hvilken kur er bedst

Foto: Peter Nørby

hvilken kur er bedst

3 kvinder tester: Hvordan taber du flest kilo?

Hvad er mest effektivt, når du gerne vil smide de ekstra kilo i en fart? Sophia, Charlotte og Maria testede hvert deres forløb med en coach i fire uger. Se, hvem der tabte sig mest − og få tips til, hvad der virker for dig.

„Jeg er blevet glad for mit spejlbillede”
For Sophia Melander Vexø Nielsen, 22, vinder sofaen ofte over fitnesscentret − og det synes hun begynder at kunne ses. Se her, om et intenst forløb med styrke- og intervaltræning kickstarter hendes træningsglæde.

HVEM: Sophia Melander Vexø Nielsen, 22 år. Læser til jordemoder.
MÅL: Vil gerne tabe sig 3-4 kilo og strammes op.
PLAN: 4-ugers træningsprogram baseret på tre ugentlige træningsgange a en time pr. gang, to dage med intervalløb og styrketræning og en dag med spinning eller step og styrketræning. Programmet er udviklet af personlig træner og kostvejleder Gitte Jørnvil fra Sund4ever.

13 timers hård spinning om ugen. Det er en af de måder, man kan tabe et kilo om ugen på, hvis man udelukkende vil gå ned i vægt ved at træne, advarede Sophias træner, Gitte Jørnvil fra Sund4ever, første gang de mødtes. Så Sophia var godt klar over, at det ville kræve seriøs sved på panden at opnå synlige resultater på kun fire uger.
− Jeg tænkte, at det skulle jeg nok klare, bemærker Sophia, der beskriver sig selv som udpræget konkurrencemenneske. 13 timers spinning blev det ikke til, men en hård kombination af cardio- og styrketræning fordelt over fire ugentlige træningsgange.
− Da jeg så stod i det, blev jeg alligevel overrasket over, hvor meget det krævede, og efter et par uger måtte jeg bede Gitte om at få justeret programmet, så jeg kun skulle træne tre gange om ugen og skrue lidt ned for intensiteten. Forud for træningsperioden syntes Sophia, at hun i en længere periode havde levet lidt for usundt. Hun kunne også konstatere, at hun havde fået lidt mere fylde på hofterne og en delle under bh’en.
− Men selvom jeg gerne ville træne mere, føltes sofaen ofte mere fristende end fitnesscenteret. Jeg havde brug for et skub, og det har Gitte givet mig.

SÅDAN VAR KUREN
− Jeg gjorde det fra start klart for Sophia, at hun nok ikke ville kunne nå at tabe de tre til fire kilo på fire uger kun ved at træne, understreger Gitte Jørnvil.
− Faktisk syntes jeg heller ikke, Sophia havde brug for at tabe sig. Hun er superflot og har nogle gode mål. Det, hun havde brug for, var at blive strammet op. Umiddelbart kunne man måske tro, at den hurtigste vej til et vægttab gennem træning var at fokusere på fedtforbrændingen, men ifølge Gitte Jørnvil er det vigtigt at kombinere styrketræning og pulstræning (cardiotræning).
− Styrketræning øger muskelmassen og giver en hurtigere forbrænding, mens cardiotræningen påvirker hjertets muskulatur, så blodet strømmer hurtigere, hvilket giver mere energi, og selvom Sophia nok ikke kommer til at tabe sig ret meget på vægten, kan hun sagtens komme til at se slankere ud, fordi hun bliver mere tonet.

RESULTATET
− Sophia har tabt sig knap to kilo. Samtidig har hun øget sin muskelmasse og mindsket sin fedtprocent. Jeg er meget imponeret, konstaterer Gitte Jørnvil. For at holde resultatet skal Sophia blive ved med at træne, men hun skal passe på, hun ikke begynder at overtræne. Når man er i 20’erne, har man tit en tendens til at føle sig uovervindelig, og det kan give skader, hvis man presser sig selv for meget, påpeger Gitte Jørnvil:
− Jeg synes ikke, Sophia skal tabe sig mere, men at hun fremover skal måle sig i spejlet frem for på vægten, siger hun. Sophia drømmer dog stadig om et lille vægttab.
− Jeg vil helt sikkert fortsætte med at træne efter det program, Gitte har givet mig. Jeg er allerede blevet gladere for det, jeg ser i spejlet, men jeg vil stadig gerne tabe to kilo, og når jeg har gjort det, har jeg et par højtaljede jeans, jeg skal have fundet frem igen.

