Bliver kvinder hurtigere fulde end mænd?
SPONSORERET indhold

Myte: Bliver kvinder virkelig hurtigere fulde end mænd?

Selvom I tyller drinks i samme tempo, stiger din promille så markant hurtigere end hans? Vi har spurgt eksperten.

Af:: Frederikke Pontoppidan Foto: Getty Images
28. feb. 2020 | Sundhed | ALT.dk

De fleste unge mennesker får fra en ung alder fortalt, at de skal passe på med at finde bunden af ølglasset for hurtigt, for så ender de med hovedet i toilettet kort tid efter. Den regel gælder også for voksne, og det er i øvrigt ens for både mænd og kvinder. Eller er det?

Det er en rimelig kendt myte, at kvinder angiveligt skulle blive fuldere af alkohol langt hurtigere, end mænd gør. Også selvom begge har indtaget den samme mængde øl, vin eller spiritus.

Men er det rent faktisk noget, som vi kvinder skal være ekstra opmærksomme på, eller er det endnu en alkoholmyte uden hold i? ALT.dk ringede til Janne Tolstrup, der er professor og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed for at høre hende, om det er rigtigt, at kvinder bliver hurtigere fulde end mænd?

- Det er helt rigtigt. Det er fordi, alkohol kun fordeler sig i den del af kroppen, som er vandfase. Den fordeler sig altså ikke i den del, som er fedt. Hvis vi har en mand og en kvinde, der begge vejer 70 kg, har de i virkeligheden lige stor kropsmasse. Men kvinden har sandsynligvis en højere fedtprocent end manden, da kvinder generelt har en højere fedtprocent, end mænd har, siger Janne Tolstrup, og fortsætter:

- Hvis kvinden har en fedtprocent på 30, og manden har en fedtprocent på 20, er det henholdsvis 30 og 20 procent, som alkoholen ikke bliver fordelt i. Derfor har kvinden kun 70 procent tilbage, hvor manden har hele 80 procent igen.

- Så en mand, der f.eks. tager fem shots i træk, vil have en lavere promille end en kvinde, der vejer det samme og indtager den samme mængde alkohol, fortæller Janne Tolstrup.

Så det er altså rigtigt, at kvinder bliver hurtigere fulde end mænd. Det kan du enten bruge, som en vigtig huskeregel til din næste aften med rødvin på bordet, eller du kan anvende det som en spinkel undskyldning dagen derpå. Men myten er hvert fald sand uanset hvad.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i 2018, og genudgivet d.28.02.2020 efter aftale med forskningsleder Janne Tolstrup.

Anbefalet til dig