Klumme om kalorier

Fakta om kalorier

Klumme: Birgitte Nymann om kalorier

Læs Birgitte Nymanns klumme om kalorier - er de sunde, usunde eller bare en kalorie?

En kalorie er en enhed, som madens energiindhold måles i. En kalorie er en kalorie og ikke andet. Eller jo; en kalorie kan ganges med 4,18, og så bliver den omdannet til 4,18 kJ (kilo Joule) Men ellers er en kalorie bare en kalorie og ikke andet.

En kalorie kan bære mikronæring og plantestoffer med sig, og på den måde kan kalorien bringe sundhed og energi, men kalorien er stadig bare en kalorie. Ligeledes er det med en kalorie, der ikke indeholder andet end sig selv. Den er ikke usund, men fordi den ikke bringer noget sundt med sig, gør den ikke noget godt til kroppen, men den bringer heller ikke noget dårligt. For den er bare sig selv - en kalorie.

Kalorien kan komme fra mad, der er næringsforladt og som indeholder branke-stoffer (fx pommes frites, chips og hårdt stegt mad i det hele taget) - og så belaster de øvrige stoffer, som kalorien bringer med sig kroppen, men kalorien er stadig bare en kalorie. Og er hverken sund eller usund.

Det er derfor, at kalorier ikke er så interessante at kigge på. Jeg hører så ofte - og læser lige så ofte, at noget bestemt mad er usundt, fordi det indeholder mange kalorier. Nej! Så enkelt er det ikke.

Olivenolie indeholder utroligt mange kalorier pr. 100 gram, men det gør altså ikke olivenolien usund. Pommes frites indeholder utroligt mange kalorier pr. 100 gram - og de er usunde. Men det er ikke de mange kalorier i pommes frites, der gør dem usunde. Det er måden, kalorierne er tilberedt. Pommes fristes kan man sige er ødelagte (ærgerligt nok, for jeg elsker pommes frites - dem der er helt gennemstegt ødelagt, så jeg ville ønske, at det var anderledes, men det er det bare ikke). Kalorier er bare kalorier.

Og så er det i øvrigt ikke alle ”kalorier”, der bruges i forbrændingen. En masse af det mad, du spiser, bliver jo brugt til at opbygge dig og indgår ikke i den almindelige forbrænding i cellerne. Mere om det en anden gang.

Det er ikke kalorierne, der gør dig slank. Det er din krop, der kommer i balance, når du slanker dig – i hvert fald hvis du slanker dig på en måde, der er holdbar i længere tid – for altid for eksempel.

Det er jo fx ikke kalorierne, der afgør, om du har energi. Mange oplever at skære ned på mængden af kalorier og samtidig få mere energi. Så det er ikke kalorierne, der giver dig energi – alene. For selvfølgelig kan du ikke klare dig uden kalorieholdig mad. Det er det kalorierne bringer med sig, der skaber energien. Selvom kalorieregnskabet er helt i balance, så kan du og din krop være helt ude af balance.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kalorier