Hovedpine: årsager og behandling
SPONSORERET indhold

5 hovedpiner du (let) kan undgå!

Find ud af, hvilken slags hovedpine der plager dig, og hvad du kan gøre ved den.

Af:: Maiken Buchwald Foto: Getty Images
05. mar. 2015 | Sundhed | Hendes Verden

1. BÅND AF SMERTE

Sådan opleves det:
Du er stiv og spændt i nakken og skuldrene, og det føles, som om du har et stramt bånd af smerte om hovedet, i panden, i nakken eller bag øjnene.

Grunden kan være:
En dårlig arbejdsstilling! Sidder eller står du skævt eller med dårlig holdning, er musklerne nødt til at være konstant spændte for at holde dig oprejst. Det medfører muskelinfiltrationer – og de gør ondt.

Sådan får du smerterne væk:
Vær opmærksom på, hvordan du sidder eller står. Ret dig op, hvis du sidder og hænger, sid ikke med benene over kors. Anskaf dig et hæve-sænke-bord, så du kan skifte stilling, når du trænger. Og rejs dig og gå rundt, mens du mærker, at du slapper af i nakke, skuldre og ryg, i mindst fem minutter af hver time.

2. KONSTANT PÅ JOBBET

Sådan opleves det:
Som en konstant spændingshovedpine (se symptomerne under dårlig arbejdsstilling – punkt 1). Ofte letter smerterne i weekenden (hvor du slapper af) – men blot for at komme igen mandag morgen.

Grunden kan være:
Stress! Har du enten for mange opgaver til for lidt tid – eller er problemet for få udfordringer? Er indeklimaet tørt og tungt, er chefen urimelig eller kollegerne ukollegiale? Eller er det problemer på hjemmefronten, der stresser dig?

Sådan får du smerterne væk:
Overvej, om dine forventninger til dig selv er for høje – at gøre hvad man kan, er godt nok! Er det dine omgivelser, der giver dig stress, så overvej, om der er noget, du kan gøre ved det, ting, du kan ændre på. Er det ikke tilfældet, så find en måde at ”være
med det, der er” – eller find et andet job, et andet liv.

3. TRÆT OG TRIST

Sådan opleves det:
Ud over at du har ondt i hovedet, føler du dig træt, tappet for energi og måske også lidt trist og/eller dizzy.

Grunden kan være:
Sult og/eller tørst. Hovedpine er en almindelig bivirkning, når blodsukkeret falder, og hvis man glemmer at drikke, sveder meget – eller har tømmermænd.

Sådan får du smerterne væk:
Når blodsukkeret dykker, er der brug for kulhydrater. Men vel at mærke ikke den simple slags i hvidt brød, ris og pasta, slik og kager (som er det, du i situationen har mest lyst til). Spis i stedet frugt og fuldkornsprodukter! Dykker dit blodsukker ofte og brat? Så bør du spise mange små måltider fordelt over dagen frem for få store. Er det mangel på væske, der giver dig hovedpine, så drik en masse vand. Væn dig til at drikke 1½-2 liter væske om dagen – også selv om du ikke føler tørst!

4. ONDT VED ØJNENE

Sådan opleves det:
Du får hovedpine, typisk ved øjnene, når du har læst meget eller gennem nogen tid har skullet anstrenge dig for at se noget tæt på eller langt fra. Og du kan føle dig svimmel, når du rejser dig.

Grunden kan være:
At du trænger til at få dit syn tjekket. Måske skeler du lidt, måske har du en lille bygningsfejl – eller måske har du blot nået den alder, hvor de fleste mennesker begynder at udvikle et ”gammelmandssyn”.

Sådan får du smerterne væk:
Bestil tid hos en øjenlæge – et synstjek er gratis og kræver ikke henvisning. Synsfejl kan korrigeres, og viser det sig, at du blot er begyndt at blive mere langsynet, så pak forfængeligheden bort, og anskaf dig et par læsebriller.

5. KONCENTRATIONSBESVÆR

Sådan opleves det:
Du har ikke bare hovedpine, du er også træt, når du står op og har svært ved at koncentrere dig i løbet af dagen.

Grunden kan være:
Dårlig nattesøvn! Kroniske spændinger kan både gøre det svært at falde i søvn og at sove igennem, men en dårlig søvnkvalitet kan også skyldes mange andre ting. Uanset årsagen mener man, at manglen på sund søvn får mængden af signalstoffer i hjernen til at svinge. Det påvirker blodkarrene i hjernen – og giver hovedpine.

Sådan får du smerterne væk:
Prioriter din nattesøvn! Slap af, og gear ned inden sengetid, dvs. spar på middagsluren, aftenkaffen, alkoholen, sen motion og sene krimier på tv. Luft ud, skru ned for varmen i soveværelset, og væn dig så til at stå op og gå i seng hver dag på samme tid – også i weekenden. Man kan nemlig også få hovedpine af for meget søvn!

FAKTA:

78% af befolkningen har oplevet spændingshovedpine, heraf har 10% hovedpine mindst én gang ugentligt.

Der er næsten lige så mange mænd som kvinder, der lider af episodisk spændingshovedpine, mens den kroniske form forekommer hos mere end dobbelt så mange kvinder som mænd.

Kilder: netpatient og panodil.dk

LÆS OGSÅ: 10 ting, du skal vide om hovedpine

LÆS OGSÅ: Hovedpine: Er du afhængig af piller?

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at spise dig til hovedpine