Foto: Peter Nørby

de bedste slankekure

3 kvinder fortæller: Her er vores bedste kur

Først lidt på, så lidt af, og så lidt på igen. Julie, Janne og Kristine har tilsammen prøvet utallige kure i jagten på en stabil vægt. Ved hjælp af sund kost med fastedage, en nyforelskelse i træning og en kickstart med Nupo til en sundere livsstil har de hver især fundet den vægttabsvej, der virker for dem.

„Jeg kan styre mit liv med 5:2”
Janne Andersen, 34, har kæmpet med vægten i det meste af sit voksenliv og særligt med at holde den stabil, når hun nåede det ønskede tal. Med 5:2-kuren har hun endelig fundet den vej, der kan få kiloene af og vægten i balance.

NAVN: Janne Andersen.
ALDER: 34 år.
JOB: Marketingchef.
PRIVAT: Har en kæreste.

Fortæl, hvorfor du gerne ville tabe dig?
- Jeg har hele tiden syntes, jeg har haft et par kilo for meget, og jeg ville gerne føle mig ordentligt tilfreds med min krop. Jeg har været typen med svingende vægt hele mit voksenliv, og jeg har aldrig kunnet stabilisere min vægt og leve fornuftigt med det. Så snart jeg kommer ind i en stresset periode, glemmer jeg de sunde vaner, og det går først og fremmest ud over maden.

Hvad gik din kur ud på?
- Kuren er en 14-dages kur med en kombination af fem dage med en kost med lavt kulhydratindhold og to moderate fastedage med et indtag på 500 kalorier. Der er forskellige forslag til, hvad du kan spise til måltiderne, så du kan mikse kostplanen, som du vil. Samtidig har jeg været på madlog.dk for at holde styr på mit kalorieindtag og fordelingen mellem kulhydrat, protein og fedt. Der er stor forskel på kalorieindtaget, om du spiser en banan eller et stykke melon. Endelig har jeg trænet tre gange om ugen.

Hvor hurtigt så du de første resultater?
- Øjeblikkeligt. Efter den første fastedag tabte jeg et kilo, og det er sindssygt motiverende at se så hurtigt et resultat. Mit mål var at kickstarte et vægttab, så jeg fik motivationen til at gøre en indsats for at forblive sund bagefter, og det har virket. Jeg tabte 3,5 kilo på de 14 dage og er siden fortsat på egen vis.

Hvad har været det sværeste ved kuren?
- Nogle dage var hårde, hvis jeg fokuserede på sulten. Jeg kunne have de vildeste cravings kl. 20, hvis jeg havde spist mit sidste måltid kl. 17, men så gjaldt det bare om at holde mig i gang eller drikke en kop te, så jeg ikke tænkte på sulten. Jeg fandt hurtigt ud af, hvad jeg skal spise på fastedagene for at komme fornuftigt gennem dagen, f.eks. skyr, grønsager og hytteost, og så kan jeg sagtens have en almindelig hverdag. Men jeg dyrker ikke hård træning kl. 17, hvis ikke jeg har spist i løbet af dagen.

Hvorfor er netop denne kur den rigtige for dig?
- Jeg har tidligere prøvet en masse forskellige kure, men jeg kan ikke lide at føle mig begrænset. Det er vigtigt for mig ikke at gå på kompromis med at spise ude eller tage til pressearrangementer og receptioner, som er en stor del af mit job, og her passer den her kur perfekt. Efter de 14 dage har jeg nu lavet min egen variant, hvor jeg fortsat kan leve mit almindelige sociale liv med at spise ude og tage til middag hos venner og få et glas vin, hvis jeg så bare tager et par dage, hvor jeg faster moderat.

