undgå træningsskader

undgå træningsskader

Undgå skader: 8 superfoods til din træning

Den helt rigtige kost kan gøre underværker for din sundhed og din træning. Her giver diætisten dig de bedste råd til, hvad du bør spise, hvis du gerne vil ruste kroppen til bedre at kunne modstå trænings- og overbelastningsskader.

KALCIUM
SPIS DET, FORDI … lav knogletæthed gør knoglevævet mere skrøbeligt og øger risikoen for knoglebrud og knogleskader. Derfor er det vigtigt − særligt hvis du løber eller dyrker anden vægtbærende motion − at holde knoglerne sunde og stærke. Det gør du bl.a. ved at få tilstrækkeligt af mineralet kalcium.
FÅ DET FRA … mælkeprodukter og ost og i lidt mere begrænsede mængder fra grønsager og nødder.

FEDT
SPIS DET, FORDI … det sunde, umættede fedt er et must for at holde kroppens celler modstandsdygtige og dermed undgå, at små skader og mindre irritationer sætter sig som større skader.
FÅ DET FRA … bl.a. fisk og skaldyr, som er vigtige kilder til de gode omega- 3-fedtsyrer. Har du det svært med fisk, kan fiskeolietilskud i kapsler være et godt alternativ. Suppler derudover med avokado, nødder, hørfrø og olivenolie.

INGEFÆR
SPIS DET, FORDI … undersøgelser også har udpeget ingefær som et godt våben mod inflammationer/betændelse i kroppen, da det hæmmer bestemte enzymer (som COX 1, COX 2 og lipooxygenase).
BRUG DET I … karryretter, te og smoothies. Prøv denne lækre detox-te: Kog 3-4 skiver skrællet ingefær i 3 dl vand. Hæld den i et glas med 1 spsk honning eller rørsukker, limeskiver og mynte, og lad den trække. Teen giver energi og fremmer fordøjelsen.

PROTEIN
SPIS DET, FORDI … protein er nødvendigt for at genopbygge kroppen efter træning, så den kan restituere optimalt og blive klar til næste gang.
FÅ DET FRA … en almindelig varieret kost. Træner du meget, kan du læne dig op ad den grove tommelfingerregel om at spise mellem 1,2 og op mod 2,5 gram protein per kilo kropsvægt (78-162,5 gram protein, hvis du vejer 65 kg) for at få optimale resultater af din træning, gøre din krop stærk og holde den skadefri.

VAND
DRIK DET, FORDI … væske hjælper dig af med affaldsstoffer, og det gør din krop bedre til at restituere. Drik mindst 1½ liter om dagen − og mere endnu de dage, hvor du er ekstra fysisk aktiv og sveder meget.
FÅ DET FRA … hanen!

SE OGSÅ: Drikker du nok vand? Få svaret her

FLAVONOIDER
SPIS DEM, FORDI … flavonoider er fulde af antioxidanter, som kan rigtig mange gode ting. En af dem er at bekæmpe inflammationer (betændelse) i kroppen.
FÅ DEM FRA … bl.a. frugt, grønsager og sojaprodukter. Er du i overgangsalderen, kan sojaprodukterne samtidig nedsætte din risiko for at udvikle knogleskørhed og de skader, det kan resultere i, så her er der ekstra bonus ved flavonoider.

GURKEMEJE
SPIS DET, FORDI … krydderiet indeholder curcumin, som bekæmper betændelsestilstande i kroppen.
BRUG DET PÅ … din kylling eller fisk, i din dressing til salaten, i bagværk, risretter og scrambled eggs.

LØG
SPIS DET, FORDI … løg, hvidløg og porrer har en forebyggende og bekæmpende effekt på betændelsestilstande. Det skyldes stoffet quercetin.
BRUG DET I … f.eks. gryderetter, tærter og bagte grønsagsblandinger.

SE OGSÅ: Sådan træner du dim krop 10 år yngre

SE OGSÅ: 17 myter om din træning

SE OGSÅ: 5 øvelser, der giver dig sexede og smukke arme

Eksperten

Susanne Ross er klinisk diætist gennem 16 år med klinik i lægehuset Slotsbryggen i Nykøbing F. Arbejder med optimal ernæring ved f.eks. sport, vægttab og sygdomme. Se mere på dindiaetist.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Kost