spis og træn dig yngre på 6 uger
Foto: Michael Jepsen

spis og træn dig yngre på 6 uger

3 kvinder tester: Kan du spise og træne dig yngre på 6 uger?

Tænk, hvis man selv kunne bestemme sin alder … Ja, men det kan du faktisk. Mød Anja, Katinka og Marianne, som på bare seks uger med sundere vaner allerede har fået en yngre og stærkere krop. Se hvordan, og få ekspertens bedste råd.

VÆGTEN STYRER IKKE MIT LIV LÆNGERE
Anja, 36, har været slave af vægten i mange år, men seks uger med sukkerstop og nye træningsvaner har givet hende langt mere energi og meget slankere talje.

Navn: 
Anja Elnif Fagerlund
Alder: 
36 år
Job: 
Chefsekretær i Odense Kommune
Privat: 
Bor alene med sine tvillinger på fem år
Højde: 
168 cm
Vægt: 
80 kg
Sport: 
Løb og holdtræning
By: 
Odense

SE OGSÅ: De bedste genveje til en tårnhøj forbrænding

ANJA FØR TESTEN
Kost
– Jeg spiser ret fornuftigt til hovedmåltiderne og går op i at få en sund og varieret kost. Typisk skyr med mandler til morgenmad, fuldkornsbrød med pålæg eller salat til frokosten og noget kød og grønt til aften. Grønsager og frugt fylder meget i min hverdag, men jeg drikker nok alt for lidt vand. Højst en halv liter om dagen. Til gengæld drikker jeg rigtig meget kaffe, seks til syv kopper om dagen. Jeg drikker sjældent sodavand og vin.
Søde sager
 – Får jeg en del af. Alt fra pålægschokolade til morgenbrødet på arbejde, kage til et møde eller chokolade om eftermiddagen til at tage den værste træthed. Det er værst om aftenen i de uger, hvor jeg har børnene. Når de er puttet, og jeg lander med en kop kaffe foran fjernsynet, så ryger der næsten altid noget ned.
Motion
– Jeg synes, jeg er ret aktiv. Jeg cykler ni kilometer på arbejde hver dag. Jeg løber også fem kilometer tre gange hver anden uge, når børnene er hos deres far. I ugerne, hvor de er hos mig, har jeg ikke mulighed for at komme ud at løbe.

MIN STØRSTE UDFORDRING
– Jeg håber at få mere sundhed ind i de uger, jeg har børnene, for her halter det. Jeg vil gerne tabe mig, men synes ikke, at der sker noget, selv om jeg spiser ret sundt og er fysisk aktiv. Så jeg håber, at der også kommer gang i vægttabet.

SE OGSÅ: 12 nemme tricks, der virker: Snyd din sukkertrang

ANJA EFTER TESTEN
– Jeg føler mig meget stærkere og sundere, og jeg har det bedre. Maven er ikke så oppustet, og der er faktisk røget 10 centimeter i omkreds. Mit energiniveau holder sig stabilt dagen igennem, så jeg ikke får sukkercravings om aftenen, for jeg er helt stoppet med at spise sukker. I starten havde jeg abstinenser i form af massiv hovedpine og træthed, men det gik over.
– Jeg har været meget frustreret over, at der ikke skete noget på vægten, men jeg kan jo godt se, at der er sket en masse med min muskelmasse, kondital og fedtprocent. Det er skuffende, at jeg kun har skåret et år af min bodyage, men jeg skal tabe mig mere, hvis den skal falde yderligere, og man taber sig ikke 10 kilo på seks uger, så jeg må have lidt tålmodighed.
– Til gengæld er jeg kommet i gang med at styrketræne tre gange om ugen og har fået nogle muskler på. I ugerne uden børn træner jeg i fitnesscenter. I ugerne med børn laver jeg mine øvelser på stuegulvet foran computeren – og børnene er med. Jeg er faktisk ret godt tilfreds med mit resultat, og jeg vil forsøge ikke længere at lade mig styre af tallet på vægten.