Hvad har det betydet for dig at finde den rigtige kur?
- Jeg har altid godt kunnet tabe mig med forskellige kure, men bare ikke formået at leve med en stabil vægt i hverdagen. Det giver mig en tryghed, at jeg nu ved, jeg har styr på det. Jeg er i kontrol i forhold til mit madindtag og træning, og jeg ved, at jeg kan tillade mig lidt mere på nogle dage, når jeg tager en fastedag bagefter. I dag vejer jeg mig hver dag, selvom nogen mener, det er en dårlig ide, men på den måde kan jeg holde vægten, fordi den aldrig løber løbsk. Er der sneget sig lidt på, tager jeg en fastedag, og så er jeg tilbage. Jeg smider mellem 800-1000 gram på en fastedag, og så kan jeg spise lidt mere på nogle af de andre dage.

Hvordan har du det i dag i forhold til før kuren?
- Det giver mig bedre selvfølelse at have en sund og stærk krop, og at jeg kan passe mine jeans ordentligt. Det giver glæde og overskud. Jeg har lært min krop at kende i forhold til, hvad jeg kan og ikke kan tillade mig, og kosten er blevet en naturlig del af den måde, jeg lever på. Jeg er blevet motiveret til at træne mere, og det giver mig en tilfredshedsfølelse, at jeg gør noget godt for mig selv. Jeg fortsætter det sunde liv, og har der været lidt for mange middage, fødselsdage eller for meget rosévin, har jeg nu et værktøj, jeg ved, virker.

HVAD VAR DET BEDSTE VED KUREN?
- Der er ikke noget hokuspokus ved kuren.
- Den har været nem at gå til, fordi jeg ikke skulle ud og have fat i madvarer, som jeg ikke kendte til eller pludselig spise noget, jeg ikke kunne lide. Jeg har kunnet spise de madvarer, jeg havde i mit køleskab, blot kombineret ud fra kurens plan.
- Den er meget nem og fleksibel, fordi du selv vælger, hvilke dage du vil faste.

„Motion er blevet min livsstil”
En dag gik det op for 28-årige Kristine Moth, at hun ikke var så slank, som hun følte sig. Det fik hende til at begynde at dyrke motion og har siden ledt til en helt ny livsstil og 12 kilo mindre på vægten.

NAVN: Kristine Moth.
ALDER: 28 år.
JOB: Uddannet sygeplejerske og i gang med en sundhedsfaglig kandidatuddannelse på SDU.
PRIVAT: Har en kæreste.

Hvorfor ville du tabe dig?
- I gymnasiet var jeg ikke tyk, men derefter begyndte jeg langsomt at tage på. Jeg var i et længere forhold, hvor jeg fik lidt for mange kærestekilo ved bl.a. at ligge og spise slik på sofaen. En dag sagde en bekendt til mig, at hun ikke så mig som en slank person, og da gik det op for mig, at jeg havde taget på. Jeg så egentlig mig selv som tynd, for det havde jeg altid været, men mit udseende hang ikke sammen med, hvordan jeg følte mig. Så jeg bestemte mig for at gøre noget.

Hvad gik din kur ud på?
- Jeg har aldrig rigtig dyrket motion, men for nogle år siden ville jeg gerne blive hurtigere til at løbe, så jeg begyndte at træne i Fitness World. Her begyndte jeg på et hold hos Sara Jin Schmidt (træner og blogger på healthyskinnybitch.dk, red.) og blev bidt af det. Efter at have trænet et godt stykke tid stoppede jeg med at tabe mig, så jeg meldte mig til en måneds bootcamp, som Sara kørte. Ved at få lidt kostvejledning ind over og træne endnu mere kom jeg i rigtig god form. I dag træner jeg fire til seks gange om ugen, en blanding af puls og styrke, stram op, spinning og løb.

Hvor hurtigt så du en effekt?
- Meget hurtigt. Det er tre år siden, jeg rigtig startede med at tabe mig ved at træne. I starten tabte jeg mig et kilo om måneden, og så accelererede det, jo mere jeg trænede. Efter et stykke tid ramte jeg en mur, hvorefter jeg så fik kosten ind over, og så gik vægten lidt ned igen. I alt har jeg tabt mig 12 kilo, efter jeg er begyndt at træne. I dag er jeg der, hvor jeg gerne vil være, og jeg træner ikke længere for at tabe mig, men fordi det giver mig et kick.

