Parterapi
SPONSORERET indhold

8 råd: Sådan bliver du en god eks

Forholdet mellem eks-kærester er ofte lidt tricky, men det KAN faktisk godt lykkes at mødes fornuftigt omkring ungernes fødselsdage og få hverdagspraktikken til at gå op, selv om I ikke længere er kærester. Her er 8 konkrete råd til dig, der gerne vil gøre en indsats for at skabe en god relation til din eks.

Af:: Daisy Løvendahl Foto: Getty
18. maj. 2018 | Sundhed | ALT for damerne

1. Find din indre diplomat

Når man er et par, har man ofte holdninger til, hvordan den anden gør tingene. Herunder også hvordan den anden prioriterer sine penge, sin tid og sine relationer. Nu er I skilt, og derfor behøver du ikke mene mere om din eks’ valg om at købe en ny, dyr bil eller male stuen gul, end du behøver mene om din kollegas valg. Læg den del af jeres intimitet bag dig, og find din indre diplomat. Målet er ikke længere dyb og inderlig ærlighed. Det er i stedet en fin måde at være i samme stue på.

2. GIV SLIP

Har du lyst til at kommentere den måde, din eks er sammen med jeres børn på, eller hans måde at indrette hverdagen på? Lad som udgangspunkt være. Det er muligvis smertefuldt for dig, og det må føles rædselsfuldt at skulle give slip, men det er du nødt til. Du kan ikke kontrollere alt, hvad din eks gør, og det skal du heller ikke.

3. Tag de vigtige samtaler

Kan du mærke, at der er noget i den måde, din eks er sammen med jeres børn på, eller generelt forvalter sit liv, som virkelig går dig på, så tag det alvorligt. Du skal aldrig vende det blinde øje til det, du virkelig føler, at du skal reagere på, men tænk dig om, før du reagerer. Hvordan ville du tage en vigtig samtale med andre mennesker i dit liv? Din chef, din bror, din ven? Tænk det igennem og forbered dig. Giv de vigtige samtaler prioritet og gør dig umage med, hvordan du sætter rammerne og afleverer dit budskab.

LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen om bruddet med Thomas Helmig: ”Vi havde glemt at elske hinanden”

4. GØR DIG UMAGE

Din eks er et menneske, du har været supertæt på, som du sikkert har såret eller følt dig såret af, og som du alligevel skal se. Mange vil fremhæve hans negative egenskaber, og midt i det skal du skabe grobund for en relation, der kan bære et fælles forældreskab. Lyder det svært? Det ER svært. Derfor skal du også give det prioritet og gøre dig umage. Måske er det en af de relationer i dit liv, du skal gøre dig allermest umage med, men hellere bruge energi på at bygge en god relation op end på at ligge i krig med din eks i mange år fremover.

5. Post-it-øvelsen

Hver gang du ser din eks, så skriv en post-it med en egenskab, du værdsætter ved ham, og sæt den i panden på ham, når du taler med ham. Altså ikke konkret, men gør det i dit sind. Når du bevidst taler til noget i ham, som du værdsætter og respekterer, kommer du automatisk fra en anden vinkel.

6. TILGIV

Tilgivelse har to sider. Du skal tilgive dig selv, og du skal tilgive ham. At tilgive er ikke det samme som at sige, at alt, hvad der er sket mellem jer, er okay. Man kan faktisk godt både arbejde på sin tilgivelse og holde fast i en oplevelse af, at noget ikke var i orden. Så tilgivelse er ikke at lægge alle grænser ned og sige, at alt er fint. Tilgivelse er at slippe de vrede følelser, bitterheden og negativiteten for at give plads til noget andet.

LÆS OGSÅ: Efter skilsmissen: ”Det gør det nemmere, hvis man ikke har perfekt som målestok”

7. INVITER TIL DIALOG

Nu er I ikke sammen længere. Tillykke, og velkommen til næste del af jeres forhold. Hvordan skal den så være? Inviter din eks til en fælles samtale. Sæt nogle gode rammer for samtalen, som en gåtur eller en kop kaffe på en cafe, og tal om, hvordan I gerne vil være ekser. Tænk på denne dialog som en tilbagevendende begivenhed. At være hinandens bedste eks er et forhold, I kommer til at give energi mange gange. For kun de forhold, vi giver god energi, blomstrer.

8. Vær dit bedste (og værste) jeg

Når du er sammen med jeres børn og med din eks, så vær den bedste udgave af dig selv. Tal altid ordentligt om din eks, vær venlig over for ham, når I er sammen, og gør alt, hvad du kan, for at skabe en god stemning. Hav også en god veninde på din side, som du kan være dit værste jeg sammen med, og som du kan drikke rødvin og vende alle frustrationerne med, når fællesfødselsdagen er ovre. Du er ikke alene!

Anbefalet til dig