EKSPERTEN OM ANJA
– Anja er overvægtig ud fra tallene, men hun er faktisk ret sund – og sundere end en undervægtig person, der bevæger sig mindre. Anjas kondital er okay, hun bevæger sig en del, og hun spiser fint varieret. Hendes største problem er helt klart sukkerindtaget. Hun får for meget, og det ødelægger hendes blodsukkerniveau, så hun får mere lyst til at småspise. Anjas fedtprocent er også for høj, så hun vil primært kunne hente nogle år på sin bodyage ved at forbedre sit kondital og sænke fedtprocenten.
– Anjas bodyage har ikke rykket sig markant på de seks uger, og det skyldes formentlig, at hun ikke har fået styrketrænet hårdt nok. Men til gengæld har hun tabt en masse fedt, øget sin muskelmasse og fået nogle nye, gode vaner med mindre sukker og regelmæssig træning. Der er virkelig sket noget.

SE OGSÅ: Styrketræning slanker både i kilo og omfang 

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
1. Spise mindre portioner generelt
2. Fjern sukker fra din kost
3. Dyrk motion hver uge. Der findes gratis træningsprogrammer på motion-online.dk. De kan laves hjemme i stuen, hvis du har svært ved at finde tid til træning.
4. Kombiner løbetræning med styrketræning. Det øger din fedtforbrænding og muskelmasse

ANJAS RESULTAT
Bodyage: Før: 36 år, Nu: 35 år, Minus: 1
Vægt: Før: 82,3 kg, Nu: 80,7 kg, Minus: 1,6 kg
Fedtprocent:
Før: 35,8, Nu: 30,9, Minus: 4,9
Kondital: Før: 36, 5, Nu: 38, 5, Plus: 2


FARVEL TIL SUKKERTRANGEN
Marianne, 47, lader sig let friste, og især om eftermiddagen er sukkertrangen slem. Med intensiv træning og flere grove kulhydrater er hendes krop blevet fire år yngre, og både vægt og fedtprocent er faldet markant.

Navn: Marianne Saabye
Alder: 47 år
Job: Frisørfaglærer og vejleder på CPH West
Privat: Bor sammen med sin mand og tre sønner på 12, 17 og 20 år
Højde: 167 cm
Vægt: 82,8 kg
Sport: Crossfit
By: København


MARIANNE FØR TESTEN
Kost
Jeg spiser relativt sundt, men lader mig også nemt friste. Jeg elsker fest, sociale arrangementer og hygge, hvor der jo tit er masser af lækkerier, og jeg siger ikke nej tak. Morgenmaden er med skyr og frokosten med masser af grønsager, fisk eller kød. Men jeg er god til at forkæle mig selv, og når jeg kommer hjem fra arbejde, skal jeg lige belønne mig selv med chokolade og en ostemad. Jeg drikker to liter vand, to kander te og tre kopper kaffe med mælk og sødemiddel hver dag. Jeg drikker aldrig sodavand og sjældent alkohol.
Søde sager
Får jeg hver dag. Chokolade, slik og kage, det hele. Sukkertrangen kommer om eftermiddagen og aftenen. Sammen med følelsen af, at nu skal jeg lige belønne mig selv, og jeg diskuterer med mig selv, om jeg kan nøjes med et æble, men som regel synes jeg, at jeg har fortjent noget mere. Det kan også være efter aftensmaden med frugt, slik eller is.
Motion 
– Jeg går til crossfit to-tre gange om ugen, og jeg cykler til og fra arbejde i al slags vejr. Jeg er ret aktiv, jeg går lange ture, og jeg står på ski om vinteren.

SE OGSÅ: Sådan bekæmper du din sukkertrang

MIN STØRSTE UDFORDRING

– Jeg lader mig for let friste. Jeg kan nemt overtales til alt, der indebærer mad, hygge og socialt samvær. Jeg er på ingen måde ked af mit udseende, men jeg burde tabe mig et par kilo. Det vil også være godt for mig at blive bedre til at tøjle den søde tand.