SOPHIAS VURDERING AF KUREN
+ Jeg er blevet strammet op og blevet glad for at træne.
- Det tager tid at tabe sig kun ved at træne.

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
1. ER DU I 20’ERNE, er det nemmere at komme af med de ekstra kilo, da en ung krop har en naturlig høj forbrænding. Men det er vigtigt allerede nu at gøre træning til en naturlig del af din hverdag − hele livet. Jeg anbefaler 50 % cardiotræning og 50 % styrketræning.

2. ER DU I 30’ERNE, kniber det tit med tiden, da mange har fået børn. Her er det vigtigt fortsat at holde fast i træningen, og en god idé er at træne hjemme på stuegulvet. Jeg anbefaler 45 % cardiotræning og 55 % styrketræning.

3. I 40’ERNE begynder muskelmassen stille og roligt at forsvinde. Derfor er det vigtigt at have fokus på at opbygge og vedligeholde din muskelmasse. Jo ældre du bliver, jo højere skal du prioritere styrketræningen. Jeg anbefaler 40 % cardiotræning og 60 % styrketræning.

Læs mere om Gitte Jørnvil og Sund4ever på sund4ever.dk
„Min krop elsker de små portioner”
Charlotte Moyual, 35, er vild med mad − og gerne masser af det. Motion har hun haft svært ved at finde motivationen til. Læs, om hun knækker koden til at smide fem kilo med ny kost og mere træning.

HVEM: Charlotte Moyual, 35 år.
Konferencekoordinator og lifecoach.
MÅL: Vil gerne tabe sig 5-9 kilo.
PLAN: Fire uger med en kombineret kost- og motionsplan baseret på almindelig sund kost i mange små måltider og tre ugentlige timers træning. Planen er tilrettelagt af diætist og træner Anne Louise Knudsen fra Diætpiloten.

Et bjerg mad på tallerkenen har altid været Charlotte Moyuals måde at stille sin sult på.
− Jeg elsker mad og har hele mit liv spist store portioner uden at overveje, om jeg kunne blive mæt af mindre, fortæller Charlotte, der også godt kan komme op på tre til fire caffe latter på en dag.
Og det fungerede fint, dengang hun trænede meget, men da hun blev træt af træningen, begyndte bukserne at stramme.
− Så bebrejdede jeg mig selv, at jeg ikke fik trænet, men motivationen var der bare ikke. Inderst inde vidste jeg nok også, at jeg trængte til at få et mere afslappet forhold til det at spise, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle gribe det an.
Da Charlotte blev præsenteret for den kostplan, Anne Louise Knudsen fra Diætpiloten havde sat sammen til hende, var hendes første tanke også, om hun mon kunne blive mæt af det.
− Anne Louise anbefalede mig at spise små portioner flere gange om dagen. Det var noget, jeg lige skulle lære, men det har virkelig overrasket mig, hvor godt min krop har det med det. Træningsglæden har Charlotte også genfundet.
− Anne Louise kom hjem til mig en dag og lærte mig et program a en times varighed, og så indså jeg hurtigt, hvor stort velvære og hvor meget energi det giver, når man får arbejdet hele kroppen igennem.

SÅDAN VAR KUREN
− Charlottes hovedmåltider var egentlig sunde nok, men især om eftermiddagen fik hun spist for meget sødt som lakrids og chokolade, forklarer Anne Louise Knudsen.
− Samlet set rådede jeg hende faktisk til at spise lidt mere, end hun gjorde, men det skulle fordeles over flere måltider, og vi lavede en plan for, hvordan hun kunne sætte sine måltider sammen, så hun fik cirka 1.400 kalorier pr. dag ved at spise helt almindelig sund mad. Jeg går hverken ind for at tilsætte særlige olier, antioxidanter eller at detoxe. Charlotte fik desuden et træningsprogram, hvor hun tre gange om ugen skulle lave 45 minutters kombineret styrke- og cardiotræning. Målet var, at hun skulle kunne tabe sig cirka et kilo om ugen, forklarer Anne Louise Knudsen.
Charlottes ekstra kilo sad især på underkroppen. − Hun går i forvejen til salsa, og hendes overkrop er meget tonet. Der er lidt fedt på maven, men primært på hofter og lår, og det er ikke det farligste sted. Omvendt kan hun på langt sigt godt klare at tabe ti kilo uden at blive for tynd, og hun er gået meget motiveret til træningen.
Det eneste problem har været, at hun i begyndelsen ikke drak nok vand, men det hjalp, efter hun fik købt en lækker drikkedunk. Allerede efter to uger lagde jeg mærke til, hvordan hun strålede. Hun sagde også selv, at hun følte sig let og godt tilpas, hvor hun før havde døjet med luft i maven og utilpashed.

