Anja Camilla Alajdi
SPONSORERET indhold

"Det var som at få et stempel i panden om, at jeg var kedelig"

Stylist Anja Camilla Alajdi har ikke drukket alkohol i 20 år, men det kan meget hurtigt blive ekskluderende, hvis man vælger alkohol fra. Men forhåbentligt kan en ny bølge ændre lidt på det.

Af: Marie-Louise Truelsen og Susanne Knutzen Foto: Caroline Abildtrup Bagger
09. jun. 2022 | Sundhed | ALT for damerne

Stylist Anja Camilla Alajdi har for nylig fundet ud af, at hun er med på en bølge. Nemlig bølgen af ædru-nysgerrige. En bølge, der kommer fra USA, og hvor flere bøger, artikler, podcasts og tv-programmer beskæftiger sig med folk, der er sober courious.

Det nye består i, at man nysgerrigt kigger sine alkoholvaner efter i sømmene og træffer mere bevidste valg. Valg, der kan føre til afholdenhed i større eller mindre grad. Og faktisk er Anja Camilla Alajdi langt foran bølgen.

”Jeg har ikke drukket alkohol i mere end 20 år, så for mig handler det slet ikke om noget nyt og smart, jeg lige skal afprøve. Men måske kan den nye trend med sober courious gøre det nemmere at sige: ”Nej tak, jeg drikker ikke”. Som det har været indtil nu, er det at lade være med at drikke nemlig noget, der altid kræver en forklaring,” fortæller Anja Camilla Alajdi i denne uges ALT for damerne.

Læs også: "Når der var fest, kunne jeg glemme tid og sted, og hvordan jeg havde det"

Hun stopper med at drikke, da hun bliver gravid med sin datter, Karla, og oplever, at det er helt rart ikke at have tømmermænd.

”Jeg begyndte også at tænke over, at der faktisk ikke var særlig meget alkohol, jeg brød mig om. Halsen snørrede sig sammen, når jeg drak vin, jeg syntes, det var surt. Så lige så stille holdt jeg helt op med at drikke. Det var simpelthen bare noget, der skete, fordi jeg havde det godt med det,” fortæller hun.

Stemplet som kedelig

Samtidig med at alkoholprocenten går ned, oplever Anja Camilla Alajdi, at der er noget andet, som følger med, når man siger nej tak til alkohol. Folk forstår godt, at man ikke drikker, når man er gravid, og når man ammer. Men når man er ovre den tid, holder folk op med at forstå, og man bliver hurtigt sat i bås som 'hende den kedelige'.

”Man skal hele tiden forklare, hvorfor man ikke drikker, mens man aldrig skal forklare, hvorfor man drikker. Og for at være helt ærlig, så syntes jeg, at det var røvirriterende i starten. Det var som at få sådan et stempel i panden om, at jeg var kedelig. Og hele tiden skulle jeg høre på, at folk sagde: ”Aj, kom nu, slip nu kontrollen,” siger hun og fortsætter.

”Folk tror, at man er dødssyg at snakke med, og at man ikke gider at danse, når man ikke drikker, men jeg føler ikke, at det overhovedet passer på mig. Bordherrer gennem tiden har også spurgt, om jeg er tidligere alkoholiker, om jeg skal køre hjem, eller om jeg er muslim, fordi jeg ikke drikker. Det er så socialt betinget at drikke, at der må være noget ”galt”, hvis man ikke gør det.”

Og så er vi tilbage ved, at Anja Camilla Alajdi håber, at den nye sober courious-bølge kan gøre det nemmere at sige fra, hvis man ikke har lyst til at drikke.

”Mange unge føler sig presset til at drikke mere, end de har lyst til, og der tror jeg, det er nemmere at sige fra, hvis man rider med på en moderne bølge. Så er man med på noget, der er smart og oppe i tiden, og man melder ikke bare fra, fordi man ”er kedelig”.

Jeg er ikke tvivl om, at jeg på nogle tidspunkter i mit liv er blevet valgt fra, fordi jeg ikke drikker. Anja, nå ja, hende kan vi se til morgenmad eller frokost, for hun drikker ikke, så hun behøver ikke komme med i byen. Det gælder selvfølgelig ikke for mine nærmeste venner, men det gælder helt sikkert for folk, der ikke er så tæt på mig. Og den følelse – at blive valgt fra – den er svær, når man er ung, og derfor er det nemmere bare at drikke med, selvom man ikke har lyst. 

Det ville derfor være skønt, hvis folk i stedet for at spørge, hvorfor man ikke drikker, spurgte: ”Hvad kan du lide at drikke i stedet for alkohol?”. Og så sørgede for, at det var tilgængeligt,” afslutter Anja Camilla Alejdi.

Læs hele interviewet med Anja Camilla Alajdi her.

Anbefalet til dig