yogaferier

yogaferier

Kom med til Bali - et paradis for yogafans

Hatha flow, vinyasa, restorativ, yin, anusara yoga, meditation, kirtan og sound healing. Hvis du slet ikke kan få nok af yoga, er den indonesiske ferieø Bali destinationen, du skal booke din næste rejse til. Her får du en forsmag på yogahimlen sammen med journalist og yogaentusiast Ida Skytte.

AUUUUMMM …
Klokken er syv, og jeg vågner ved den dybe, brummende lyd af sammensmeltede stemmer fra yogastudiet lige ved siden af. Dagens første klasse er i gang.
Jeg er taget til den hinduistiske ø Bali, hvor jeg har indlogeret mig på The Yoga Barn i byen Ubud. Ubud er trods sine kun 30.000 indbyggere et hektisk mylder af scootere og batikfarvede turister på shopping eller på vej til massage eller healing, og midt i alt det ligger Yoga Barn som en fredfyldt oase.
Aum’et klinger af. Jeg står op, træder i mine klipklapper og bevæger mig langsomt igennem Yoga Barns grønne haver. Forbi røde og gule blomster, modne papajaer, gekkoer og hinduistiske figurer. Forbi områdets omdrejningspunkt: den kæmpemæssige toetagers træbygning, der huser de to yogastudier. Jeg lurer ind og ser en masse arme i vejret og ansigter med lukkede øjne − og går så videre op til caféen.

Jeg har aldrig set så meget lækker og sund mad samlet et sted. Det er et madparadis af raw food, veganske, vegetariske og ayurvediske retter og smoothies. Der er sunde snacks, panggule gurkemejeshots og grønne juicer i lange baner. Jeg er hverken vegetar eller raw food-fan, men mine tænder løber i vand over de mange muligheder.

Mens jeg sipper af min mandeldaddel-shake, studerer jeg dagens yogaskema. På The Yoga Barn køber man et antal klip − jeg køber 20 til en uge − og så er det ellers bare at gå yogaamok. Hver eneste dag er der over ti klasser, og der er alt fra hatha flow, vinyasa, restorativ, yin, meditation og kirtan til sound healing og musik. Jeg beslutter mig for at tage til anusara yoga, så snart morgenmaden er fordøjet.

EN YOGAFEST FOR HJERTET
Duften af røgelse rammer mine næsebor, mens jeg finder mig en yogamåtte, en blok og et tæppe. Her er alt tilbehør, så det behøver heldigvis ikke at fylde i kufferten. Omkring 30 andre er mødt op, og der bliver snakket og grinet i små grupper på yogamåtterne.
Min veninde kigger forundret rundt og spørger: „Er det normalt, at stemningen er så festlig til anusara?” Jeg nikker; det er nemlig helt normalt − her er der ingen forventning om askese, og stilen er uhøjtidelig og åben for alle.

Anusara betyder meget sigende „en fest for hjertet”. Da timen går i gang, sænker roen sig. Underviseren fortæller, hvordan vi mennesker har svært ved at åbne op for vores omverden − at vi ligefrem krummer kroppen forover for at holde sammen på os selv. Dermed er temaet for klassen lagt frem: Vi skal gennem et flow af forskellige stillinger fokusere på tredje chakra, manipura „de skinnende diamanters by”, som solar plexus-området midt i brystkassen kaldes.

Vi skal lirke åbent ind til de hengemte diamanter og lade dem skinne ud i avancerede bagoverbøjninger som fuld bro og kamelen (mens Rihannas „shine bright like a diamond” kører på repeat i mine tanker).

Temaet vækker noget i mig. Jeg kan udmærket genkende det at holde igen − det føles faktisk en lille smule overvældende og sårbart at blotte forsiden af kroppen på den måde. Jeg mærker en opløftende følelse af styrke og muligheder, og da vi som afslutning ligger i savasana, den afsluttende afspænding, føler jeg mig rørt og inspireret − og godt gennemarbejdet i min krop.

