Beskytter du dine øjne nok mod solen? Sådan får du svaret

De fleste af os ved, vi skal beskytte vores øjne mod solens UV-stråler. Hvad de færreste ved er, at briller med UV-beskyttelse ikke giver fuld beskyttelse...

Lidt om solskin

Solens stråler består af flere forskellige typer af stråler, heriblandt de ultraviolette stråler UVA, UVB og UVC. Kun omkring 1% af UVC-strålerne når igennem jordens ozonlag, mens flere af UVB-strålerne og en hel del UVA-stråler trænger igennem atmosfæren – og det er vigtigt, at vi beskytter os imod dem.

UV-stråler påvirker både vores hud og giver rynker og i nogle tilfælde hudkræft. Men de påvirker også vores øjne, idet UV-stråling slører øjets linse og spiller en betydelig rolle for udviklingen af grå stær.

UV-filtre i briller og solbriller

For at beskytte vores øjne, tager vi typisk solbriller på, så snart solen melder sin ankomst – i den tro, at vi så er godt beskyttet. Desværre er virkeligheden ikke helt så enkel. UV-stråler er nemlig ikke noget, der begrænser sig til sommerhalvåret. De er der året rundt – og derfor skal man også beskytte sig imod dem året rundt.

Er du brillebruger, har du måske hørt, at almindelige brilleglas også beskytter mod UV-stråler. Det gør de også, men langt fra i det omfang de burde. Det samme er tilfældet med briller med UV-filter. Her er du måske lidt bedre stillet, men UV-beskyttelse i briller er desværre ikke det samme som ’fuld UV-beskyttelse’. Dette skyldes, at brilleglas i henhold til branchestandarderne kun behøver at beskytte mod UV-stråler med en bølgelængde op til 380 nanometer. Hele 40% af UV-strålingen i dagslys har dog netop en bølgelængde på 380-400 nanometer. Det vil sige, at mange briller i dag bliver solgt som briller, der yder fuld UV-beskyttelse – uden at gøre det.

Få tjekket dine briller – gratis

Hvis du bruger briller, kunne du meget vel sidde og spekulere på, om dine øjne og øjenomgivelser er effektivt beskyttet. For at hjælpe dig, tilbyder vi i Nyt Syn at tjekke dine briller gratis. Med vores Demo Tool kan vi gennemlyse dine briller, og se hvor mange UV-stråler, der trænger igennem. Hos Nyt Syn forhandler vi ZEISS brilleglas, som alle giver fuld UV-beskyttelse, så er du sikker på, at dine øjne er fuld beskyttet. Kom ned i din nærmeste Nyt Syn butik og hør mere.