Beskytter du dine øjne nok mod solen? Sådan får du svaret

Beskytter du dine øjne nok mod solen? Sådan får du svaret

De fleste af os ved, vi skal beskytte vores øjne mod solens UV-stråler. Hvad de færreste ved er, at briller med UV-beskyttelse ikke giver fuld beskyttelse...

Lidt om solskin

Solens stråler består af flere forskellige typer af stråler, heriblandt de ultraviolette stråler UVA, UVB og UVC. Kun omkring 1% af UVC-strålerne når igennem jordens ozonlag, mens flere af UVB-strålerne og en hel del UVA-stråler trænger igennem atmosfæren – og det er vigtigt, at vi beskytter os imod dem.

UV-stråler påvirker både vores hud og giver rynker og i nogle tilfælde hudkræft. Men de påvirker også vores øjne, idet UV-stråling slører øjets linse og spiller en betydelig rolle for udviklingen af grå stær.

UV-filtre i briller og solbriller

For at beskytte vores øjne, tager vi typisk solbriller på, så snart solen melder sin ankomst – i den tro, at vi så er godt beskyttet. Desværre er virkeligheden ikke helt så enkel. UV-stråler er nemlig ikke noget, der begrænser sig til sommerhalvåret. De er der året rundt – og derfor skal man også beskytte sig imod dem året rundt.

Er du brillebruger, har du måske hørt, at almindelige brilleglas også beskytter mod UV-stråler. Det gør de også, men langt fra i det omfang de burde. Det samme er tilfældet med briller med UV-filter. Her er du måske lidt bedre stillet, men UV-beskyttelse i briller er desværre ikke det samme som ’fuld UV-beskyttelse’. Dette skyldes, at brilleglas i henhold til branchestandarderne kun behøver at beskytte mod UV-stråler med en bølgelængde op til 380 nanometer. Hele 40% af UV-strålingen i dagslys har dog netop en bølgelængde på 380-400 nanometer. Det vil sige, at mange briller i dag bliver solgt som briller, der yder fuld UV-beskyttelse – uden at gøre det.

Få tjekket dine briller – gratis

Hvis du bruger briller, kunne du meget vel sidde og spekulere på, om dine øjne og øjenomgivelser er effektivt beskyttet. For at hjælpe dig, tilbyder vi i Nyt Syn at tjekke dine briller gratis. Med vores Demo Tool kan vi gennemlyse dine briller, og se hvor mange UV-stråler, der trænger igennem. Hos Nyt Syn forhandler vi ZEISS brilleglas, som alle giver fuld UV-beskyttelse, så er du sikker på, at dine øjne er fuld beskyttet. Kom ned i din nærmeste Nyt Syn butik og hør mere.