AKRO YOGA PÅ STRANDEN
Mange (kvinder, ofte singler − eller på vej til at blive det − i 30‘erne og 40‘erne, som har set eller læst Elizabeth Gilberts bestseller „Spis, bed, elsk”) rejser alene til Ubud. Men på The Yoga Barn får man hurtigt nye venner.
„Jeg føler, at jeg har mødt dig før,” er en sætning, jeg hører igen og igen. Og ja, stedet er ret flippet og gøglet, men man behøver naturligvis ikke at gå all in, som jeg gør det.

Denne dag skal jeg med en flok fra bl.a. Australien og Mexico ud til stranden og lave akro yoga. Efter få minutter i bilen kører snakken løssluppent om, hvilken ayurvedisk kropstype vi hver især er, og en enkelt fortæller ganske åbenhjertigt og lige lovlig detaljeret om sine fordøjelsesproblemer. Velkommen til Bali!

Ubud ligger et godt stykke inde på øen, men efter en times tid eller to − afhængigt af trafikken − kan du plante dine tæer i varmt, sort lavasand og kaste dig i bølgerne. Hvilket vi gør i pauserne mellem de krævende øvelser. Akro yoga er en forholdsvis ny og meget populær yogaform, hvor man arbejder sammen med andre og inddrager elementer fra akrobatik og thaimassage. Jeg faldt i sin tid for det, fordi jeg fik vækket en legesyge, som jeg i mit voksenliv helt havde glemt og gemt. Det giver en befriende følelse af at slippe alvoren og kontrollen.


TID TIL FORDYBELSE
Næste morgen er det ikke „auuuummmmm”, men hanegal og ømme muskler fra gårsdagens akro yoga, jeg vågner op til. Jeg erkender hurtigt, at denne dag skal være helt blid og restituerende. En omgang restorativ yoga om eftermiddagen og aften kirtan må være rigeligt for i dag.

Mørket er ved at falde på, da jeg træder op ad trinnene til Yoga Barns øverste studio og finder et sted på det store trægulv. Læreren begynder roligt og nærmest hypnotiserende at snakke − vi skal intet muskulært arbejde lave, bare slappe helt af i forskellige støttede stillinger i 1,5 time.

Mit nervesystem reagerer med det samme. Vejrtrækningen bliver langsommere, musklerne slipper grebet om knoglerne, og jeg lukker øjnene. Tankerne falder også lidt mere til ro. De kredser om, hvor spøjst et sted Ubud er.

På en måde er det lidt grinagtigt, at vi kvinder fra hele verden i jagten på noget autentisk, på os selv som vi virkelig er inde bag vores facader, valfarter til denne by, dette turistede yogaland spækket med butikker, der sælger neonfarvede buddhaer, krystaller og T-shirts med namaste-print. Men det gider jeg egentlig ikke lade mig gå på af. Jeg elsker at være her, og når jeg lige om lidt med rygsæk på hopper ind i taxaen tilbage mod lufthavnen, ved jeg, at jeg snart kommer igen.

VIL DU PÅ YOGAFERIE PÅ BALI?
FLY: Fra Kastrup Lufthavn kan du bl.a. flyve med Singapore Airlines, Qatar Airways eller Thai med en mellemlanding. Se priser på skyscanner.dk
OPHOLD: The Yoga Barn tilbyder også overnatning i deres Guest House i dobbeltværelser eller flersengsværelser. Se priser på theyogabarn.com. Andre overnatningsmuligheder i Ubud med gåafstand til The Yoga Barn er Ubud Aura, Kunang Kunang og Goutama Homestay.
TIMING: Bali er varm og lækker året rundt. December og januar er dog ret regnvåde, men med en paraply i tasken sammen med yogatøjet er der skønt alligevel.
FLERE REJSETIPS: Se idayoga.dk

PÅ BALI KAN DU OGSÅ...
Surfe i vilde bølger.
Dykke med havskildpadder.
Bestige vulkaner.
Besøge templer.
Cykle i skøn natur.
Forkæle dig selv med wellness.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga?

SE OGSÅ: Nøgenyoga - er det hot or not?

SE OGSÅ: 5 yogaøvelser, der giver flad mave og stærke arme

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Yoga