skønhed
SPONSORERET indhold

Sådan får du hvide tænder, glansfuldt hår og blød hud uden kemi

Vi kalder det tidens tand, når antallet af leveår begynder at kunne ses og mærkes på det ydre, men vi har selv indflydelse på, hvor markant ”biddet” skal være. Her får du en guide til at holde dig skøn og velplejet – helt naturligt.

Af: ANETTE SIKJÆR Foto: Getty
28. jul. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

 

ANSIGTET

I takt med at vi bliver ældre, mister huden sin elasticitet og styrke. Vigtige elementer i bindevævet nedbrydes, og vi mister bl.a. kollagen, der giver huden fylde, og molekyler, som binder vand og fugt. Resultatet er linjer, rynker og trætte øjenomgivelser. Det er forskelligt, hvornår mennesker udvikler rynker, og livsstil spiller en stor rolle. Rygning og solbadning fremskynder fx processen betragteligt. Arvelige faktorer har også en betydning, og de, der har lys hud med mindre pigmentmængde, er ekstra udsat for rynker. Vil man den synlige ældning til livs, findes der effektive metoder som kirurgi, botox, restylane, laser etc., men der kan også skabes resultater med mindre drastiske tiltag.

Det kan du gøre:

  • Smør ansigtet med olie minimum en gang om ugen. Fx vindruekerneolie eller kokosolie, der indeholder antioxidanter, som mindsker udviklingen af nye rynker.
  • Lav en mos af avocado eller pulpen fra agurk og læg en maske omkring øjnene. Lad sidde ca. tyve minutter. Alternativt kan der anvendes skiver af rå agurk. Eller kolde teposer. Det er stoffet tannin i te, der reducerer mørke rande og kragetæer.
  • Bland en ensartet masse af en spsk. yoghurt, en spsk. honning, en kvart banan og lidt appelsinjuice. Fordel masken i ansigtet og lad den sidde et kvarter, inden den skylles af med lunken vand.
  • Lav ansigtsgymnastik et kvarter hver dag. Der findes flere typer af øvelser på nettet.

HÅRET

Talemåden ”kvinders stolthed sidder i håret”, er en stærk forenkling af virkeligheden, men der ligger en sandhed i, at de fleste af hunkøn har en særlig interesse for denne del af udseendet. Af samme grund kan det være stærkt foruroligende, at håret bliver tyndere og skifter farve, når vi bliver ældre. Ved fødslen har vi cirka 100.000 hårsække i hovedbunden. Et enkelt hårstrå vokser tre år, før det udstødes, og et nyt vokser ud. Mutationer i hovedbundens stamceller får – over tid – hårsækkene til at krympe, så de nye hår bliver tyndere. I forandringsprocessen mindskes også produktionen af melanin, som giver håret farve. Kan man ikke forliges med hårets ældningstegn, er der hjælp at hente hos frisører og i butikkernes kolossale udbud af hårprodukter, men man kan også prøve et eller flere naturlige fif.

Det kan du gøre:

Styrk hårets cellefornyelse og volumen med masser af vand, essentielle fedtsyrer fra fisk og koldpressede olier, frugt og grønt. Drop rygning, og begræns indtag af alkohol. Brug solhat om sommeren, så håret ikke udtørres unødvendigt.

  • Giv hovedbunden et boost med en mos af avocado. Massér mosen godt ind, og lad det sidde en halv time.
  • Modvirk grå hår med en mørknende blanding af ¼ kop salvie, ¼ kop rosmarin + to kopper vand. Lad blandingen trække en nat, inden du skyller hår og hovedbund med det.
  • Modvirk grå hår med et lysnende afkog af løg. Studier på Bradford Universitet i England har påvist, at løg fjerner brintoverilte, der kvæler melaninet i hårstrået.