Hvad var det sværeste ved kuren?
- Bootcampen var et rigtig hårdt forløb, fordi der var så meget intervaltræning. Jeg følte flere gange, at jeg var ved at falde ned af løbebåndet og ikke ville gennemføre, men da det sluttede, viste testen, at jeg var blevet markant bedre siden starten. I dag er det hårdeste, at formen forsvinder så hurtigt, hvis jeg holder en pause, så skal jeg lige op på hesten igen.

Hvorfor er netop denne kur den rigtige for dig?
- Fordi det er blevet en livsstil. Når jeg tidligere har været på kur, har jeg kun tænkt på, at jeg skulle tabe mig, men nu tænker jeg mest på, at jeg skal ned og træne og have det sjovt. Vægten er blevet sekundær. Jeg har prøvet en masse slankekure, blandt andet Nutrilet og Atkins, men det virker ikke for mig. Hver gang jeg er begyndt at spise normalt igen, har jeg taget på. Jeg kan ikke holde vægten ved kun at spise sundt ? jeg skal også dyrke motion.

Hvad har det betydet for dig at finde den rigtige kur?
- Det er en helt ny livsstil, og jeg er et helt andet menneske nu. En stor del af mit liv drejer sig om træning, og hvor det før var en sur tjans, sætter jeg nu meget tid af til det, så det har ændret mit liv. Hvis noget går mig på, kan jeg løbe en tur eller træne med de andre piger, så virker det hele mere overskueligt igen. Når jeg pisker mig selv igennem en hård time, er der ikke tid til at tænke på andet end det, så det er også blevet en slags terapi for mig.

Hvordan har du det i dag i forhold til før, du startede på kuren?
- Jeg har det meget bedre, fordi jeg er mere glad. I dag kan jeg overskue mange flere ting, end jeg kunne tidligere, fordi motionen giver mig overskud. Min krop er blevet sund og stærk, og jeg kan mærke det på min forbrænding. Hvis jeg sammenligner mig i dag, med før jeg trænede, så er jeg næsten to forskellige personer. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle løbe eller træne så meget, så det er et helt andet liv, jeg lever nu, men det er helt sikkert ændret til det bedre.

HVAD VAR DET BEDSTE VED KUREN?
- At jeg fandt ud af, at motion kan være socialt. Tidligere trænede jeg kun, fordi jeg følte, at jeg skulle, men det er rent faktisk sjovt.
- Jeg har opdaget, at jeg kan styre mit humør ved hjælp af motion. Jeg var meget ked af det, da jeg på et tidspunkt brød med min kæreste, men jeg fandt ud af, at jeg fik det bedre af at løbe en tur.
- Det driver mig også, at jeg kan udfordre mit indre konkurrencemenneske. Hvor jeg tidligere bare gerne ville løbe fem kilometer, har jeg nu løbet fem halvmaratoner, fire Nordic Race-løb, og jeg træner til maraton.

„Nupo gav mig kontrol over min vægt”
Radiovært Julie Bundgaard, 40, har tabt sig 14 kilo ved at lægge sin livsstil om. Hun kickstartede vægttabet ved hjælp af en Nupo-kur på seks uger og træning og gjorde kuren til et projekt, som hun delte med sine lyttere.

NAVN: Julie Bundgaard.
ALDER: 40 år.
JOB: Radiovært på Radio 100 på programmet „Morgenshowet med Julie Bundgaard”.
PRIVAT: Har en kæreste og er mor til Mila på tre år og Walter på to år.