RESULTATET
− Den største sejr er, at jeg har genfundet glæden ved mig selv og min krop, understreger Charlotte, som drømmer om med tiden at komme ned i en størrelse 38.
− Anne Louise har hjulpet mig til en virkelig god start på mit vægttab. Hun har både sendt mig opskrifter og sms’er mellem vores møder og været til stor inspiration, så jeg har masser af gåpåmod til nu at fortsætte på egen hånd, selvom jeg stadig skal være meget opmærksom på ikke at få taget for store portioner.
Anne Louise:
− Så længe Charlotte holder den plan, vi har lagt, vil hun blive ved med at tabe sig, så når hun har nået sit vægtmæssige mål, skal hun øge sit kalorieforbrug lidt, men blive ved med at spise sundt.

CHARLOTTES VURDERING AF FORLØBET
+ Større kropsglæde og mere energi med små justeringer.
- Nye vaner tager tid, så jeg skal stadig være obs på mine madvaner.

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
1. AFKLAR MED DIG SELV, hvorfor du vil tabe dig. Hvis du ikke har en helt klar motivation, kommer det ikke til at lykkes på langt sigt.

2. FIND UD AF, hvordan en sund kost kan tilpasses din hverdag. Spis gerne mere til mellemmåltiderne, og lad være med at proppe dig til hovedmåltiderne. Seks måltider i alt sikrer dig et konstant, højt energiniveau, men det er ikke alle, der kan passe det ind i forhold til deres job.

3. STOL PÅ PROCESSEN. Mange bliver utålmodige, hvis de ikke taber sig lige med det samme, men hvis du træner meget samtidig med kuren, kan der godt gå et stykke tid, før du ser resultater. Hold ud. Det skal nok komme.

Læs mere om Anne Louise Knudsen og Diætpiloten på diætpiloten.dkDen søde tand styrer mig ikke længere”
Drømmen om at smide et par kilo har været på standby pga. af et travlt familie- og arbejdsliv, og skrappe slankekure har aldrig sagt 41-årige Maria Nielsen noget. Se her, om en større kostomlægning giver bonus.

HVEM: Maria Nielsen, 41 år, mor til fire. Indehaver af smykkebutikken Barbara Maria.
MÅL: At tabe sig minimum 3-4 kilo.
PLAN: 4 uger med en kost baseret på protein, monoumættet fedt (MUFA), omega-3, grove grønsager, fiberholdige stivelsesprodukter og bær, sammensat af kostvejleder Majbritt Engell fra livsstilsklinikken Frk. Skrump.