LÆS OGSÅ: 4 kvinder om overgangsalderen: Lad os bryde tabuet

TÆNDERNE

God tandhygiejne og regelmæssige tandlægebesøg er almindelig sund fornuft, men det giver ingen garanti for et vedvarende hvidt smil. Med alderen gulnes tænderne hos de fleste mennesker. Synderne er især rygning, kaffe, te, rødvin, cola, krydderier som fx karry, lakrids, soja, mørke bær plus nogle typer af medicin, men almindelig slitage spiller også ind. Når tænderne ældes, slidesemaljen, og tandens gullige knoglevæv skinner i gennem. Hvor naturligt det end er, at tænderne bliver mørkere, bydes forandringen sjældent velkommen. Heller ikke hos de gamle egyptere, der brugte urin til lysning. I nyere tid er opfundet andre mere tiltalende metoder og i Danmark har blegning af tænder været et almindeligt fænomen siden 1989. Hos tandlægen tilbydes kemisk lysning, men der er også flere naturlige veje til hvidere tænder.

Det kan du gøre:

  • Lav en blanding af en halv tsk. bagepulver og en halv tsk. vand. Børst med blandingen hver anden dag i to uger – herefter en-to gange ugentligt. Synk ikke blandingen!
  • Gnid indersiden af en bananskræl eller appelsinskal på tænderne. Vent ti minutter og børst grundigt. Det er bl.a. indholdet af kalium og brom, der virker lysnende.
  • Prøv den indiske metode, den såkaldte oilpulling, til optimering af mundhygiejne. Inderne bruger solsikke- eller sesamolie, men kokosolie smager bedre. Tag en spsk. olie i munden, og skub den rundt på og mellem tænderne i et kvarter. Spyt olien ud i skraldespanden bagefter (da det stopper afløbet).
  • Forebyg yderligere misfarvning ved at skylle munden i lunken vand efter kaffe, rødvin etc.

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller dit ansigt om din sundhed?

HÆNDERNE

Når huden ældes, får den ikke kun linjer og rynker, men også brune eller sorte pletter, som kaldes leverpletter, selvom de intet har med leveren at gøre. Hudforandringen kommer oftest af en overproduktion af melanin, og dette er en følge af permanente solskader. Pletterne varierer i størrelse, og de dukker oftest op på hænderne. Jo ældre vi bliver, jo flere pletter opstår der, og de forsvinder ikke igen. Leverpletter er ikke farlige og har intet med kræft at gøre, men det er altid vigtigt at være opmærksom på forandringer i huden. Ændrer den enkelte plet farve, form og størrelse, skal man altid søge læge. Generer pletterne æstetisk, kan de fjernes helt med laserbehandling. Eller de kan mindskes med forskellige tiltag.

Det kan du gøre:

  • Pres en halv citron, og gnid hænderne i saften to gange om dagen i et par uger. Pletterne fjernes ikke, men lysnes.
  • Brug en peeling af salt eller sukker på hænderne, inden de smøres ind i en fed creme. Behandlingen reducerer ikke leverpletterne, men fugtet og velplejet hud på hænderne, får dem til at virke mindre synlige.
  • Spis Omega3-fiskeolie. Mindsker fremkomsten af nye pletter.
  • Forebyg ved altid at bruge solcreme på hænderne, når du er udendørs.

LÅR OG BALDER

Op mod 90 procent af alle kvinder får appelsinhud, og det kan allerede ramme i en ung alder, men langt de fleste får mere af den karakteristiske bulede hud, når de bliver ældre. Ofte omkring overgangsalderen hvor hormonforandringer giver nedsat forbrænding. Appelsinhud har gode betingelser hos overvægtige, men blomstrer også hos slanke kvinder. Den bulede hudstruktur skyldes, at fedtet under huden ligger i små rum mellem overhud og muskler. Væggene består af bindevæv, og når de trækker sig sammen – som det naturligt sker med alderen – opstår buler og fordybninger. Appelsinhud kan reduceres med fx bindevævsmassage med sugekopper. Vælger man selv at tage kampen op, kan der også opnås resultater.

