Derfor kan nyt kropsideal give selvhad
SPONSORERET indhold

Derfor kan nyt kropsideal give selvhad

Et nyt ideal for kvindekroppen ser ved første øjekast sundt ud. Men eksperterne er i tvivl.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
11. feb. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Et selfiebillede siger mange ting om dig, og "healthien" er den nye selfie: et billede taget af dig selv, mens du træner, spiser en salat eller foretager dig noget andet, der fortæller, at du er sund.

Hvis du går op i sundhed, har du måske lagt mærke til, at dine svedende veninder eller de vægtløftende sundhedsguruer, du  følger på Instagram, har skrevet et nyt hashtag, når de uploader endnu en healthie: #Strongisthenewskinny. 'Stærk er det nye tynd' står der nemlig i næsten en halv million billedtekster på Instagram. Det kan meget vel være udtryk for, at det nye sundhedsideal, som vi tidligere har omtalt, for alvor er ved at få tag i kvinderne.

Hellere stærk end tynd
Birgitte Nymann ejer en række træningscentre kun for kvinder, hun har udgivet mere end 25 bøger om kost og motion og afholder kurser om samme emne i både ind- og udland. Hun oplever, at der er en ændring i motivationen for at dyrke motion blandt de kvinder, hun selv træner.

- Jeg ved ikke, om de vil være stærke, men jeg ved, at de gerne vil kunne se nogle muskler, og det hænger jo sammen, siger hun.

- Jeg synes klart, der er en tendens til, at vi har fokus på, at vi vil være velformede, f.eks. have flotte arme, i forhold til at være tynd, som målet jo var, da jeg startede i fitnessbranchen for 25 år side, siger hun.

Hun fortæller, at kvinderne, hun trænede dengang, var mere interesserede i at forbrænde kalorier, og at synlige muskler absolut ikke var et af de resultater, de ville have ud af sin træning. Tværtimod.

- De kvinder, jeg møder i dag, vil meget gerne være feminine, det vil sige, de vil ikke have store muskler, men vil samtidig meget gerne have, man kan se musklerne. Det er en helt anden måde, vi ser kvindekroppen på i dag, siger hun og giver sit bud på, hvorfor vi ser denne tendens:

- Jeg tror bl.a., det er fordi, det er nemmere at blive velformet end tynd. Det er fedt at have en krop, der kan noget, siger hun og uddyber, at det for mange kvinder er umuligt at opnå at blive så slanke, som visse idealer har foreskrevet. Desuden er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at din krop er sund, blot fordi den er tynd.

- Der følger mere sundhed med, når man har en krop, der har muskler, siger hun.

Du er et sårligt menneske, hvis du ikke er sund
- I dag afspejler vores kroppe, hvem vi er, og om vi tager os ordentligt af os selv. Om vi afsætter den nødvendige tid til at perfektionere os selv. Din krop er på en måde en reklame for, om du er et moralsk menneske, siger den svenske lektor Carl Cederström, der til dagligt underviser ved Stockholm Universitet og er aktuel med bogen "The Wellness Syndrome".

Han forklarer, at vi i dag bliver vurderet på vores sundhed i så høj grad, at vi bliver set som dovne, svage, ja nærmest amoralske og dårlig mennesker, hvis vi ikke passer på vores kroppe.

- At være stærk i stedet for sund er en måde at demonstrere, at du har høj moral, at du er hårdtarbejdende, aktiv og endnu mere vigtigt: er produktiv og drevet af resultater. Er du tynd, er det noget, du kan have opnået ved at ligge på din sofa, mens du har røget cigaretter og set tv, siger han.

Han bakkes op af kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet:

- Ved at være stræk og veltonet udtrykker man mere selvkontrol og evne til at klare sig selv, og det betyder meget for folk i dag, siger hun og påpeger, at det pudsigt nok står i kontrast til den måde, de fleste af os lever vores liv på. Vi har nemlig ikke brug for alle de muskler i vores dagligdagsjob. At vi bruger tid på at træne i vores fritid, kan tolkes som en kompensation for, at vi bruger vores krop så lidt, når vi går på arbejde.

- Vi lever i et individualistisk samfund, hvor vi er på markedet hele livet. Tidligere giftede man sig en gang, og man fandt måske også et job for resten af livet. I dag er der i højere grad en forventning om, at du er omstillingsparat. Vi skal være på hele tiden, og der tror jeg at, at være sund, stærk og have selvkontrol er en del af måden man bedst præsenterer sig på i omverdenen, siger hun.

Din krop er dit CV
Vores kroppe bliver i dag nærmest en forlængelse af vores CV.

- Det er en måde at vise, du er seriøs og produktiv, siger Cedeström og fortæller om et interview med den daværende administrerende direktør for rejeselskabet Thomas Cook, der for nylig blev bragt i magasinet Time:

Harriet Green er 53 år gammel og fik i sin tid hos Cook skabt bemærkelsesværdige resultater. 6 gange om ugen indfinder hun sig i et fitnesscenter klokken 05:30 om morgenen for at træne. Tre gange om ugen er det under vejledning af en personlig træner. Hun ville egentlig gerne have ham til at træne hende fire gange om ugen, men her må selv træneren stå af, for han vil ikke kunne overkomme at stå op så tidligt mere end tre gange i løbet af ugens syv dage. For Green er det ingen sag. Det er afgørende for hende at holde sig selv fit, hvis hun skal holde rejeselskabet fit. I interviewet fortæller hun om sine medarbejdere: "Ikke alle, der arbejder for mig er smukt atletiske, men de har udviklet måder at holde sig mentalt og fysisk fitte. De hviler i sig selv: De spiser godt, de sover godt, de gør ting, der tillader dem at holde kursen."

- Hun vil ikke have folk i sit firma, hvis de ikke er veltrænede og passer på sig selv. Hun er et godt billede på det nye arbejdsideal, siger Carl Cedeström.

Kvindefrigørelse eller selvhad?
Den positive del af dette nye ideal for kroppen er, at det giver et bredere syn på, hvordan en smuk kvindekrop også kan se ud. Den behøver ikke at være slank, så længe den er sund.

- Det er et udtryk for et nyt kvindesyn, siger Karen Sjørup og nævner den meget slanke fotomodel Twiggy, der kom frem i 60'erne som eksempel på det ideal, der tidligere har været for kvindekroppen.

Den nye tendens er ifølge Sjørup udtryk for, at kvinder i dag spiser og lever sundt, og udtryk for, at kvinder i mindre grad end før bliver gjort til objekter.

- Det er et udtryk for en kvinde, der går mere offensivt til verden, siger hun.

Cederström er enig i, at synet på kvindekroppen er blevet bredere, men han mener ikke, at "stærk er det nye tynd"-bevægelsen nødvendigvis er frigørende for kvinder.

- Jeg mener, det erstatter et ideal med et andet. Og dette ideal er også meget problematisk og et, der kan give bagslag, siger han.

Bl.a. er problemet, at den nye tendens ikke bare handler om at dyrke motion, men også om at dokumentere med billeder, at du rent faktisk gør det, og derefter dele billederne med andre.

- Når du ser disse billeder, kan du ikke undgå at finde uperfektheder. Det får dig ind i et loop af at blive skuffet, træne hårdere, blive skuffet, trænere hårdere... At være besat af dit eget billede handler ikke så meget om kærlighed til dig selv, som selvhad, afslutter han.

LÆS OGSÅ: Er Lise Rønne for tynd til TV?

LÆS OGSÅ: Her er det nye "kropsideal"

LÆS OGSÅ: Her er det nye tabu: Du må ikke træffe usunde valg