MARIANNE EFTER TESTEN
– Sikke et kick. Hvor er det fedt at reducere fedtmængden i kroppen så meget på kun seks uger. Jeg er overrasket over, hvor få ændringer der skal til, og hvor meget der kan ske på så kort tid. Det har krævet noget logistik at indarbejde en times effektiv motion hver dag mellem arbejde og børn, men det er lykkedes. Jeg har dyrket crossfit fire gange om ugen og løbet de andre dage.
– Det var lidt angstprovokerende for mig at skulle spise flere kulhydrater, selv af den grove slags, fordi jeg ellers har prøvet at holde igen med dem. Men det har været vildt at opdage effekten, mit blodsukker er mere stabilt, og jeg har klaret mig med nødder, rosiner eller lidt 85 pct. mørk chokolade. Det har heller ikke været nødvendigt at belønne mig selv med chokolade og ostemadder, for belønningen er i stedet kommet med rosende kommentarer fra venner og kollegaer.

SE OGSÅ: Fokus på kulhydrater: Gør brød og pasta dig tyk? 

EKSPERTEN OM MARIANNE
– Marianne har på bare seks uger sænket sin bodyage med fire år og sin fedtprocent fra 30 til 20 procent. Det er meget flot, og hun må virkelig have arbejdet hårdt for det. Før sprang hun morgenmaden over og spiste generelt for få kulhydrater, hvilket forklarer hendes sukkertrang. Men den har hun også fået styr på nu, fordi hun har spist flere grove kulhydrater, som holder hendes blodsukker mere stabilt.

EKSPERTENS BEDSTE RÅD
1. Dyrk intensiv motion en time om dagen (cykling til arbejde tæller ikke med)
2. Spis en solid morgenmad, gerne en god fuldkornsgrød
3. Spis flere kulhydrater for at få energi til træning og holde sukkertrangen i skak
4. Hold dig til hovedmåltiderne, og undgå at snacke imellem
5. Fjern sukker fra din kost

SE OGSÅ: Fokus på morgenmad: Får du en god start på dagen? 

MARIANNES RESULTATER
Bodyage:
Før: 42 år, Nu: 38 år. Minus: 4  
Vægt: Før: 82, 8 kg, Nu: 79, 2 kg, Minus: 3,6 kg
Fedtprocent: Før: 30,1, Nu: 20,3, Minus: 9,8
Kondital: Før 32,9, Nu: 35,5, Plus: 2,6 


Min krop er blevet fast og flot
Katinka, 48, mistede glæden ved sin krop, da hun gik i overgangsalder. Men under testen fandt hun den igen – sammen med lysten til at dyrke dans, løb og yoga, som har gjort hende fem år yngre på bare seks uger.

Navn: Katinka Bukh.
Alder: 48 år.
Job: Grafisk designer.
Privat: Bor sammen sin kæreste.
Højde: 172 cm
Vægt: 63,5 kg
Sport: Vinterbadning.
By: København.


KATINKA FØR TESTEN
Kost
– Jeg synes, jeg spiser sundt. Morgenmaden er havregrød eller Wasa Sport knækbrød med pålæg. Frokost er typisk grønsager med kød og en skive rugbrød. Jeg spiser mange grønsager, men drikker ikke ret meget vand. Jeg får tre-fire store kopper kaffe med mælk i løbet af en dag. Sodavand rører jeg aldrig, men får et glas hyggevin cirka hver anden dag. I weekenderne drikker jeg et til to glas vin.
Søde sager
– Jeg er ikke en slikmund, og hvis vi får dessert, er det ofte bare frugt. Jeg kan godt lide lidt mørk chokolade eller et stykke kage, men kun i små mængder og kun i weekenden.
Motion
– Jeg får ikke rigtig dyrket motion. Jeg knokler med haven hver weekend, når vi er i sommerhus, og jeg cykler til og fra arbejde hver dag. Jeg vil gerne dyrke yoga, svømning eller dans, som jeg har gjort tidligere, men mangler overskuddet.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga? 

MIN STØRSTE UDFORDRING
– Jeg ville gerne sige, at det er at tabe nogle kilo, få fedtprocenten ned og muskelmassen op. Men min allerstørste udfordring er at blive glad for min krop igen. Jeg var ikke klar til at gå i overgangsalder, og jeg har længe følt, at min krop er imod mig i stedet for med mig. Mentalt er jeg jo stadig ung. Jeg vil virkelig gerne gøre noget for mig selv, og jeg savner at få en god motionsrutine, gerne udendørs og med noget, der også er sjovt og socialt.