Det kan du gøre:

  • Dyrk motion med fokus på lår og balder fx gang på trapper, cykling, hurtig gang i kuperet terræn, aqua-gymnastik mm. Moderat og jævnlig motion er mere effektivt mod appelsinhud end hård træning.
  • Tørbørst huden med en hamphandske hver dag, inden badet. Under bruseren skiftes mellem varmt og koldt vand.
  • Giv dig selv en knibemassage i problemområdet. Bliv ved til huden er varm og rød.
  • Smør masser af creme på appelsinhuden – evt. en anticellulitecreme.
  • Drik vand! Spis mad med fisk, fuldkorn, valnødder, spinat, papaya, asparges, meloner og bønner.

BENENE

Åreknuder kan ramme i alle aldre, men overvægt forhøjer risikoen, og flere år betyder som bekendt ofte flere kilo. Tredive procent af befolkningen vurderes at døje med åreknuder, som skyldes svagheder i veneklapperne. Når klapperne ikke virker optimalt, stopper blodet op i venen, så der bliver en synlig udposning på tre-fire mm. Åreknuder er ikke farlige i helbredsmæssig forstand, men kan være generende – ikke mindst kosmetisk. Skal de fjernes, kan det gøres ved operation, indsprøjtninger eller med laser, men der er også flere effektive gør-det-selv-råd.

Det kan du gøre:

♦ Undgå høje hæle.

♦ Dyrk yoga, svømning og lav venepumpeøvelser dagligt.

♦ Brug støttestrømper.

♦ Spis rå ingefær, eller lav det som te med kogt vand over.

♦ Indtag hestekastanje som piller, eller smør det på åreknuderne i salveform. Der er også opnået resultater med piller af Gotu-kola-planter.

LÆS OGSÅ: Strammere hud, mindre cellulite, mere glød + 7 andre grunde til at tørbørste

FØDDERNE

Et gennemsnitsmenneske går mellem 8000-10.000 skridt om dagen, og det bliver til 180.000 kilometer gennem livet. Med tanke på det tal er der ikke noget at sige til, fødderne kan blive trætte, og at det er vigtigt at holde dem sunde. Knyster, ligtorne og hård hud bliver tiltagende udfordringer for mange, jo ældre de bliver, og noget skyldes, at huden på fødderne bliver tyndere og mere skrøbelig. Den helt store ”problem-fremkalder” er dog forkert fodtøj. Knyster opstår, hvis skoene forårsager tryk på fodens naturlige fremspring. Ligtorne, der er hård hud, som vokser indad i en spids, dukker også op, når skoene er ubekvemme. Alle alvorlige fodproblemer skal behandles af læge og/eller fodterapeut, herunder i særdeleshed knyster, men det giver god mening for alle selv at tage kærlig hånd om fødderne.

Det kan du gøre:

  • Skyl fødderne hver dag, vær påpasselig med sæbe – det udtørrer. Tør grundigt efter vask, og tag rene strømper på hver dag.
  • Fjern hård hud med en grydesvamp. Det er mere skånsomt end en fil.
  • Motioner fødderne, når du sidder med computer eller tv. Lav fx en øvelse, hvor tæerne skiftevis krummes og spredes.
  • Tilfør fugt! Smør fødderne ind hver aften. Er huden meget tør, kan de smøres ind i fed creme og puttes i plastikposer med sokker udenpå.
  • Ligtorne kan behandles med løg. Læg et stykke løg på, og vikl et klæde om. Lad det sidde min. en halv time. Løget løsner kernen i ligtornen.
  • Smør problemområder på fødderne med hørfrøolie (virker også på ligtorne).

Kilder: healthyandnaturalworld.com, kosttilskud.dk, naturli.dk, bedrelivsstil. dk, natur-drogeriet.dk, iform.dk, sundhed. dk, skoenne-foedder.dk, videnskab.dk, netdoktor.dk