Getty Images
Bliv klogere på de forskellige årsager til smerter i forbindelse med sex.

6 grunde til, at sex gør ondt

Det er ikke meningen, at sex skal være smertefuldt, men ikke desto mindre oplever mange kvinder problemer med smerter i forbindelse med sex. Bliv klogere på årsagerne og på, hvordan du slipper af med generne – så du får sexlysten igen.

De fleste af os forbinder sex med noget dejligt, men for nogle kvinder kan det være meget smertefuldt og forbundet med så stort ubehag, at de helst undgår samleje. Resultatet kan i sidste ende være total seksuel afholdenhed, eller at man undgår andre former for kærtegn og intimitet med sin partner, hvilket kan skabe problemer i parforholdet.

Man ved ikke med sikkerhed, hvor mange kvinder, der oplever smerter ved samleje, og hyppigheden og omfanget af smerterne kan variere. Undersøgelser viser dog, at mellem 16-20 procent oplever betydelige smerter. Årsagerne kan være både fysiske, psykologiske eller begge dele, og har du haft smerter i forbindelse med sex gennem længere tid, er det en god ide at blive undersøgt af din læge eller gynækolog, så du kan finde årsagen til smerterne. 

1. Muskelspændinger/myoser

Smerter og spændinger i underlivet er et problem for mange kvinder og ofte forveksles symptomerne med underlivsbetændelse. Ligesom du kan få hovedpine af spændinger i nakke og skuldre, kan du også få underlivssmerter af spændinger i underlivets muskler.

Muskelspændinger i underlivet kan skyldes både fysiske og psykiske faktorer, herunder stress eller fastlåste arbejdsstillinger ved fx stillesiddende arbejde, men kan også opstå efter en underlivsoperation eller abort. De fleste muskelspændinger i underlivet kan afhjælpes med fysioterapi, massage og særlige udspændingsøvelser.

Læs også: Den vigtige sexsnak: Sæt ord på dine lyster

2. Skedetørhed

Hormonelle forandringer i forbindelse med bl.a. amning og graviditet kan give tørhed og irritation i underlivet, men ofte skyldes generne nedsat produktion af det kvindelige kønshormon østrogen som følge af aldring, sygdom eller behandling for bryst- eller underlivskræft. Tørhed i skeden kan i princippet ramme alle kvinder uanset alder, men kvinder i overgangsalderen er især udsatte.

Her oplever ca. halvdelen skedetørhed, da faldet i østrogenmængden påvirker slimhinden i skeden, som bliver tyndere, mindre elastisk og mere sårbar. Da østrogenmangel er hovedårsagen til tørhed i skeden, kan bl.a. lokalbehandling med østrogen afhjælpe generne. I andre tilfælde kan hormonfri gel, glidecreme, olier og andre håndkøbspræparater reducere generne.

3. Ubalance i bakteriefloraen

Smerter og gener i forbindelse med sex kan også skyldes ubalance i bakterie floraen i skeden og omkring skamlæberne. Kroppen har en naturlig flora af mikroorganismer, herunder forskellige gærsvampe og mælkesyrebakterier, som lever på kroppens slimhinder, herunder slimhinderne i skeden. Denne ”naturlige flora” danner en naturlig beskyttelse mod uønskede bakterier og sikrer en sund balance i skeden.

Sker der en forstyrrelse i balancen, har skeden svært ved at beskytte sig selv mod uønskede bakterier, hvilket kan resultere i bl.a. kløe, svie, irritation, revner og øget udflåd fra underlivet. Bakteriel ubalance kan skyldes hormonelle forandringer i forbindelse med menstruation, graviditet og overgangsalder. Men også overdreven brug af sæbe, tamponer eller tætsiddende trusseindlæg samt spiral, p-piller og andre lægemidler kan forstyrre balancen.

4. Vaginisme

Vaginisme er ufrivillige og ubevidste sammentrækninger af de muskler i bækkenbunden, som omgiver skedeåbningen. Særligt er det den sidste tredjedel af skeden, som trækker sig sammen og lukker helt eller delvist af for skedeindgangen og gør samleje smertefuldt.

Ca. ½-4 pct. af danske kvinder lider af vaginisme. Den egentlige årsag til lidelsen kendes ikke, men man mener, at den kan skyldes særlig psykisk sårbarhed. Behandlingen består i gradvis tilvænning til berøring og øvelser, hvor man lærer at afspænde musklerne i skeden samt samtaler med psykolog eller sexolog.

Læs også: "Jeg går kun med til sex for husfredens skyld"

5. Vulvodyni

Vulvodyni er en kronisk, smertefuld tilstand i vulva – den del af de kvindelige ydre kønsorganer, som inkluderer klitoris, de små og store kønslæber samt mellemkødet. Typisk er der tale om sviende og brændende smerter i området fx ved berøring, brug af tampon eller ved samleje, men smerterne kan også opstå helt uprovokeret. Da generne ofte forveksles med svamp, oplever mange kvinder at blive fejlbehandlet.

6. Klamydia

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom. Mange, der er smittet, oplever ingen symptomer, men infektionen, der viser sig ved betændelse i urinrøret og på livmoderhalsen, kan give svie, udflåd, pletblødning, underlivsbetændelse samt ubehag ved samleje. Da manglende behandling af klamydia kan beskadige æggestokkene og forårsage sterilitet samt øge risikoen for graviditet udenfor livmoderen, er det vigtigt at søge læge, hvis du oplever smerter eller ubehag i underlivet.

Kilder: Netdoktor.dk, sundhed.dk, aleris-hamlet.dk

3 typer smerter ved samleje

Der skelnes mellem tre hovedtyper af smertetilstande:

  • Overfladiske smerter i skridtet Hovedårsag: Betændelsestilstande udenfor skedeåbningen/i de ydre dele af skeden.
  • Smerter i skeden Hovedårsag: Hyppigste årsager er tørhed eller infektion i skeden, irriterende stoffer (sæddræbende midler og latex), problemer fra urinrøret, tidligere indgreb i forbindelse med fødsel eller gynækologiske problemer, strålebehandling.
  • Dybe smerter ved samleje Hovedårsag: Underlivsinfektion, sammenvoksninger efter operation, endometriose, svulster, irritabel tarm, urinvejsinfektion, cyste på æggestokken eller muskelspændinger.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sex og Parforhold