7 myter om fastfood du ikke skal tro på

Foto: Alamy

7 myter om fastfood du ikke skal tro på

Hvem sagde, fastfood er usundt?

Fastfood er egentlig blot mad, som det er hurtigt at gøre klar til at spise. Men der er mange myter om fastfood, der forhindrer udviklingen af sund fastfood, og som giver mange dårlig samvittighed over at spise det.

1. Fastfood er junkfood
Fastfood er fastfood, dvs. hurtig mad. Junkfood er junkfood, dvs. dårlig mad. Fastfood kan være junkfood, men det kan slowfood lige så vel være. Det er ikke en naturlov, at fastfood skal være junkfood. Hvad man opfatter som god og dårlig mad, er desuden en individuel sag.

LÆS OGSÅ: Detox dig selv på 24 timer og tab 1,5 kilo

2. Fastfood er usund mad
Hvorvidt mad er ernæringsmæssigt sundt afhænger af, hvad maden indeholder af næringsstoffer. Det er ikke i sig selv sundt, at det tager lang tid at lave, og at det omfatter meget arbejde at skaffe føde på bordet hver dag. Det er desuden ligegyldigt for madens ernæringsmæssige værdi, om det er dig selv eller en anden, der har tilberedt maden.

3. Fastfood skal spises hurtigt
Fastfood er mad, som du hurtigt kan få på bordet. Det betyder ikke, at det også skal gå hurtigt med at spise den. Du kan sagtens spise fastfood i et langsomt tempo.

LÆS OGSÅ: De 5 værste fastfoodfælder

4. Fastfood smager dårligt
Der er meget store forskelle på fastfood både i forhold til den ernæringsmæssige kvalitet og i forhold til graden af velsmag. Smag og behag er desuden forskellig fra person til person. Mad behøver heller ikke nødvendigvis smage godt af, at man har stået mange timer i køkkenet. Den gode smag kan ødelægges både hurtigt og langsomt.

5. Fastfood feder
Det feder at spise hurtigt, men det feder ikke at springe over, hvor gærdet er lavest med hensyn til selve madlavningen. Spis sund fastfood langsomt. Det slanker.

LÆS OGSÅ: Sådan lokker fødevaregiganterne dig til at overspise

6. Du må ikke servere fastfood for dine børn
Hvorfor ikke? Det giver jo bare mere tid til at lege, snakke, hygge og være sammen, når man skærer ned på den tid og energi, der ellers skal bruges til indkøb og madlavning. Gå op i, hvad maden indeholder rent ernæringsmæssigt. Drop resten.

7. Fastfood gør dig til et dårligt menneske
Etik og det at være et ordentligt menneske handler ikke om, hvorvidt du spiser fastfood eller slowfood. I stedet for at gå for meget op i, hvad der kommer ind i din mund, så prøv at gå mere op i, hvad der kommer ud af den – altså din tale – og overvej om den er til gavn eller skade for dine medmennesker – inden du taler.

LÆS OGSÅ: 8 slags syndig mad der er sundere end du tror

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

LÆS OGSÅ: Overspisning af light-produkter og 3 andre årsager til, at din slankekur feder


Fakta

Per Brændgaard (født 1971) har siden 1995 været en af de mest aktive sundhedsformidlere i Danmark. Overvægt har i alle årene været hans hovedinteresse, og han har omfattende erfaring med at hjælpe mennesker, der ønsker at tabe sig og med at uddanne mange forskellige faggrupper inden for området.

Han er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom fra Ankerhus i 1994 og cand.scient. i human ernæring fra Københavns Universitet i 1999.

Han bor i København, hvorfra han drager rundt i landet som underviser, vejleder og foredragsholder.

Få mere information på Perbraendgaard.com.
Se, hvad vi ellers skriver om: Per Brændgaard og Vægttab