Angelina Jolie

Foto: Alamy

Angelina Jolie

Angelina: mine børn skal ikke miste mig til brystkræft

Den 37-årige skuespiller har fået fjernet sine raske bryster for at minimere risikoen for brystkræft.

- Jeg kan fortælle mine børn, at de ikke behøver at frygte, at de mister mig til brystkræft, skriver Angelina Jolie i et åbent brev til New York Times.

27. april gennemgik hun den sidste operation af tre, og har på tre måneder minimeret den risiko for brystkræft, som lægerne i Angelina Jolies tilfælde havde fastsat til 87 procent, til blot fem procent.

Det betyder, hun blandt andet har fået fjernet sit rask brystvæv og fået erstattet det med implantater. Årsagen er, at skuespilleren var bærer af det arvelige, muterede BRCA1-gen, som øger risikoen for bryst- og æggestokkræft betydeligt.

- Så snart jeg vidste, at det var min virkelighed, besluttede jeg at være proaktiv og minimere risikoen så meget, jeg kunne. Jeg startede med mine bryster, fordi min risiko for brystkræft er højere end den for kræft i æggestokkene, og operationen er mere kompleks.

Ikke mindre feminin
Angelina Jolies egen mor døde af brystkræft, da hun var blot 57 år gammel, og det har blandt andet været med til at afgøre, hvad Angelina Jolie, mor til seks, ville gøre ved diagnosen. Men især børnene har været tungen på vægtskålen.

- Det er betryggende, at de ikke kan se noget, der er ubehageligt. De kan se mine små ar, og det er det. Alt andet er bare mor, som hun altid har været. Og de ved, at jeg elsker dem og vil gøre alt for at være sammen med dem, så længe jeg kan. På et personligt plan føler jeg mig ikke som mindre kvinde. Jeg føler mig styrket af, at jeg har foretaget et stærkt valg, som på ingen måde underminerer min femininitet, skriver hun og henleder opmærksomheden på sin mand.

- Jeg er heldig at have en partner, Brad Pitt, der er så kærlig og støttende. Så til alle, der har en kone eller kæreste, der går gennem dette, vid, at du er en meget vigtig del af forandringen, skriver hun.

- Jeg har valgt ikke at holde min historie privat, fordi der er kvinder, der ikke ved, at de måske lever i skyggen af kræft. Det er mit håb, at de også vil blive gentestet, og at de, hvis de har en høj risiko, også vil være klar over, at de har nogle stærke muligheder, skriver hun og slutter:

- Livet indeholder mange udfordringer. Dem, der ikke burde skræmme os, er dem, vi kan påtage os og tage kontrol over.

Læs hele brevet her.

Fakta om brystkræft

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder, og hvert år får omkring 4.800 kvinder konstateret brystkræft.

1200 dør af sygdommen hvert år.

I 5-10 procent af tilfældene er kræften arvelig - nogle af disse tilfælde skyldes de to muterede gener BRCA1 og BRCA2.

BRCA‐mutationen kan vises ved en gentest.

Bærer kvinden det muterede gen, har hun 80 pct. risiko for at udvikle brystkræft og 30 pct. risiko for at udvikle kræft i æggestokkene.

Læs mere her. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.
Se, hvad vi ellers skriver om: Bryster