KATINKA EFTER TESTEN
– Jeg er virkelig blevet overrasket – over at vejen til en flottere krop er mere motion og ikke en kur. Jeg har slet ikke døjet med fravalg som på en slankekur, for det har jo kun været tilvalg af dans, yoga og oplevelser. Og alligevel er jeg både gået ned i fedtprocent, har tabt mig på vægten og øget min muskelmasse. Jeg kan se det på min mave og mine lår, og jeg kan mærke, at jeg er mere fast. Det har givet mere energi og gjort mig gladere.
– Faktisk har de seks uger mest handlet om livskvalitet og glæde, for jeg har været rystet over at miste mit selvværd i forhold til min krop. Jeg er begyndt at danse på et hold for voksne, og det har været en kæmpe åbenbaring for mig at møde andre kvinder på samme alder, der også har brug for at lege og mærke glæden ved livet. Jeg cykler nu på arbejde hver dag med små omveje, så turen blev længere, og jeg er begyndt at løbe ved stranden om morgenen med en løbemakker. Bagefter hopper vi i vandet, svømmer og går i sauna. Jeg er også begyndt at dyrket yoga for mere nærvær, ro og smidighed. Humøret har fuldstændigt ændret sig, og jeg har det så meget bedre. Min krop er blevet min ven igen, og jeg er stolt over den.

SE OGSÅ: Derfor er løb så sundt for kvinder 

EKSPERTEN OM KATINKA
– Katinka trængte ikke til at tabe sig, men til at forbedre sin kondition og øge sin muskelmasse, fordi det vil styrke hendes krop. Hun kan reducere sin bodyage med mange år ved at dyrke mere motion og har allerede sænket den med fem år på bare seks uger, det er så flot!
– Når hun finder en motionsform, der giver hende livsglæde og noget sanseligt, vil hun helt automatisk få lyst til at fortsætte og blive gladere for sin krop.
– Katinka har faktisk allerede øget sin livsglæde og fået meget mere livskvalitet. Hun er faktisk lykkedes med det, hun ville: Reducere sin bodyage, forbedre sit kondital signifikant, begynde at danse og dyrke yoga, finde en god træningsrutine og få en krop, som hun er stolt af.

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
1. Start på et dansehold for kvinder i samme alder som dig, så du mærker glæden ved at       danse igen.
2. Hav fokus på at vække dine sanser, løb f.eks. ved vandet og gå ture i skoven.
3. Lav styrketræning for at blive stærkere og ikke miste muskelmasse. 
4. Dyrk mindst en times motion dagligt, så du får konditallet op.
5. Lad være med at gå på slankekur, men hold igen med vinen

SE OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

KATINKAS RESULTAT
Bodyage: Før: 47 år, Nu: 42 år, Minus: 5
Vægt: Før: 64,7 kg, Nu: 63,4 kg, Minus: 1,3 kg
Fedtprocent: Før: 29,6, Nu: 21,8, Minus: 7,8  
Kondital: Før: 31,4 Nu: 40,4 Plus: 9

SE OGSÅ: 5 øvelser: Stærk og tonet krop med Anne Bech

SE OGSÅ: 3 kvinder afslører: Sådan tabte vi 5, 10 & 20 kilo?

SE OGSÅ: Sov dig fra topmaven og 9 andre tips til flad mave

EKSPERTEN

Anja, Katinka og Marianne er blevet testet med Polars BodyAge-test af Rim El Sammaa-Aru, som er fysioterapeut hos Hellerup Sundhedscenter. En bodyagetest måler blodtryk, kondital, styrke, smidighed og kropssammensætning, og giver et overblik over din krops virkelige alder, dvs. din bodyage. For at få et mere præcist billede af kvindernes kondital har de også gennemført en Watt Max-test på cykel, som måler maksimalt iltoptag. Anja, Katinka og Marianne har fået vejledning i, hvordan de skulle spise og træne de næste seks uger, hvorefter de er blevet testet igen.

Rim El Sammaa-Aru er privatpraktiserende fysioterapeut og ejer af Strandvejens Fysioterapi & Træning i Hellerup Sundhedscenter, Hovedgadens Fysioterapi i Hørsholm og Øresund Fysioterapi i Helsingør. Læs mere på hellerupsundhedscenter.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Træning, Løb, Crossfit og Vægttab