Hvorfor ville du tabe dig?
ƒ- Jeg har været igennem to graviditeter på to år og tog 35 kilo på begge gange. Imellem første og anden graviditet manglede jeg at tabe 10 kilo, og da jeg bagefter havde en diskusprolaps, var det svært at komme i gang. Men vægten hæmmede mig, så jeg ikke havde energi til at lege med mine børn, og sådan ville jeg ikke være som mor. Da jeg i år rundede 40 år, skulle der ske noget, så jeg gjorde min kur til et projekt i radioen. Det betød, at jeg ikke kunne stikke af, og det blev en test af min disciplin. Jeg er normalt ikke særlig disciplineret, så det har været så positivt at opleve, at jeg faktisk har haft viljestyrken til at gennemføre.

Hvilken kur har du fulgt?
ƒ- Jeg blev kontaktet af Nupo, som foreslog mig at prøve deres kur. Den er opfundet af læger på Hvidovre Hospital og er beregnet til folk, som skal tabe sig inden en operation. Kuren består af seks kaloriefattige shakes, som du drikker i løbet af dagen, og de dækker dine behov for vitaminer, mineraler og fibre. Jeg gik fra et kalorieindtag på 3000 kalorier om dagen til kun 700. Det var en stor hjælp for mig, så jeg kunne spise noget med min familie. Samtidig trænede jeg tre gange om ugen.

Hvor hurtigt så du en effekt?
ƒ- Jeg tabte to kilo på den første uge og derefter mellem et og halvandet kilo om ugen. Der var en enkelt uge, hvor jeg tabte tre kilo, men der trænede jeg også helt ekstremt. Jeg kunne hurtigt se vægttabet i både mit ansigt og på min krop.

Hvad har været sværest?
ƒ- Det er lidt ligesom, når man stopper med at ryge. Lysten til usunde ting kommer, men fordi jeg oplevede så gode resultater hurtigt, ville jeg ikke smide det på gulvet for en stang chokolade. Det var også underligt ikke at tygge særlig meget, fordi man er så vant til det. Det betød til gengæld, at jeg opdagede, at jeg normalt er en kæmpe snackspiser. Der røg lige en skive pålæg ind her og en kanelsnegl der, og fordi jeg møder så tidligt til morgenradio, nåede jeg ofte seks kopper kakao, inden der kom morgenmad i kantinen. Så jeg indtog 1200 kalorier, inden dagen overhovedet var i gang.

Hvorfor er denne kur den rigtige for dig?
ƒ- Af to grunde. For det første er jeg ikke et madøre, jeg skal bare lave noget mad, der er hurtigt og nemt, og som mine børn gider at spise, så det var ikke et problem for mig at undvære mad. For det andet passede det godt til mine arbejdstider, fordi det er så svært med morgenmad på den tid af døgnet.

Hvad har kuren betydet?
ƒ- Jeg har tabt mig 14 kilo, og det er jeg så glad for. De otte kilo tabte jeg på Nupokurens seks uger, og de resterende er røget i løbet af de næste to måneder. Jeg har taget den store pukkel ved at tabe de mange kilo, og nu er det et spørgsmål om vedligeholdelse. Jeg kan nu kontrollere min vægt, fordi jeg ved, det virker.

Hvordan har du det i dag?
ƒ- Meget, meget bedre. Før lød mine knæ som en grusgrav, når jeg bukkede mig ned, alting er blevet nemmere, jeg har et bedre overskud til mine børn, og jeg er glad for at se mig selv i spejlet igen. Jeg undrer mig stadig, når jeg ser mig selv. Tænk, at jeg gjorde det. Mig der altid har haft rygrad som en regnorm. Det giver en kæmpe stolthed.

HVAD VAR DET BEDSTE VED KUREN?
- At jeg ikke skulle købe alt muligt ind og tilberede det. Det er bare noget pulver, du ryster og drikker, og så har du de ti sunde brikker ved siden af.
- At den har fået mig til at se på mad på en helt ny måde, for selvfølgelig skal de nye kostråd holdes ved lige bagefter, så det har været en livsstilsændring for mig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab, 5:2 kuren, Træning og Nupo