En stram Karen Millen-kjole kunne være flot, hvis bare lige … Maria Nielsen har længe tænkt, at hun gerne ville tabe sig, men med en travl hverdag og fire børn, hvoraf den ældste er ti år, føltes det som et egoistisk projekt at fokusere på.
− Jeg har altid spist meget lystbetonet, men med masser af grønt. Den store udfordring har været aftenerne. Når børnene er lagt i seng, venter der ofte fire til fem timers arbejde. Da kan jeg godt blive ret sliksulten, konstaterer Maria. Slankekure har hun altid forbundet med at lide afsavn og have fokus på, hvad man ikke må, men kostvejleder Majbritt Engell fra Frk. Skrump opfordrer hende til i stedet at se sin forestående kur som et projekt, der handler om at gøre noget godt for sig selv, og som kan holde på den lange bane.
− Majbritt forklarede, at det ville hjælpe mig at få et mere stabilt blodsukker og gav mig alternativer til, hvad jeg kunne gøre, når jeg fik lyst til noget sødt. Jeg købte nogle sukkerfri peberbolsjer og kirsebærsovs fra Frk. Skrumps webshop, men jeg har kun spist et par bolsjer og slet ikke åbnet kirsebærsovsen. Det er nok at vide, at det ligger der, hvis jeg får brug for det, fortæller Maria.
Kulhydraterne i det pasta og brød, som Maria spiste en del af før, blev bl.a. erstattet af mættede proteiner fra skyr og kød, og så er en særlig type klidkiks med højt fiberindhold samt hørfrøolie helt nye ingredienser i Marias kost.
− Første gang jeg prøvede kiksene, var det som at tage en bid af en spånplade. Den rene hørfrøolie smagte også ret dårligt, så Majbritt lærte mig at drikke hørfrøolien i et shot med ingefær, citron, lime og grape og spise kiksen med tilbehør som hytteost og rejer.
Hver morgen planlægger Maria, hvad hun skal spise i løbet af dagen, men det har ikke været svært at give afkald på lystspisningen, fordi hun hurtigt kunne se den forskel, stabilt blodsukker giver.
− Jeg kan koncentrere mig længere tid ad gangen, sover også bedre og har fået den søde tand under kontrol. Maria har haft en del sociale arrangementer, hvilket hun på forhånd så som noget af en udfordring.
− Jeg har ikke lyst til ikke at kunne spise det samme som de andre, men det har vist sig, at problemet var større i mit hoved. Til et arrangement med stegt flæsk og persillesovs havde jeg på forhånd bedt om noget andet, og så stod der en lækker bøf og en kæmpe skål salat til mig. De andre blev helt misundelige.

SÅDAN VAR KUREN
Det psykologiske betyder ifølge Majbritt Engell fra Frk. Skrump mere end halvdelen for, om et vægttabsforløb er en succes. Derfor bruger hun en del tid på at tale med sine klienter om, hvad der hidtil har forhindret dem i at tabe sig.
− I begyndelsen af forløbet er jeg meget med på sidelinjen både for at motivere, men også for at sikre mig, at klientens krop reagerer, som den skal. Det er især vigtigt, når man som Maria er i 40’erne, hvor nogle begynder at gå i overgangsalder. Er man først der, kan det være ekstra svært at tabe sig, fordi forbrændingen sænkes.
Ved at spise mere proteinrigt boostes fedtforbrændingen med 30 procent, forklarer Majbritt Engell.
− Psykisk skaber det stor motivation, at kiloene hurtigt ryger i starten. Proteiner er større molekyler end kulhydrater og går langsommere i blodet. De mætter hurtigere og længere end kulhydrater. Majbritt Engell giver Maria en kostplan til en enkelt dag og lærer hende, hvordan hun kan bytte ud, så morgenens skyr erstattes af et æg og så videre.
− Maria kæmper med inflammation forskellige steder i kroppen. Hun har bl.a. håndeksem og en hælspore. En hælspore kræver behandling og træning, men omega-3 fra fede fisk og hørfrøolie er med til at mindske inflammation.

RESULTATET
− Maria havde fra start en god mentalitet og sagde bare „Det gør jeg!” til min vejledning. Det har helt sikkert haft betydning for det gode resultat, konstaterer Majbritt Engell tilfreds, da hun har afsløret, at Maria har tabt sig over de fire kilo.
− Næste skridt er, at Maria skal til at træne, så hun kan blive strammet op. Under forløbet har hendes energiindtag ligget på 1.000-1.300 kalorier, hvilket er lavt og ikke noget, man skal holde i længden. Derfor gav jeg også Maria en ugentlig fridag, hvor hoved og krop fik ro, og hun skulle øve sig i at spise mere. Og Maria siger:
− Det har været rigtig godt for mig at stå til regnskab over for Majbritt. Havde jeg bare fulgt en kur fra en bog, blev jeg nok mere fristet til at snyde lidt.

MARIAS VURDERING AF KUREN
+ Vægttab, øget koncentration og bedre søvn.
- Kræver planlægning og dyre råvarer.

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
1. Spis dig til et stabilt blodsukker gennem en proteinrig kost, monoumættet fedt og omega-3.

2. Gå efter de langsomme kulhydrater fra grove grønsager, klidbrød, elverbrød og rugbrød.

3. Giv plads til nydelse. Gør plads til en caffe latte, men du skal være stærk i den mentale proces, når du hopper tilbage på sporet.

Læs mere om Majbritt Engell

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil